• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θεωρίες συνωμοσίας εμπλέκουν Covid-19 και 5G


    Σε μια περίοδο που οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, οι κεραίες των τηλεοπτικών παρόχων που εξυπηρετούν την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας μπήκαν στο στόχαστρο εμπρηστών τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, προφανώς από άτομα που έχουν πιστέψει στη θεωρία ότι η τεχνολογία βοηθά στη διασπορά του κορονοϊού. Και οι επενδυτές το έχουν προσέξει.

    «Οι περισσότεροι θα γελάσουν με αυτό τον μη αποδεδειγμένο επιστημονικά ισχυρισμό, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε την ανησυχία του κόσμου για τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις της τεχνολογίας 5G στην υγεία λόγω ακτινοβολίας και, ενδεχομένως, μια πιθανή καθυστέρηση της εξέλιξης της τεχνολογίας 5G στις δημοκρατικές χώρες», ανέφεραν σε σημείωμά τους την Κυριακή αναλυτές της Jefferies Financial Group.

    Παρότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να υποστηρίζει την άποψη ότι η τεχνολογία 5G συμβάλλει στη διασπορά της λοίμωξης Covid-19, η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας έχει διαδοθεί ευρέως στα social media. Επιπλέον, αναφέρθηκαν εμπρησμοί σε κεραίες στο Μπέλφαστ, το Λίβερπουλ και το Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την Guardian, σε ιστοσελίδα κοινότητας του Μπέρμιγχαμ ανέβηκε βίντεο από κεραία που είχε πιάσει φωτιά, ενώ το Facebook αφαίρεσε ομάδα που ενθάρρυνε τους χρήστες να μοιραστούν βίντεο από καταστροφές εξοπλισμού.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδομές 5G αναπτύσσουν και οι τέσσερις πάροχοι που έχουν παρουσία στη χώρα: οι BT Group και Vodafone Group, η O2 της Telefonica και η Three U.K. της CK Hutchison Holdings.

    Τις έρευνες για τα συμβάντα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική.



    ΣΧΟΛΙΑ