• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το Ντουμπάι μετατρέπεται στη νέα Ελβετία για τους traders ρωσικών εμπορευμάτων

    • Bloomberg


    Οι traders ρωσικών εμπορευμάτων σπεύδουν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στο Ντουμπάι, καθώς στην Ελβετία οι συναλλαγές με τη Μόσχα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.

    Η Ελβετία φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες μεσάζοντες που βοηθούν στη συνεργασία των Ρώσων παραγωγών με αγοραστές σε όλο τον κόσμο. Τώρα, η επιτάχυνση των κυρώσεων προκαλεί τη μετανάστευση τους στο εμιράτο στον Περσικό Κόλπο.

    Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου της Ρωσίας βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης του Ντουμπάι για εμπορικές δραστηριότητες και αρκετές άλλες εταιρείες έχουν ήδη μετεγκατασταθεί εκεί. Για την Ελβετία, η φυγή μέχρι κάποιο βαθμό φαίνεται αναπόφευκτη αφού η χώρα ακολούθησε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τις εξαγωγές από τη Ρωσία.

    «Το εμπόριο θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Wouter Jacobs, διευθυντής του Erasmus Commodity & Trade Center στο Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ. «Οι δικαιοδοσίες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολής θα κερδίσουν έδαφος σε σχέση με την μέχρι τώρα κατάσταση των επιχειρήσεων εμπορευμάτων που επικεντρώνονταν στην περιοχή του ευρώ».

    Οι προοδευτικά ολοένα και πιο περιοριστικές κυρώσεις έχουν δυσκολέψει τις συναλλαγές για τις κρατικές εταιρείες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξάγουν τα εμπορεύματα της χώρας. Οι ανεπίσημες αυτοκυρώσεις ήταν επίσης ένα ζήτημα – οι τράπεζες έχουν τραβήξει πιστωτικά όρια ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση συμφωνιών, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ασφαλιστές διακόπτουν επίσης τις υπηρεσίες τους.

    Αυτό δημιούργησε μία ευκαιρία για το Ντουμπάι, το οποίο απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες — εντείνοντας τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει ήδη η Ελβετία ως κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων.

    Ελβετικές κυρώσεις

    Ενώ η Ελβετία επιδιώκει την ουδετερότητα και δεν θα επιτρέψει να μεταφερθούν τα “όπλα” της στη ζώνη σύγκρουσης, ακολούθησε την ΕΕ στην επιβολή ολοένα και πιο αυστηρών περιορισμών σε ορισμένα εμπορεύματα, τράπεζες και φυσικά πρόσωπα που θεωρούνται κοντά στο Κρεμλίνο.

    Μέχρι το τέλος του 2022, η ΕΕ θα έχει επιβάλει περιορισμούς που θα απαγορεύουν την ασφάλιση και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε χώρες εκτός του μπλοκ και η Ελβετία έχει δηλώσει ότι θα κάνει το ίδιο.

    Εάν εφαρμοστεί πλήρως, αυτό είναι πιθανό να καταστήσει δυσκολότερες τις συναλλαγές του ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες θα προστεθούν στην απόλυτη απαγόρευση της Ελβετίας για μεσιτείες, πωλήσεις και παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε ρωσικό άνθρακα που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο. Αλλά οι κανονισμοί θα συμβάλουν επίσης στη μετακίνηση ορισμένων επιχειρήσεων αλλού.

    «Μία συναλλαγή μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στον κλάδο ενέργειας μπορεί κανονικά να έχει γίνει από έναν οίκο εμπορευμάτων στην Ελβετία, με την οικονομική υποστήριξη ενός τραπεζίτη στο Λονδίνο – ποιος θέλει να το κάνει αυτό τώρα;» εξηγεί ο Wouter Jacobs. «Είναι πιθανό αυτοί να μεταφερθούν αναγκαστικά σε μια νέα δικαιοδοσία».

    Μετακίνηση εταιρειών

    Στελέχη της ρωσικής κρατικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Rosneft πέταξαν τον περασμένο μήνα στο Ντουμπάι για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μιας εμπορικής επιχείρησης. Εν τω μεταξύ, η Gazprom Neft, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, επιδιώκει επίσης να επεκτείνει την παρουσία της στην πόλη, αναφέρουν πληροφορίες.

    Η Litasco SA, ο κλάδος πωλήσεων και εμπορίας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Lukoil PJSC, θέλει να μεταφέρει μέρος του προσωπικού της στο Ντουμπάι από τη Γενεύη, προσδοκώντας να γίνει ο νέος κεντρικός κόμβος της εταιρείας και να επεκταθεί στον μικρό αριθμό εμπόρων που βρίσκονται ήδη εκεί. Η Lukoil είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας.

    Ένας άλλος ισχυρός της Γενεύης – η Solaris Commodities, έμπορος ρωσικών σιτηρών, άνοιξε γραφείο στο Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα.

    Η Suek AG με έδρα το Zug της Ελβετίας, ο αποκλειστικός έμπορος άνθρακα από τον μεγαλύτερο παραγωγό της Ρωσίας, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια εμπορική επιχείρηση στο Ντουμπάι. Η EuroChem Group AG, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων στον κόσμο με το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της στη Ρωσία, δημιουργεί επίσης επιχείρηση με έδρα το Ντουμπάι. Και οι δύο ανήκαν στο παρελθόν στον δισεκατομμυριούχο Andrey Melnichenko μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

    Η στρατηγική του Ντουμπάι

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσελκύσει τους πλούσιους Ρώσους και τα χρήματά τους από την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα ακολουθούν οι κρατικές επιχειρήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορευμάτων.

    Τα ΗΑΕ έχουν αναπτύξει την οικονομική υποδομή για αυτή τη στιγμή. Οι τράπεζες των Εμιράτων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια βασικός πυλώνας στη χρηματοδότηση του εμπορίου commodities και οι μεγαλύτεροι εμπορικοί οίκοι μέσω κοινοπραξιών προχωρούν σε ανανεούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις.

    Η πληθώρα των ζωνών ελεύθερων συναλλαγών του Ντουμπάι, η γειτνίασή του με τους παραγωγούς ενέργειας της Μέσης Ανατολής και η χαμηλή φορολογία έχουν ήδη αποδειχθεί δελεαστικές, ακόμα κι αν η πόλη έχει ακόμα δρόμο μέχρι να φτάσει τα παγκόσμια κέντρα όπως η Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, η Γενεύη και το Στάμφορντ. Πέρυσι, το Dubai Multi Commodities Centre φιλοξένησε μια εκδήλωση με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Μόσχας με στόχο να προσελκύσει ρωσικές επιχειρήσεις να ιδρύσουν εταιρείες εκεί.

    «Το Ντουμπάι έχει αναδειχθεί ως πραγματικός παγκόσμιος κόμβος εμπορευμάτων», δήλωσε η Najla Al Qassimi, της think tank B’huth, η οποία είχε έδρα στο παρελθόν στη Γενεύη. «Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, μεταφορές και υπηρεσίες για την υποστήριξη αυτών των εταιρειών».

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Ελβετία εισάγει ρωσικό χρυσό για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο



    ΣΧΟΛΙΑ