• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    UBS: Οι πλούσιοι επενδυτές παγκοσμίως ετοιμάζονται για sell-off μετοχών

    • Bloomberg
    Wall Street


    Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για πιθανές αναταράξεις στις αγορές το 2020, επισημαίνει η UBS Global Wealth Management.

    Η πλειοψηφία των πλούσιων επενδυτών αναμένει σημαντική πτώση στις αγορές πριν από το τέλος του επόμενου έτους και το 25% του μέσου ενεργητικού του βρίσκεται στην παρούσα φάση σε μετρητά, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.400 ερωτηθέντες παγκοσμίως. Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας αποτελεί την κορυφαία γεωπολιτική ανησυχία τους, ενώ οι επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές θεωρούνται μία ακόμη σημαντική απειλή για τα χαρτοφυλάκια.

    “Το ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η Paula Polito, υπεύθυνη στρατηγικής πελατών της UBS GWM. “Θεωρούν ότι η παγκόσμια διασυνδεσιμότητα και ο απόηχος των αλλαγών θα επηρεάσουν τα χαρτοφυλάκια τους περισσότερο από τα παραδοσιακά θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων, και αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση το παρελθόν.”

     

    Wealthy investors see volatility increasing next year

    Σχεδόν τα 4/5 των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί και το 55% πιστεύουν ότι θα σημειωθεί μεγάλο sell-off στην αγορά πριν από το τέλος του 2020, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου και συμμετείχαν επενδυτές με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο επενδυμένα στοιχεία του ενεργητικού τους. Το 60% εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού των μετρητών τους, ενώ το 62% σχεδιάζει να αυξήσει τη διαφοροποίηση μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει.

    Στην ίδια έρευνα το Μάιο, ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό – το 32% – των χαρτοφυλακίων των επενδυτών ήταν σε μετρητά.

    Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η προειδοποίηση των πλούσιων επενδυτών είναι αυστηρά βραχυπρόθεσμη. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων παγκοσμίως είναι αισιόδοξοι για τις αποδόσεις των επενδύσεων τα επόμενα 10 χρόνια.

    “Η πρόκληση είναι ότι φαίνεται πως θέλουν να απαντήσουν” στη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα “μειώνοντας πραγματικά τους χρονικούς τους ορίζοντες και μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον τους σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα μετρητά, που είναι ασφαλή”, δήλωσε ο Michael Crook, επικεφαλής της ομάδας επενδυτικής στρατηγικής. Αν και αξίζει να επισημάνουμε ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους επενδύουν σε χρονικό ορίζοντα δεκαετιών και για τις μελλοντικές γενιές, και αυτό “φαντάζει σαν μια αναντιστοιχία”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ