• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τράπεζες: Νύξεις Ενρία για προσοχή στα… μπόνους, μετά και την αναστολή των μερισμάτων


    Με την κατάσταση στην οικονομία να επιδεινώνεται ραγδαία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν η μία μετά την άλλη στην αναστολή των μερισμάτων τους, ώστε να προστατεύσουν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τους. Και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν τα μπόνους των τραπεζιτών.

    Μετά, λοιπόν, την έκκληση που απηύθυνε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, να καθυστερήσουν τις όποιες πληρωμές μερισμάτων, πλέον η προσοχή στρέφεται στις «ελαστικές» αμοιβές των τραπεζιτών.

    «Τράπεζες, μέτοχοι, μάνατζερ και όσοι αναλαμβάνουν ρίσκο θα πρέπει επίσης να επαναξιολογήσουν πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή και να προσπαθήσουν να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια», δήλωσε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία σε συνέντευξή του σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg TV. «Συνιστούμε στις τράπεζες να είναι πολύ συγκρατημένες» με τα μπόνους, είπε ο κ. Ενρία.

    Όπως συνέβη και με τα μερίσματα, οι ισπανικές τράπεζες είναι από τις πρώτες που αναλαμβάνουν δράση και σε αυτό το επίπεδο, με την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria να ανακοινώνει τη Δευτέρα ότι 300 από τα κορυφαία στελέχη τους «αποχαιρέτισαν» τα μπόνους που ήταν να λαμβάνουν για το 2020. Αντιστοίχως, ο CEO της Credit Suisse, Τόμας Γκότσταϊν, ανέφερε στο ελβετικό δίκτυο SRF ότι η τράπεζά του είναι πιθανό να περιορίσει και αυτή τις μεταβλητές αμοιβές για το 2020 ως ένδειξη «αλληλεγγύης» μέσα στην κρίση.

    Η έκκληση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για αυτοσυγκράτηση είναι σαφής, μετά τη σωρεία μέτρων που έλαβε για να μετριάσει κάπως την πίεση που προκαλεί η επιδημία του νέου κορονοϊού. Άλλωστε, από τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ ήταν να επιτρέψει στις τράπεζες να αντλήσουν χρήμα από τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τους, όπως και να τους δώσει περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσουν το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

    Ωστόσο, όπως είπε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ενρία, τη δεδομένη τη στιγμή τα μπόνους δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία όσο τα μερίσματα, επειδή πολλές τράπεζες τα έχουν ήδη καταβάλει για τη χρονιά που πέρασε.



    ΣΧΟΛΙΑ