• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θέλεις μια Bugatti και ένα Yacht για την Πρωτοχρονιά; Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να σου δανείσει τα χρήματα

    • Bloomberg

    Ο επιχειρηματίας Πολ Γουέλτς


    Ένα χρυσό σκάκι με πολύτιμους λίθους, μία βότκα που κοστίζει 1,3 εκατ. δολάρια ή ένας απολιθωμένος σκελετός T-Rex ονόματι Ρούσβελτ: ασυνήθιστα δώρα για τον εκατομμυριούχο που έχει τα πάντα και που μπορεί κανείς να αγοράσει με δανεικά. Αν δεν σας περισσεύουν τα χρήματα, αλλά θέλετε σώνει και καλά να βρείτε το ιδανικό, πανάκριβο δώρο, το MillionPlus.com έχει τη λύση, συνδέοντας πωλητές πολυτελών ειδών με δυνητικούς αγοραστές.

    Ο CEO της εταιρείας, Πολ Γουέλτς, δεν είναι μόνος σε αυτήν την αγορά, αλλά προσφέρει μια υπηρεσία στους πλούσιους πελάτες που δεν τη δίνουν οι ανταγωνιστές: τους βρίσκει χρηματοδότηση για να κάνουν τα ψώνια τους, συνδυάζοντας πολυτέλεια και δάνεια.

    Τα τμήματα διαχείρισης περιουσίας της Bank of America είχαν 170 δισ. δολάρια σε ανεξόφλητα δάνεια στο τέλος του τρίτου τριμήνου, δηλαδή 5% περισσότερα από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στα στοχευμένα δάνεια για την αγορά ειδών όπως γιοτ, ιδιωτικά τζετ και έργα τέχνης. Οι εταιρείες λιανικής πώλησης πολυτελών ειδών, οι οποίες κάποτε περιορίζονταν στα κανονικά καταστήματα, κερδίζουν επίσης από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο εκτιμάται πως θα φτάσει μέχρι το 2025 να αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των πωλήσεων διεθνώς τους, από 10% σήμερα, σύμφωνα με έκθεση της Bain & Co.

    «Οι καταναλωτές αισθάνονται όλο και πιο άνετα με την αγορά όλο και πιο ακριβών κομματιών online», λέει η Κριστίνα Μίλερ, εμπορική διευθύντρια της online αγοράς ειδών πολυτελείας 1stdibs, η οποία ειδικεύεται στις αντίκες, στα κοσμήματα και στα έργα τέχνης. «Στις προηγούμενες γιορτές πουλήσαμε ένα Cartier των 900.000 δολαρίων σε έναν πελάτη που είχε ανακαλύψει το site μόλις εκείνη τη μέρα», προσθέτει χαρακτηριστικά.

    Οι τάξεις των ανθρώπων που έχουν αρκετά χρήματα ώστε να ξοδέψουν με τη μία 900.000 δολάρια εξακολουθούν να διευρύνονται. Ο αριθμός των ανθρώπων η περιουσία των οποίων είναι τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο από το 2015 και μετά και υπερβαίνει πλέον τους 168.000, σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse Group.

    Οι άνθρωποι αυτοί επιζητούν όλο και περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, ώστε να μπορούν να αγοράζουν ό,τι θέλουν, διατηρώντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα που χρειάζονται για να διαφοροποιούν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Στη Μέση Ανατολή, παίρνουν δάνεια για να αγοράσουν γιοτ, τζετ και συλλεκτικά αυτοκίνητα, ενώ οι πλούσιοι της Αμερικής ψάχνουν στεγαστικά δάνεια για να αγοράσουν σπίτια, όπως δείχνει φετινή έκθεση της BNP Paribas και της εταιρείας συμβούλων Scorpio Partnership.

    Σύμφωνα με τον Κέβιν Μόιγερ, επικεφαλής του τμήματος πιστώσεων wealth and investment management credit στη Bank of America, υποστηρίζει ότι η αύξηση του δανεισμού στις τάξεις αυτές οφείλεται στο ότι οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί με τη διαχείριση των χρημάτων τους, αλλά και στο γεγονός ότι οι τράπεζες διαφημίζουν πλέον πιο ξεκάθαρα την προθυμία τους να δώσουν τέτοια δάνεια.

    «Όταν αποκτάς αγαθά που συνδέονται με τον τρόπο ζωής σου, πώς το κάνεις; Πού βρίσκεις τη ρευστότητα;», λέει και προσθέτει: «Αποεπενδύεις, με τις φορολογικές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο, ή προτιμάς να δανειστείς για να το κάνεις;».

    Έτσι ο Γουέλτς αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την τάση τώρα που είναι στα πάνω της.

    Η πρώτη του επιχείρηση, το largemortgageloans.com, κανόνιζε τεράστια στεγαστικά δάνεια για ακίνητα στο Λονδίνο, βοηθώντας τον έτσι να αποκτήσει σχέσεις με εύπορους πελάτες. Ο ίδιος λέει ότι για να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι και το αυτοκίνητό του και να κοιμάται στο γραφείο τον πρώτο χρόνο. Σήμερα διαχειρίζεται αιτήματα χρηματοδότησης ύψους άνω των 2 δισ. στερλινών ετησίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Έχοντας παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου για την εύρεση στεγαστικού δανείου επί 17 χρόνια, ο Γουέλτς ανακάλυψε ότι υπήρχε αγορά για δάνεια και για άλλα είδη. Άρχισε λοιπόν να διαπραγματεύεται με τις τράπεζες τη χορήγηση τέτοιων δανείων στους πελάτες του και, όπως λέει, συνεργάζεται πλέον με 300 τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

    «Οι πλούσιοι δεν θα σταματήσουν ποτέ να δανείζονται χρήματα, λέει ο ίδιος. «Αν έχεις 10 εκατ. δολάρια, μπορείς να αποκτήσεις ένα ωραίο τζετ, ένα γιοτ, σπίτι και εξοχικό, καλύπτοντας με δάνεια το 60% της αξίας αγοράς τους. Βάζεις απλά κάνα-δυο εκατομμύρια σε καθένα και τα χρήματά σου αβγατίζουν».



    ΣΧΟΛΙΑ