ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ελπίζει να καταλήξει σε μια αμυντική συμφωνία ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα μπορούσε να δει το βασίλειο να αγοράζει πολεμικά πλοία, άρματα μάχης και πυραύλους, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Η συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας σε ένα τουρκικό σχέδιο κατασκευής αεροσκαφών, θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βασίλειο γύρω στον Μάρτιο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι μετοχές του κρατικού αμυντικού εργολάβου Aselsan σημείωσαν άνοδο έως και 2,2% τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, αφού το Bloomberg ανέφερε την πιθανή συμφωνία. Η Otokar Otomotiv, η οποία κατασκευάζει τεθωρακισμένα οχήματα, περιόρισε τις προηγούμενες απώλειες για να διαπραγματευτεί 0,8% χαμηλότερα.
«Δεδομένου ότι οι συνολικές εξαγωγές της βιομηχανίας είναι περίπου 7 δισ. δολάρια ετησίως, τα 6 δισ. δολάρια θα ήταν ένα σημαντικό ποσό για μια συμφωνία», δήλωσε ο Anil Ulas Koseoglu, αναλυτής της Is Investment με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Η Otokar θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί, δεδομένου ότι έχει εξαγωγές στην περιοχή, πρόσθεσε.
Τώρα, η Άγκυρα θέλει να πουλήσει το κύριο άρμα μάχης της, που ονομάζεται Altay, στη Σαουδική Αραβία μαζί με συστήματα πυραυλικής άμυνας, είπαν οι αξιωματούχοι.
Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς η Σαουδική Αραβία να γίνει εταίρος σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενός μαχητικού αεροσκάφους, γνωστού ως Kaan. Ενώ η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε στις αρχές του 2024, αναμένεται να χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια για να καταστεί επιχειρησιακό. Άλλες χώρες μπορεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα – στο οποίο συμμετέχει η βρετανική BAE Systems Plc – σε κάποια μορφή, σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου. Είναι πιθανό να συζητήσει τη συμφωνία τότε, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι δεσμοί μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αφού είχαν υποστεί ένταση από τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη.
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο Ιράκ: Πυρκαγιά στο κοίτασμα Rumaila μείωσε την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια/ημέρα
Συναγερμός στην παγκόσμια αγορά AI: Η κινεζική DeepSeek πυροδοτεί sell off στον κλάδο τεχνολογίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΥΠΕΘΟ: Παράταση στην υποβολή αιτήσεων εώς 30/4 για παραχώρηση αιγιαλού
- Δένδιας για Ευαγόρα Παλληκαρίδη: Τιμή στη μνήμη του ήρωα της Κύπρου 69 χρόνια μετά την εκτέλεσή του
- Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αυστραλία λόγω πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Δήμας: Η Ελλάδα ενισχύει τη συνδεσιμότητα και τον ρόλο των λιμένων στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.