• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Tim Draper: Ο δισεκατομμυριούχος των bitcoin που θέλει να «σπάσει» στα τρία την Καλιφόρνια


    Ο Tim Draper, ο δισεκατομμυριούχος venture capitalist και θρύλος στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, έχει μια ιδέα: Να «σπάσει» η Καλιφόρνια σε τρεις ξεχωριστές πολιτείες. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι που η ιδέα αυτή θεωρείται εξαρχής καταδικασμένη, αλλά ας δούμε πρώτα το σκεπτικό του…

    Κατά την άποψή του, αν η Καλιφόρνια διαιρεθεί σε μικρότερες πολιτείες, αυτές θα διοικούνται από αποτελεσματικότερες και λιγότερο γραφειοκρατικές κυβερνήσεις, καθώς θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους προκειμένου να προσελκύσουν κατοίκους και επιχειρήσεις. Η εκπαίδευση, η ασφάλεια, οι υποδομές και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα βελτιωθούν. Οι φόροι θα μειωθούν. Και ο επενδυτής που έγινε διάσημος χρηματοδοτώντας τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Hotmail, Skype και Tesla λέει πως δεν θα έχει κανένα λόγο να σκέφτεται πλέον την προοπτική μετακόμισης και μεταφοράς της Draper Associates, του Draper Venture Network και του Draper University εκτός Καλιφόρνιας.

    Ο Draper, ο οποίος χτύπησε φλέβα χρυσού πριν από κάποια χρόνια όταν αγόρασε ένα φορτίο bitcoin που είχαν κατασχεθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, δραστηριοποιείται πλέον και πολιτικά έχοντας ιδρύσει το δικό του κόμμα, με βασικό αίτημα τη διάσπαση της Καλιφόρνια.

    Ο Draper υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 600.000 υπογραφές για την πρωτοβουλία του, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο αριθμό απ’ όσες χρειάζεται για να θέσει το αίτημά του προς ψήφιση.

    Ας δούμε, όμως, γιατί οι πιθανότητες να καταφέρει να κάνει το αίτημά του πραγματικότητα είναι λίγες:

    1. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου

    Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ ενέκριναν τη διάσπαση μιας πολιτείας ήταν το 1863, όταν η Δυτική Βιρτζίνια αποκόπηκε από τη Βιρτζίνια στο απόγειο του Εμφυλίου Πολέμου. Ακόμη και τότε, μεσολάβησαν δυο χρόνια για να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές και μη διαδικασίες.

    Τελικά, ο πρόεδρος Λίνκολν ενέκρινε τη διαίρεση, φοβούμενος όμως τι προηγούμενο θα δημιουργούσε για το μέλλον των πολιτειών. Περιττό να πούμε ότι δεν υπάρχει σαφής διαδικασία για τη διαίρεση μιας πολιτείας.

    2. Γιατί οποιοσδήποτε Ρεπουμπλικανός να θέλει κάτι τέτοιο;

    Ακόμη και αν ο Draper πείσει τους ψηφοφόρους της Καλιφόρνια να ασπαστούν την ιδέα της διαίρεσης, ειδικοί σε θέματα δημοσίου δικαίου υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να δοθεί σχετική έγκριση και από το Κογκρέσο (όπου, και πάλι, δεν υπάρχει σαφής διαδικασία γι’ αυτό). Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ρεπουμπλικανοί στην Ουάσιγκτον θα συμφωνούσαν με κάτι τέτοιο.

    Αν καθεμία από τις τρεις νέες πολιτείες της Καλιφόρνια – με πληθυσμό γύρω στα 12-14 εκατ. κατοίκους – έπαιρνε δύο γερουσιαστές, θα αυξανόταν ο αριθμός των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Έτσι όπως φαντάζεται τα σύνορα ο Draper, θα δημιουργούνταν τουλάχιστον δύο σίγουρα «μπλε» πολιτείες.

    Η δε έγκριση από την εκτελεστική εξουσία φαίνεται να είναι ακόμη πιο απίθανη. Ο πρόεδρος Τραμπ και η Καλιφόρνια συγκρούονται για τα πάντα, από τη μεταναστευτική πολιτική μέχρι τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Ο Τραμπ δεν έχει καμία διάθεση να χάνει χάρες στην Καλιφόρνια.

    3. Ας δούμε και το «ποινικό μητρώο» του Draper

    Η ιδέα αυτή δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά από τον Draper. Το 2014, είχε προτείνει αντιστοίχως να διαιρεθεί η Καλιφόρνια σε έξι «νεοφυείς» πολιτείες. Η ιδέα του, όμως, δεν κατάφερε, για πολλούς και διάφορους λόγους, να φτάσει μέχρι τις κάλπες.

    4. Υπάρχουν Καλιφορνέζοι που το μόνο που θέλουν είναι να αποσχιστούν από τις ΗΠΑ

    Η πρωτοβουλία των τριών πολιτειών του Draper έχει… ανταγωνισμό. Κάποιοι άλλοι, ομοίως σκεπτόμενοι, που πιέζουν επίσης για καλύτερη εκπαίδευση και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, θέλουν η Καλιφόρνια να μείνει ολόκληρη αλλά να αποσχιστεί από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το κίνημα «Calexit». Οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης ιδέας λένε ότι η απόσχιση θα προάγει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, η οποία όσο ανήκει στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει στόχος τρομοκρατικού χτυπήματος.

    Το κίνημα αυτό είχε δοκιμάσει την τύχη του στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται συνταγματική μεταρρύθμιση, να ψηφιστεί η πρόταση με ποσοστό άνω των δύο-τρίτων στο Κογκρέσο και να κυρωθεί από 38 πολιτείες. Παρ’ όλα αυτά, το κίνημα Calexit έχει ξαναρχίσει να ξαναμαζεύει υπογραφές για δημοψήφισμα το 2021.

    5. Οι διαφορές που χωρίζουν τους Καλιφορνέζους είναι βαθιές

    Οι πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τους κατοίκους της Καλιφόρνια είναι βαθιές. Και ο Draper προτείνει να δημιουργηθούν πολιτείες από κομητείες που δεν τα πάνε και τόσο καλά μεταξύ τους.

    Ας πάρουμε για παράδειγμα τη βορειότερη περιοχή της Καλιφόρνια, όπου κάποιοι ζητούν εδώ και χρόνια να ενωθούν με το νότιο Όρεγκον και να δημιουργηθεί μια νέα πολιτεία, που θα ονομάζεται Τζέφερσον. Πολλούς ψηφοφόρους της περιοχής αυτής δεν θα τους ενθουσίαζε καθόλου μα καθόλου η ιδέα να ενωθούν με το Bay Area και το Σακραμέντο.

    Πάντως, ο ίδιος ο Draper δεν φαίνεται να πτοείται, αφού, όπως, λέει συνεχίζει να ελπίζει. Στο κάτω-κάτω, λέει, «στην πολιτική όλα είναι δυνατά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το πολυτελές resort που δίνει άλλη διάσταση σε ένα από τα θαύματα του κόσμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυτιλία: Πλώρη για την κορυφή βάζει η Κύπρος



    ΣΧΟΛΙΑ