• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συνεχίζει το roller coaster της με νέο sell-off η τουρκική λίρα

    • Bloomberg

    Stock


    Σε τροχιά υποχώρησης βρέθηκε και πάλι η τουρκική λίρα τη Δευτέρα, με τη μεταβλητότητα να ανακάμπτει, μετά από μία εβδομάδα σχετικής ηρεμίας, καθώς ξανάνοιξαν οι τουρκικές αγορές, οι οποίες ήταν κλειστές λόγω αργίας.

    Το δολάριο έφτασε να ενισχύεται σήμερα κατά 3,7% έναντι του τουρκικού νομίσματος, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στις 6,2249 λίρες ανά δολάριο.

    Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική λίρα είχε χάσει μέχρι την Παρασκευή 18% για τον Αύγουστο.

    «Δεν θεωρούμε ότι η Τουρκία έχει βγει ακόμη από το δάσος», ανάφερε την περασμένη εβδομάδα σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Jose Wynne, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στο hedge fund Man GLG. Η ανάκαμψη των τουρκικών assets από το ναδίρ της 13ης Αυγούστου οφειλόταν «κατά κύριο λόγο σε μια σχεδιασμένη τεχνική άνοδο της τουρκικής λίρας και όχι σε τυχόν αλλαγές σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη», συμπλήρωνε.

    Η τουρκική λίρα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος των απηυδισμένων με την τουρκική οικονομία και τις αμερικανικές κυρώσεις επενδυτών. Παρότι από τον Απρίλιο και μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες για να σταθεροποιήσει τις αγορές, μπορεί να χρειαστεί να τα αυξήσει ακόμα πολύ περισσότερο για να σταματήσει τη φυγή των επενδυτών, υποστηρίζει η Societe Generale.



    ΣΧΟΛΙΑ