• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στην πιο ακριβή περιοχή του κόσμου οι άνθρωποι ζουν σε σπίτια – κοντέινερ

    • Bloomberg


    Αφού διασχίσει ένα ερημωμένο κομμάτι αγροτικής γης σε έναν ανομοιόμορφο πλακόστρωτο δρόμο, ο Gilbert Wong φτάνει σε μια μεταλλική πύλη που μοιάζει με είσοδο σε αποθήκη ή και πάρκινγκ – πανταχού παρόν στις νέες περιοχές του Χονγκ Κονγκ. Αλλά πίσω από αυτήν τη φαινομενικά εχθρική πρόσοψη βρίσκεται το ταπεινό σπίτι του Wong: ένα προκατασκευασμένο ατσάλινο κουτί που μοιάζει πολύ με κοντέινερ. Οι κατοικίες αυτές, που ονομάζονται σπίτια – κοντέινερ, εξελίσσονται σε μια όλο και πιο δημοφιλή επιλογή για τους κατοίκους που έχουν βρεθεί εκτός της ακριβότερης αγοράς ακινήτων στον κόσμο.

    Στην πλειοψηφία τους, μάλιστα, οι κατοικίες αυτές είναι παράνομες.

    relates to People Are Living in Illegal Steel Boxes in the World’s Priciest Property Market

    «Από όλα τα προκατασκευασμένα σπίτια σε στιλ κοντέινερ που έχω δει σε διαφημίσεις ή στο ίντερνετ, μπορώ να σας πω ότι το 99,9% δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου», δηλώνει ο Vincent Ho, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία τοπογραφικών μελετών και συμβούλων αγοράς ακινήτων Freevision Ltd.

    Η αιτία για αυτή την τάση είναι οι υπερβολικά υψηλές τιμές των ακινήτων. Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης της πόλης, η CEO Carrie Lam έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια με στόχο να απελευθερώσει περισσότερα οικόπεδα. Η κυβέρνησή της εξετάζει ακόμη και τα σπίτια κοντέινερ ως μέρος της λύσης.

    Τα σπίτια κοντέινερ είναι ένας τύπος κτιρίων που, σύμφωνα με τον νόμο, χρειάζεται έγκριση από την κυβέρνηση πριν από την κατασκευή. Για να είναι νόμιμα στο Χονγκ Κονγκ, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα σε σχέση με τον εξαερισμό, τον φωτισμό και την πυρασφάλεια, ενώ το οικόπεδο στο οποίο βρίσκονται πρέπει να έχει άδεια δόμησης. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κατοικιών σε οικόπεδα που προορίζονται για γεωργική χρήση ή ανοικτή αποθήκευση.

    relates to People Are Living in Illegal Steel Boxes in the World’s Priciest Property Market

    Επειδή συχνά είναι δύσκολο να τις εντοπίσει κανείς, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των κατοικιών αυτών στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά η ζήτηση αυξάνεται γρήγορα.

    Οι παραγγελίες για κοντέινερ έχουν διπλασιαστεί από το 2016, με το 40% να έχει σχεδιαστεί για κατοίκιση, σύμφωνα με τον Ivan Chan, διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας προκατασκευασμένων κτιρίων Markbox. Η εταιρεία παράγει τώρα περίπου 200 κοντέινερ για κατοικίες κάθε χρόνο, ανέφερε ο ίδιος. Τα υπόλοιπα είναι για χρήσεις που κυμαίνονται από καμπίνες τροφίμων για υπαίθριες εκδηλώσεις μέχρι αποθήκευση.

    Ο πιο συνηθισμένος τύπος σπιτιού που κατασκευάζεται από το Markbox έχει εμβαδόν 30 τετραγωνικά μέτρα και κοστίζει γύρω στα 150.000 HK (19.100 δολάρια). Στο Χονγκ Κονγκ, η προκαταβολή μόνο για ένα μέτριο κτίσμα μπορεί εύκολα να είναι διπλάσια.

    Ο Wong, 30 ετών, δεν είχε στο μυαλό του ένα σπίτι κοντέινερ όταν αυτός και η σύντροφός του άρχισαν, πέρυσι, να ψάχνουν ένα μέρος για να ζήσουν. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι τα ενοίκια των διαμερισμάτων ήταν πολύ πάνω από τον προϋπολογισμό τους.

    Το ζευγάρι χρειάστηκε περίπου ένα μήνα για να εγκατασταθεί στο σημερινό σπίτι των 19 τετραγωνικών μέτρων που μισθώνει για HK $4.500 το μήνα. Η ενοικίαση μόνο ενός δωματίου με παρόμοιο μέγεθος σε ένα κοντινό διαμέρισμα κοστίζει περίπου 20% ακριβότερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μια εντυπωσιακή κατοικία με απεριόριστη θέα στην Αίγινα (17 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Δούζης (Ergon House): Πώς ανοίξαμε στη Μητροπόλεως το πρώτο foodie hotel στον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ