• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα μυστικά μίας επιτυχημένης startup: Πέντε startuppers μιλούν για την εμπειρία τους


    Η δημιουργία μιας επιχείρησης δεν είναι εύκολο πράγμα. Πολύ περισσότερο δε η δημιουργία μίας επιτυχημένης επιχείρησης. Από πού πρέπει, όμως, να ξεκινήσει κανείς; Μια καλή αφετηρία θα ήταν να ακούσει εκείνους που τα κατάφεραν. Το πρακτορείο Bloomberg μίλησε με τους επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από κάποιες από τις πιο «hot» νεοφυείς επιχειρήσεις αυτήν τη στιγμή και η απάντηση που πήρε ήταν σχεδόν ομόφωνη: Πιθανότατα θα αποτύχεις πριν καταφέρεις να επιτύχεις. Το να μετατρέψει κανείς μια φανταστική ιδέα ένα σε βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο σπάνια είναι μια ομαλή διαδρομή. Επομένως, αν δεν είστε έτοιμοι να δουλέψετε σκληρότερα απ’ ό,τι είχατε ποτέ φανταστεί, τότε δεν κάνετε μάλλον για τον χώρο αυτό.

    Οι επιχειρηματίες που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους ήταν όλοι φιναλίστ σε έναν διαγωνισμό 1 εκατ. δολαρίων για την ανάδειξη της καλύτερης επιχείρησης κοινωνικού προσανατολισμού της χρονιάς. Το βραβείο κέρδισε η Change Please, μία εταιρεία καφέ με έδρα το Λονδίνο που εκπαιδεύει αστέγους ως «baristas» και τους δίνει δουλειά για να μπορέσουν να σταματήσουν να ζουν στον δρόμο.

    Η Change Please κέρδισε επίσης μια απρόσμενη συνεργασία με τον μουσικό και επιχειρηματία Will.i.am, ο οποίος θα βοηθήσει την εταιρεία να επεκταθεί στις ΗΠΑ.

    Eyal Yassky, Ισραήλ, Hilico

    Η ιδέα: Μια φορητή συσκευή, η οποία αναμένεται να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αξιοποιεί στο μέγιστο τον πιο άμεσα διαθέσιμο φυσικό πόρο στον πλανήτη: τη βροχή. Συλλέγει βρόχινο νερό μέσω ενός μουσαμά σε σχήμα φύλλου και το φιλτράρει δύο φορές πριν το αποθηκεύσει σε πτυσσόμενα δοχεία.

    Ο επιχειρηματίας: Ο συνιδρυτής της εταιρείας Eyal Yassky εργαζόταν ως διασώστης όταν του ήρθε η ιδέα. Μέχρι τότε δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του η ιδέα να δημιουργήσει μια δική του επιχείρηση. Δημιούργησε απλά ένα προϊόν που χρειαζόταν ο ίδιος. Συνειδητοποίησε ότι το προϊόν του θα ήταν κάτι χρήσιμο στην αγορά όταν προσέλαβε έναν μηχανικό από την πατρίδα του, το Ισραήλ, για να τον βοηθήσει: «Συνειδητοποιήσαμε πολύ γρήγορα ότι, έτσι όπως λειτουργεί ο κόσμος σήμερα, για να αγοράσεις ένα προϊόν πρέπει να υπάρχει μια εταιρεία. Η ίδρυση μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης θα ήταν μεν μια λύση, αλλά δεν θα υπάρχει καμία αγορά γι’ αυτήν και δεν θα μας προσέφερε την εμβέλεια που χρειάζεται για να λύσουμε πραγματικά το πρόβλημα. Έτσι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την εταιρεία».

    Diana Yousef, ΗΠΑ, Change: Water Labs

    Η ιδέα: Μια λεκάνη τουαλέτας που ονομάζεται iThrone και λειτουργεί χωρίς νερό και σωλήνες, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Η επιχειρηματίας: Η Yousef, πρώην σύμβουλος της NASA, μελετούσε πώς τα ανθρώπινα απόβλητα στον διαστημικό σταθμό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νερό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που την ιντρίγκαρε δεν ήταν το διάστημα. Ξεκίνησε την επιχείρησή της μετά τη γέννηση της πρώτης της κόρης: «Είμαι μητέρα δύο μικρών κοριτσιών και ξεκίνησα αυτό το εγχείρημα για να ξαναδώσω ώθηση στην καριέρα μου που είχε τελματώσει μετά την απόκτηση του πρώτου μου παιδιού. Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλές εκπληκτικές και έξυπνες γυναίκες, μπαίνουμε στο περιθώριο, σε επίπεδο καριέρας, από τη στιγμή που κάνουμε παιδιά. Όταν το βίωσα αυτό προσωπικά, θέλησα να δείξω ότι μπορούσα να επανεφεύρω τον εαυτό μου».

    Pawel Soluch, Πολωνία, Neuro Device

    Η ιδέα: Μία συσκευή κεφαλής που χρησιμοποιεί ηλεκτρική διέγερση για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση ανθρώπων με διαταραχές ομιλίας. Το προϊόν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο κλινικής δοκιμής και ο Soluch ευελπιστεί ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε έναν χρόνο από σήμερα.

    Ο επιχειρηματίας: Ο Soluch εργαζόταν για επτά χρόνια σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, στο τμήμα νευροχειρουργικής: «Συνάντησα πολλούς ασθενείς με αναπηρίες στην κίνηση, τις αισθήσεις, δυσκολίες άρθρωσης λόγου και είδα ότι ήταν μεγάλο πρόβλημα. Η αφασία είναι μια αναπηρία όπου η νοημοσύνη του ανθρώπου είναι ακέραια, οπότε υπάρχει συνείδηση, και ο άνθρωπος ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει, αλλά δεν μπορεί να το πει».

    Francesco Pezzuoli, Ιταλία, LiMiX

    Η ιδέα: Το βασικό πρότζεκτ της LiMiX είναι το «Talking Hands», μία συσκευή σαν γάντι που μεταφράζει την ιταλική νοηματική γλώσσα σε ομιλία. Δίνει δηλαδή φωνή στη νοηματική.

    Ο επιχειρηματίας: Ο Francesco Pezzuoli και ο συμφοιτητής του Dario Corona εμπνεύστηκαν τη συσκευή σε ένα εργαστήριο για startups τον Οκτώβριο του 2014. Οι καθηγητές τους τούς ενθάρρυναν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της ιδέας τους. Αφού τελειοποίησαν το πρωτότυπο και βρήκαν επενδυτές, δημιούργησαν τη LiMiX.

    Cemal Ezel, ΗΠΑ, Change Please

    Η ιδέα: Η Change Please εκπαιδεύει αστέγους ως «baristas» και τους προσλαμβάνει στα καταστήματά της. Μέσα σε 10 μόλις ημέρες, οι άστεγοι αποκτούν στέγη, τραπεζικό λογαριασμό και κανονικό μισθό. Η Change Please κέρδισε 1 εκατ. δολάρια στον διαγωνισμό Chivas Venture, αλλά και μια σύμβαση με την Transport for London (TfL) που της δίνει άδεια λειτουργίας σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

    Ο επιχειρηματίας: Ο Cemal Ezel, ο οποίος ανακηρύχθηκε κοινωνικός επιχειρηματίας της χρονιάς από την Lloyds Bank το 2017, ίδρυσε την Change Please, έχοντας εργαστεί επί χρόνια στον χρηματοοικονομικό τομέα και βλέποντας καθημερινά αστέγους: «Έβλεπα συνεχώς άτομα να κρατούν ένα κυπελλάκι καφέ και να ζητούν ψιλά και αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσα να αλλάξω αυτήν την πραγματικότητα. Έτσι γεννήθηκε η Change Please».

     



    ΣΧΟΛΙΑ