• Bons Vivants

    Κώστας Καίσαρης: 24 ώρες μάχιμος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κώστας Καίσαρης

    Κώστας Καίσαρης


    Η ώρα ήταν περασμένες τέσσερις τα ξημερώματα, ένα από τα τελευταία σαββατόβραδα, ο Αντώνης Ρέμος στην πίστα, πνιγμένος στα καλάθια με τα λουλούδια, εξακολουθούσε να ξεσηκώνει τους πελάτες του ΝΟΧ με τις επιτυχίες του, το ίδιο και η Ελένη Φουρέιρα, και στο τραπέζι του ζεύγους Ταουφίκ και Χάλα Χούρι, που είχαν καλέσει φίλους να διασκεδάσουν μαζί τους, ξεχώριζε με το κέφι του το θαύμα της φύσης, ο Κώστας Καίσαρης, ο bijoutier της Αθήνας, ο οποίος, παρά τη σχετικά προχωρημένη ηλικία του, διατηρεί ζωντανή τη δυναμικότητά του.

    Όταν, λοιπόν, του τηλεφώνησα για να του ζητήσω να συναντηθούμε να μιλήσουμε για εκείνον και τη ζωή που έχει ζήσει, μου είπε απλά ότι δεν χρειάζεται να κλείσουμε ραντεβού γιατί κάθε μέρα είναι στο γραφείο του από το πρωί και ότι μπορώ να πάω όποια μέρα θέλω.

    Έτσι λοιπόν, όταν έφτασα, το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα ήταν πώς τα καταφέρνει να διατηρεί αυτή την ενεργητικότητά του.

    Η απάντηση ήταν: «Είμαι 24 ώρες της ημέρας μάχιμος. Εκτός από τα 24 καράτια χρυσού που χειρίζομαι από το πρωί μέχρι το απόγευμα στο γραφείο, το βράδυ βγάζω τον άλλο μου εαυτό, πράγμα που με κάνει να είμαι  24 ώρες της ημέρας  μάχιμος».

    Καθισμένος στο γραφείο του, ντυμένος στα μπλε και περιτριγυρισμένος από οθόνες κομπιούτερ, οθόνες τηλεοράσεως, τηλέφωνα να χτυπάνε διαρκώς και συνεργάτες και συνεργάτιδες να μπαίνουν κάθε τόσο να ενημερωθούν ή να τον ενημερώσουν για κάτι.

    Όπως μου είπε, είναι ο τελευταίος από τη μεγάλη σχολή των χρυσοχόων της παλιάς εποχής.

    «Πρώτα ήταν ο παππούς μου, ο Γιάννης Βουράκης, μετά ήταν ο Αθηνιωτάκης, μετά ο Ζολώτας, ο Λαλαούνης και ο τελευταίος που έμεινε από αυτήν τη σχολή είμαι εγώ. Και πραγματικά χαίρομαι γιατί είχα σαν γνώμονα ότι αυτά που μου έμαθαν οι προηγούμενοι ήταν πραγματικά δώρο ζωής.» 

    «Μάθαινα από τον Βουράκη τον χρυσό, μάθαινα από τον Λαλαούνη τα ελληνοαρχαϊκά κοσμήματα που έγιναν διάσημα σε όλον τον κόσμο, από τον Αθηνιωτάκη τις πέτρες, ο Τσακτάνης ο διευθυντής του παλιού Ζολώτα μου μάθαινε πώς να πιάνω τους ξένους πελάτες και να κάνω εξαγωγές στο εξωτερικό.»

    «Όλοι αυτοί έχουν φύγει. Δεν υπάρχει πια κανένας. Έχω μείνει εγώ το στερνοπούλι από αυτήν τη σχολή.»

    «Εγώ ξεκίνησα με άλλες προοπτικές στη ζωή μου και κατέληξα χρυσοχόος.  Ο μπαμπάς μου ήταν γιατρός, άρα δεν μπορούσα εγώ να γίνω γιατρός, έγινε όμως ο αδελφός μου γιατρός.»

    Ο αδελφός του, ο Γιάννης Καίσαρης, ήταν οφθαλμίατρος.

    «Ο παππούς Βουράκης ήταν χρυσοχόος, αλλά δεν σκόπευα να πάω σ’ αυτόν.  Έτσι αποφάσισα να πάω να γίνω διπλωματικός υπάλληλος, ειδικός μάλιστα στον τομέα του  εμπορίου.» 

    Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική για να μπει στο Διπλωματικό Σώμα και να γίνει εμπορικός ακόλουθος.

    «Και επειδή είχα μια έφεση στις ξένες γλώσσες και οι κοινωνικές μου σχέσεις ήταν εξαιρετικές, συνέχισα για λίγο διάστημα», εξομολογείται.

    Επειδή όμως είχε πάντα μέσα του το εμπορικό δαιμόνιο, έτυχε να συνεταιρισθεί με τα αδέλφια της μητέρας του, την τρίτη γενιά Βουράκηδων, και έτσι να ξεκινήσει την χρυσοχοΐα.

    «Τσάτρα-πάτρα κατάφερα και άνοιξα μια επιχείρηση δικιά μου, Ερμού 18, στον τρίτο όροφο όπου έρχονταν σιγά-σιγά επώνυμοι άνθρωποι που ήθελαν να αγοράσουν φτηνότερα τα πράγματα που βλέπανε στην αγορά γιατί εγώ ήμουν χονδρική πώληση. Στη διάρκεια της παραμονής μου στον τρίτο όροφο απέκτησα και πολλούς φίλους και κάποια στιγμή μου κελαηδάει ένας: “Mα, είσαι βλάκας; Εσύ είσαι ικανός.  Άνοιξε ένα μαγαζί στον δρόμο να δεις τι θα γίνει!”»

    «Πράγματι έβαλα μπρος και βρήκα ένα μαγαζί, το γνωστό ιστορικό καφενείο του Ορφανίδη,  Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου γωνία, το οποίο μέχρι να καταφέρω να το ανοίξω πέρασα πολλές δυσκολίες, αφού το κράτος ήθελε να το διατηρήσει ως καφενείο, γιατί το θεωρούσαν διατηρητέο κτίσμα λόγω της παλαιότητάς του», θυμάται. 

    Με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί το κτήριο, κατάφερε και πήρε τις σχετικές άδειες, διατήρησε το μπαρ εσωτερικά, αλλά και αλλά στοιχεία του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

    «Το άνοιξα και μέχρι σήμερα, Δόξα τω Θεώ, είμαι αρκετά καλά. Αυτά είναι λίγο-πολύ τα νέα μου που έχω να σας πω για όλα αυτά. Ιστορίες με κουτσομπολιά δεν λέω τίποτα», λέει. 

    Εγώ θέλω τον Κώστα Καίσαρη που, εκτός από τη δουλειά, είναι ο καλύτερος οικοδεσπότης που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια.

    «Έχεις κάνει τα πιο ωραία πάρτι στην Αθήνα…», του θυμίζω.

    «Ήμουν bon viveur. Είναι γεγονός. Έκανα πάρτι μόνο και μόνο για να διασκεδάζω την οικογένεια μου και τους πελάτες μου, αλλά και για να κάνω Δημόσιες Σχέσεις. Πολύ απλό», απαντά εκείνος. 

    Να μην ξεχνάμε ότι ο Κώστας Καίσαρης έχει και μεγάλη οικογένειας. Είναι παππούς 10 εγγονών από τα παιδιά του, Δημήτρη και Βασίλη, και την κόρη του Ηλιάνα από τον γάμο του με την Καίτη Σάρρα, έχει την Αναστασία  από τον γάμο του με την Χριστιάννα και την Αλίκη, την κόρη της Χριστιάννας από τον πρώτο της γάμο με τον γιατρό Παναγιώτου. 

    Δημήτρης, Ηλιάνα, και Βασίλης Καίσαρης
    Δημήτρης, Ηλιάνα, και Βασίλης Καίσαρης

     

    Tα πάρτι σου, όμως, έχουν μείνει ιστορικά. Θεωρείσαι ο καλύτερος οικοδεσπότης γιατί φρόντιζες πάντα οι καλεσμένοι σου να περνούν καλά και να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και να μιλάει γι’ αυτά μετά όλη η Αθήνα. Και όχι μόνο τα προσωπικά αλλά και τα επαγγελματικά.

    «Το πρώτο μεγάλο πάρτι που έκανα ήταν ένα αποκριάτικο με θέμα το Καρναβάλι της Βενετίας στο Ecali Club, όπου κατάφερα να μετατρέψω το Ecali Club σε Βενετία. Και όντως θυμάμαι ότι πολλές εβδομάδες προετοιμαζόμασταν για το πάρτι αυτό, για να βρούμε την κατάλληλη ενδυμασία. Γινόταν συναγωνισμός για την καλύτερη εμφάνιση. Ο Σάκης Ρουβάς είχε ντυθεί παιδί του Αλαντίν, ο Νίκος Κούρκουλος είχε ντυθεί Δόγης, ήταν ακόμα εκεί θυμάμαι η Μαρίκα Μητσοτάκη, ο Γιάννης Κωστόπουλος [σσ: ο ιστορικός ηγέτης της Alpha Bank]

    «Μετά από λίγα χρόνια, πάλι στοEcali Club, έκανα τον Βλάχικο Γάμο, καθώς όλοι μου ζητούσαν να κάνω πάλι πάρτι. Αυτή τη φορά μετέτρεψα το Ecali Club σε χωριάτικη ταβέρνα με καρό  τραπεζομάντηλα και μακριούς πάγκους, με γκλίτσες, παραδοσιακά συγκροτήματα και πρόβατα και σούβλες για παραδοσιακές γεύσεις», θυμάται. 

    Θυμάμαι και ένα πάρτι που έκανες στου Μιχαλαριά στην Κηφισιά…

    «Ναι, ήταν ένα φαντασμαγορικό πάρτι με συγκροτήματα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχαμε τοποθετήσει σε βιτρίνες τα πιο ακριβά κοσμήματα του Harry Winston δίπλα στα έργα τέχνης του Μιχαλαριά. Το πάρτι αυτό το είχαμε ονομάσει TAJ (Time, Art, Jewels / Χρόνος, Τέχνη, Κοσμήματα)», λέει.

    Θυμάμαι και το πάρτι που είχες δώσει για τη συνεργασία σου με τον Οίκο Bulgari στο Ακρωτήρι στον Άγιο Κοσμά με επίσημη προσκεκλημένη τη Sharon Stone μετά την δεξίωση στη Μεγάλη Βρεταννία…

    «Για να καταφέρω να κλείσω τη συνεργασία μου με τον οίκο Bulgari, που ζητούσε τεράστια ποσά, με βοήθησαν με δάνειο φίλοι και τράπεζες», λέει. 

    Πολλά ονόματα της αθηναϊκής επιχειρηματικής ζωής ήταν ανάμεσα στους στενούς φίλους του Κώστα Καίσαρη, όπως ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ιδρυτής της Interamerican, ο επιχειρηματίας, μεγαλομέτοχος της Μotor Oil Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, που όμως δεν είναι πια μαζί μας, και πολλοί άλλοι. 

    «Η δε Sharon Stone που της είχα κλείσει να μείνει στον Αστέρα, άλλαξε γνώμη και δεν ήθελε να έλθει στο πάρτι. Τελικώς ήλθε και έκανε το σκάνδαλο της βραδιάς, ψαλιδίζοντας τις γραβάτες των καλεσμένων που έτρεχαν ενθουσιασμένοι να τους κόψει την γραβάτα για να την δουν από κοντά!!!», λέει για την βραδιά εκείνη. 

    Ο Κώστας Καίσαρης με την Sharon Stone και τον Paolo Bulgari
    Ο Κώστας Καίσαρης με την Sharon Stone και τον Paolo Bulgari

     

    Του θύμισα και το πάρτι που είχε κάνει το 2008 στη Μύκονο, στο Nammos, για να γιορτάσει τη συνεργασία του με τον οίκο de Grisogono και τον ιδιοκτήτη του, Fawaz Gruosi.  

    Θα ήταν ίσως από τα πρώτα μεγάλα πάρτι που έγιναν στο Nammos και μετά από αυτό καθιερώθηκε παγκοσμίως, αφού ο Fawaz Gruosi είχε καλέσει και πολλούς φίλους του από το εξωτερικό, είχε καλέσει την Petra Nemcova, το μοντέλο  από την Τσεχία που είχε σωθεί κατά τύχη στο τσουνάμι του 2004, στον Ινδικό Ωκεανό με τους διακόσιους είκοσι επτά χιλιάδες νεκρούς.  

    Ήταν ακόμη ανάμεσα στους καλεσμένους ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, ο Μοατάσαμ, που περνούσε τις διακοπές του στη Μύκονο, στο Santa Marina, μαζί με τη συντροφιά του.

    Μια εξέδρα είχε στηθεί στη θάλασσα και φιλοξένησε τους Ονειράμα, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο Σάκης Ρουβάς ο οποίος τραγούδησε επίσης, αφού του το ζήτησε ο οικοδεσπότης. 

    Όσο για τους καλεσμένους… και ποιος δεν ήταν! Όλη η Αθήνα! Η παραλία της Ψαρρούς είχε κατακλεισθεί από σκάφη και γιοτ των καλεσμένων του πάρτι που κατέφθαναν με τα tenders, ενώ ο κατηφορικός δρόμος που οδηγούσε στο Nammos είχε κυκλοφοριακό πρόβλημα!

    O Κώστας Καίσαρης ήταν αυτός που έκανε γνωστό στην Ελλάδα τον Franck Muller και τα ρολόγια του, αφού τον έφερε στη Μύκονο και οργάνωσε ένα τεράστιο πάρτι επίσης προς τιμήν του.

    Ο Κώστας Καίσαρης με τη Ρόη Δανάλη-Αποστολοπούλου και τη Δούκισσα Νομικού
    Ο Κώστας Καίσαρης με τη Ρόη Δανάλη-Αποστολοπούλου και τη Δούκισσα Νομικού

     

    Το τελευταίο μεγάλο πάρτι που έδωσε ήταν για τον γάμο της κόρης του, Αναστασίας, πριν από λίγα χρόνια. 

    Περήφανοι γονείς στο πλευρό της Αναστασίας

    Όπως μου εξήγησε, ήταν ένας χώρος στο Ελληνικό που του τον διέθεσαν ο Δήμαρχος Ελληνικού και η Lamda και εκεί δημιουργήθηκε ολόκληρη εγκατάσταση για να φιλοξενήσει τους 1500 καλεσμένους.

    Ο Κώστας Καίσαρης με την κόρη του, Αναστασία
    Ο Κώστας Καίσαρης με την κόρη του, Αναστασία

     

    «Δεν αναφέρω τα τραπέζια και τα πάρτι που έχω κάνει στο σπίτι μου, που δεν έχουν πάρει δημοσιότητα, γιατί ήταν για να περάσουμε καλά εμείς και οι φίλοι μου», λέει. 

    Όντως του θύμισα ότι, όταν ήταν ακόμη παντρεμένος με την Καίτη Σάρρα, με είχαν καλέσει μια παραμονή Χριστουγέννων σε ρεβεγιόν στο σπίτι τους στο Παλαιό Φάληρο. Πρέπει να ήταν 1985 και καλεσμένοι του ήταν, μεταξύ άλλων, ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Θόδωρος και η Σάσα Βαρδινογιάννη. Μετά το δείπνο, οι περισσότεροι από τους καλεσμένους διασκορπίσθηκαν στα δωμάτια για να επιδοθούν σε μαραθώνια μπιρίμπα!

    Πριν από δύο χρόνια, αεικίνητος ων, έλαβε μέρος και σε μια θεατρική παράσταση στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Ήταν η διασκευή της παλιάς ελληνικής ταινίας «Τα Κίτρινα Γάντια» από την Θεατρική Ομάδα ΘΕΑ.ΣΥ. για φιλανθρωπικό σκοπό, όπου ο Κώστας Καίσαρης έκανε μια εμφάνιση έκπληξη στον ρόλο του Στρατηγού Χατζηαντωνίου!

    Η οικογένεια Καίσαρη με την Γραμματέα του Μαζί για το Παιδί Έρρικα Οικονόμου
    Η οικογένεια Καίσαρη με την Γραμματέα του Μαζί για το Παιδί Έρρικα Οικονόμου

     

    «Δεν σου λέω άλλα, αφού ετοιμάζω βιβλίο και μπορεί να σε φωνάξω να με βοηθήσεις. Θα αναφέρω όλα όσα έχω ζήσει, αφού το lifestyle του Καίσαρη το έχει ζήσει όλη η Αθήνα!», εξηγεί για το νέο του εγχείρημα.

    Και κάπως έτσι τελείωσε η συνάντηση μας, αφού τον περίμεναν έξω τρία ραντεβού!

    Συγχαρητήρια κύριε Κώστα Καίσαρη! Θα περιμένουμε να δούμε το βιβλίο της ζωής σας!

    Και να είστε πάντα μάχιμος, 24 ώρες το 24ωρο!



    ΣΧΟΛΙΑ