• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βουτιά στη τιμή των Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet

    • Bloomberg
    Rolex Daytona

    Rolex Daytona


    Αστάθεια επικρατεί στην αγορά των μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών, με την τιμή σε δημοφιλή brands όπως Rolex και Patek Philippe, ύστερα από την έκρηξη που είδαν κατά το προηγούμενο χρόνο, να επιστρέφει στα χαμηλά του 2021.

    Σύμφωνα με το Subdial, μεταπωλητή πολυτελών ρολογιών με έδρα το Λονδίνο, ο δείκτης Subdial50, που περιλαμβάνει τις πιο δημοφιλείς επιλογές των μοντέλων-«τροπαίων» έχει πέσει σε επίπεδα, πριν την κορύφωση των τιμών όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2021 και στις αρχές του 2022.

    Πτώση τιμών έως και 17%

    Οι ελβετικές μάρκες που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους λάτρεις των πολυτελών ρολογιών είναι αυτές που «επλήγησαν» περισσότερο, μη καταφέρνοντας να διατηρήσουν τις υψηλές τιμές τους.

    Patek Nautilus, Audemars Piguet Royal Oaks και Rolex Daytonas είναι μερικά από τα μοντέλα, η ζήτηση των οποίων κορυφώθηκε τους προηγούμενους μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή τους ξεπερνούσε στην αγορά μεταχειρισμένων τη τιμή λιανικής τους.

    Η βουτιά που καταγράφει ο βρετανικός δείκτης κυμαίνεται από 5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν μέχρι και 17% σε σχέση με έξι μήνες πριν.

    Οι αναλυτές συνδέουν την πτώση των τιμών με τη βουτιά των μετοχών και το κραχ των κρυπτονομισμάτων.

    Η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών δεν είναι η πρώτη φορά που επηρεάζεται από την κατάρρευση των crypto, καθώς και το προηγούμενο καλοκαίρι η προσφορά σε μεταχειρισμένα μοντέλα εκτοξεύτηκε, με τους αναλυτές να τη συνδέουν με την καταστροφή στους επενδυτές των crypto ύστερα από την κατάρρευση του TerraUSD και του μπαράζ χρεοκοπιών τις οποίες προκάλεσε.

    Πόσο κοστίζουν τώρα τα πολυπόθητα μοντέλα

    Το Royal Oak Jumbo, το οποίο είδε τη τιμή του τον περασμένο Μάρτιο να εκτινάσσεται στα 134.840 δολάρια, πλέον διαπραγματεύεται στα 85.946 δολάρια.

    Δεν επηρεάζονται όμως όλα τα δημοφιλή μοντέλα από την πτώση στην αγορά. Τα neo-vintage μοντέλα, κομμάτια από τις δεκαετίες του 1980,1999 και 2000 παραμένουν ανθεκτικά με υψηλές τιμές.

    Για παράδειγμα, το brand A. Lange & Sohne, που ανήκει στη Richemont, έχει κερδίσει έδαφος κατά τη διάρκεια του έτους, σημειώνοντας άνοδο στις τιμές του μεταξύ 30% και 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία Subdial.

    Οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί για ορισμένα μοντέλα της IWC, μιας άλλης μάρκας που ανήκει στην Richemont, γνωστή για τα κλασικά πιλοτικά ρολόγια και τους χρονογράφους.

    Οι τιμές για το Big Pilot IW501902 αυξήθηκαν κατά 20% μέσα σε ένα χρόνο, ενισχυμένες από την κυκλοφορία της πρόσφατης ταινίας Top Gun.

    Τέλος, πιο περίπλοκα κομμάτια με χρονογράφους, διαρκή ημερολόγια και άλλα features έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις τους. Ο χρονογράφος 5070 της Patek Philippe αυξάνεται κατά 20% σε ένα χρόνο.

    «Όταν μια φούσκα ξεκινάει να δημιουργείται γύρω από ένα πράγμα, οι λάτρεις θα βρίσκουν πάντα κάτι άλλο», αναφέρει η Christy Davis, συνιδρυτής της Subdial.

    Διαβάστε επίσης:

    Rolex: Βάζει φρένο στην αγορά μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών



    ΣΧΟΛΙΑ