• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θέλετε αύξηση; Φτιάξτε βαλίτσες…

    • Bloomberg
    βαλίτσα


    Η μετακόμιση στο εξωτερικό αυξάνει το εισόδημα του μέσου εργαζομένου κατά 21.000 δολάρια (18.146,20 ευρώ), με τους καλύτερα αμειβόμενους να βρίσκονται στην Ελβετία, στις ΗΠΑ και στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα της HSBC, σύμφωνα με την οποία το 45% των ανθρώπων που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν σε κάποια άλλη χώρα, αφήνοντας την πατρίδα τους, υποστηρίζει ότι στο εξωτερικό πληρώνεται περισσότερο για την ίδια δουλειά, ενώ ένα 28% άλλαξε τόπο κατοικίας για να πάρει προαγωγή.

    Στην Ελβετία, μια χώρα που είναι γνωστή τόσο για τις υψηλές οροσειρές της όσο και για τις αντίστοιχα υψηλές τιμές της, η αύξηση στις ετήσιες απολαβές έφτανε τα 61.000 δολάρια. Ο μέσος ετήσιος μισθός για τους ξένους που εργάζονται στη χώρα ήταν στα 203.000 δολάρια. Δηλαδή διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Στην ετήσια έρευνα Expat Explorer της HSBC, η Σιγκαπούρη έρχεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη ως το καλύτερο μέρος για να ζει και να εργάζεται κανείς, για τέταρτη χρονιά στη σειρά, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία και τον Καναδά. Η Ελβετία βρίσκεται στην όγδοη θέση, καθώς υπάρχουν τα αρνητικά του υψηλού κόστους ζωής για όσους μεγαλώνουν παιδιά και της δυσκολίας να κάνει κανείς φίλους.

    Η Σουηδία, πάλι, μία από τις χώρες που ξεχωρίζουν σε θέματα ισότητας φύλων, θεωρείται η χώρα που διασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για μια οικογένεια, ενώ η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Ταϊβάν υπερτερούν στην κατηγορία των εμπειριών που αποκομίζει κανείς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα πολιτισμικά, οικονομικά και επαγγελματικά πλεονεκτήματα που έχει μια μετακίνηση στο εξωτερικό, η έρευνα, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή 22.318 ατόμων, αποκάλυψε ότι τα πλεονεκτήματα για τις γυναίκες είναι λιγότερα σε αρκετά επίπεδα.

    Αν και διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες αποφάσισαν να μετακομίσουν στο εξωτερικό είδαν το εισόδημά τους να αυξάνει κατά 27% περίπου (περισσότερο απ’ ό,τι οι άνδρες), μόνο ένα 25% αυτών πήρε την απόφαση να φύγει εκτός για λόγους καριέρας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 47%.

    Επίσης, μόνο το 50% των γυναικών είχαν πλήρη απασχόληση, ενώ, συνολικά, το εκπαιδευτικό τους επίπεδο ήταν κάπως χαμηλότερο.

    Σημειώνεται ακόμη ότι ο μέσος ετήσιος μισθός για τις γυναίκες ήταν κατά 42.000 δολάρια χαμηλότερος από των ανδρών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί οι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα στην Ταϊλάνδη απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ασία



    ΣΧΟΛΙΑ