• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Warren Buffett: Το νέο στοίχημα του μεγαλοεπενδυτή – Σε ποιες εταιρείες ποντάρει 6 δισ. δολάρια

    • Bloomberg
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Μερίδια σε πέντε από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας απέκτησε η  Berkshire Hathaway του Warren Buffett, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο του δισεκατομμυριούχου επενδυτή στον κλάδο των εμπορευμάτων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ο μεγιστάνας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

    Συγκεκριμένα, η Berkshire απέκτησε μερίδιο 5% στην Itochu, την Marubeni, την Mitsubishi, την Mitsui & Co. και την Sumitomo, κατά το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού.

    Οι επενδύσεις αποτιμώνται σε πάνω από 6 δισ. δολάρια συνολικά, καθώς οι μετοχές των πέντε εταιρειών σημείωσαν άνοδο άνω του 5% την αγορά του Τόκιο τη Δευτέρα. Ο ιαπωνικός δείκτης Τopix ενισχύθηκε κατά 1,9% μετά την είδηση.

    Αν και ο Buffett παραμένει σχετικά επιφυλακτικός επιλέγοντας να διατηρήσει μετρητά ρεκόρ από τη στιγμή που η πανδημία χτύπησε την παγκόσμια οικονομία, η Berkshire αύξησε την έκθεσή της στα εμπορεύματα με συμφωνίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και το deal ύψους 4 δισ. δολαρίων για την αγορά του αγωγού φυσικού αερίου της Dominion Energy και περιουσιακά στοιχεία αποθήκευσης, τον περασμένο Ιούλιο.

    Οι αποτιμήσεις στον κλάδο έχουν ακολουθήσει την ευρύτερη πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια και παρασύρθηκαν από την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και την μετατόπιση των επενδυτών προς τις μετοχές τεχνολογίας, τάση που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Οι περισσότερες από τις ιαπωνικές εταιρείες στις οποίες έχει εστιάσει η Berkshire Hathaway είναι σημαντικοί παράγοντες στους κλάδους ενέργειας και πρώτων υλών της χώρας, διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την λογιστική τους αξία και προσφέρουν υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις από το σύνολο των εταιρειών του Topix.

    Όπως αναφέρει ο Thanh Ha Pham, αναλυτής της Jefferies Japan, αυτές οι εμπορικές επιχειρήσεις παράγουν ισχυρές ταμειακές ροές, δίνουν πολλά μερίσματα και έχουν δραστηριότητες που δεν μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν.

    Η κίνηση του Warren Buffett  μπορεί να τονώσει την ψυχολογία τόσο του κλάδου εμπορευμάτων όσο και της Ιαπωνίας. Η οικονομία των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αντιμετωπίζει μόνο την επίμονη πανδημία και την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αλλά βρίσκεται και σε μία μεταβατική περίοδο αλλαγής ηγεσίας μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού Shinzo Abe για λόγους υγείας την περασμένη εβδομάδα. Οι ξένοι επενδυτές έχουν πουλήσει καθαρά 43 δισεκατομμύρια δολάρια ιαπωνικών μετοχών φέτος.

    «Είμαι χαρούμενος που η  Berkshire Hathaway συμμετέχει στο μέλλον της Ιαπωνίας και των πέντε εταιρειών που επιλέξαμε για επενδύσεις», δήλωσε ο Buffett. «Οι πέντε μεγάλες εμπορικές εταιρείες έχουν πολλές κοινοπραξίες σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες αμοιβαίου οφέλους”.

     Ο Buffett επισκέφθηκε την Ιαπωνία μετά το τσουνάμι του 2011 και την πυρηνική καταστροφή, αλλά παρέμεινε κατά κύριο λόγο φειδωλός στις επενδυτικές του κινήσεις στη χώρα.

    Itochu outperforms peers on diversified business

    Η Berkshire δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει τις επενδύσεις στην Ιαπωνία μακροπρόθεσμα και έχει δεσμευτεί να κατέχει μόνο το 9,9% των μετοχών σε οποιαδήποτε από τις πέντε εταιρείες, εκτός εάν δοθεί ειδική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

    Η Mitsui είπε ότι δεν γνώριζε τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην επένδυση αυτή η Berkshire. Η Sumitomo δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με την Berkshire, ενώ η Marubeni αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ο Warren Buffett, ο οποίος γιόρτασε τα 90α γενέθλιά του στις 30 Αυγούστου, έχει ιδρύσει την Berkshire, έναν όμιλο αξίας άνω των 521 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με δραστηριότητες που ποικίλλουν, από ασφαλιστικές έως βιομηχανικούς κολοσσούς, όπως η Precision Castparts Corp. και εταιρείες λιανικής όπως η Fruit of the Loom. Το χαρτοφυλάκιο μετοχών της Berkshire ανήλθε σε περίπου 207 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου, ενώ τα μετρητά της ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ, στα 146,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή υποχωρεί κατά 3,6% φέτος, έναντι κερδών 8,6% του δείκτη S&P 500.



    ΣΧΟΛΙΑ