• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την έκρηξη του πληθωρισμού

    • Bloomberg
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη, βάζοντας τέλος σε έναν κύκλο χαλάρωσης που οδήγησε στην ώθηση του πληθωρισμού της χώρας στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της διακυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 14% όπως προέβλεπαν και οι 20 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Ενώ οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές έχουν αρχίσει να συσφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική κατά τους τελευταίους μήνες για να αποτρέψουν τις παγκόσμιες πιέσεις τιμών, η Τουρκία μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, υιοθετώντας έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης μετά από απαίτηση του Ερντογάν που είχε στόχο να τονώσει την ανάπτυξη και να στρέψει την οικονομία προς τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται στην “στρεβλή συμπεριφορά των τιμών εξαιτίας μη φυσιολογικής διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά συναλλάγματος, σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, οι περιορισμοί της προσφοράς και οι εξελίξεις στη ζήτηση”.

    Η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν νωρίτερα 0,4% υψηλότερα έναντι του δολαρίου στις 13,3772 λίρες ανά δολάρι0, αφού σημείωσε άνοδο έως και 1,2% μετά την απόφαση.

    Turkey's real rate sank deeper below zero after December inflation data

    Η διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τον κεντρικό τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτσιόγλου, καθώς ο Ερντογάν έχει απολύσει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας από το 2019 εν μέσω διαφωνιών σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος έριξε τους τόνους στα πρόσφατα σχόλια του, επισημαίνοντας ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί σταδιακά το 2022 και η λίρα σιγά σιγά θα ενισχυθεί.

    Ένεση ρευστότητας στις τράπεζες

    Στο μεταξύ, η Τουρκία σχεδιάζει να να διοχετεύσει 51,5 δισ. λίρες (3,8 δισ. δολάρια) στις κρατικές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να δανείζουν στις επιχειρήσεις, μετά από την πτώση-ρεκόρ της λίρας που έπληξε τα αποθεματικά τους.

    Το κρατικό ταμείο θα ενισχύσει το βασικό κεφάλαιο των TC Ziraat Bankası, Turkiye Halk Bankası, Turkiye Vakıflar Bankası, καθώς και των ισλαμικών τραπεζικών θυγατρικών τους, όπως τόνισε στο Bloomberg υψηλόβαθμος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι Τούρκοι ψηφίζουν δολάριο κόντρα στην προσπάθεια του Ερντογάν να σώσει τη λίρα



    ΣΧΟΛΙΑ