• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το ανοδικό ράλι της στερλίνας συνεχίζεται. Το επόμενο σενάριο

    • Bloomberg


    Η στερλίνα κινείται ανοδικά για δεύτερη ημέρα, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία, καθώς η ζοφερή οικονομική εικόνα αντισταθμίστηκε από την παρατεταμένη αισιοδοξία που δημιούργησε η νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές.

    Το βρετανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων της ομάδας των 10, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια της Βρετανίας παρουσίασαν την πιο αδύναμη απόδοση τους για τα τελευταία επτά χρόνια. Το νόμισμα νωρίτερα σημείωνε άνοδο κατά 0,7% μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Rishi Sunak ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα νομοθεσία στη βουλή πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Brexit θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα.

    Rally in pound sees currency funds abandon bearish bets

    “Όπως αναμένονταν, τα στοιχεία PMI στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα”, επισήμανε ο Valentin Marinov, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Credit Agricole. “Πιστεύω ότι οι επενδυτές θα αγνοήσουν τα δεδομένα και θα επικεντρωθούν στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον, που θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα και θα μας δώσει κάποιες ενδείξεις σχετικά με την πιθανή στρατηγική που θα ακολουθήσει, καθώς προσεγγίσουμε τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.”

    Η λίρα κάλυψε αρκετό έδαφος από το εκλογικό αποτέλεσμα και μετά, αλλά καθώς απουσιάζει πλέον ένα μεγάλο εμπόδιο, το ερώτημα είναι πόσα περιθώρια συνέχισης έχει το ράλι. Οι επενδυτές πιθανόν θα χρειαστεί να δουν βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία ή πρόοδο στις συζητήσεις με την ΕΕ προκειμένου να δώσουν ώθηση στο νόμισμα μέχρι τα επίπεδα των θετικών προβλέψεων, στα 1,40 δολάρια ή και παραπάνω.

    Η στερλίνα κέρδισε 0,3% και διαμορφώθηκε στα 1,3373 δολάρια στο Λονδίνο, αφού ενισχύθηκε κατά 2,7% την Παρασκευή, φτάνοντας στα 1,3514 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2018.

    Επίσης, ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 83,33 πένες ανά ευρώ. Σε ανάλυση της η ING Groep NV προέβλεψε ότι η τιμή της λίρας θα σταθεροποιηθεί, κάνοντας λόγο για διακύμανση της μεταξύ 1,32 δολαρίων και 1,352 δολαρίων την επόμενη εβδομάδα.

    Οι επόμενες κινήσεις

    Οι υπεύθυνοι στρατηγικής νομισμάτων της HSBC Holdings Plc υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη άνοδος από το 2017 που κατέγραψε η στερλίνα είναι μόνο η αρχή του ράλι. Ο πρωθυπουργός Μπόρις  Τζόνσον έχει στόχο να δώσει ώθηση στην κατανάλωση, και κατά επέκταση στην οικονομία και αναμένεται να βοηθήσει τη λίρα να φτάσει στα 1,45 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

    Οι αναλυτές της τράπεζες έχουν διαφορετική άποψη για τις οικονομικές προοπτικής της Βρετανίας. Ειδικότερα, για την Daniela Russell, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζουν την άποψη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον επόμενο Μάιο, και σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του Brexit, πιθανόν οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων να υποχωρήσουν στο 0,40% μέχρι το τέλος του 2020.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ