• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συνέχεια στην άνοδο του ελληνικού Χρηματιστηρίου «βλέπει» fund που πέτυχε απόδοση πάνω 73% «παίζοντας» Ελλάδα

    • Bloomberg


    Περαιτέρω άνοδο για τις ελληνικές μετοχές «βλέπει» η Helm Investment Partners, η στρατηγική της οποίας να επενδύσει σε αγορές που βρίσκονταν σε κρίση τής απέφερε τεράστια κέρδη από την ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

    Η Helm Investment Partners, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έβγαλε πάνω από 73% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που είδε το Bloomberg, και οι επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του χαρτοφυλακίου της στις αρχές του 2020, αν και το fund λέει ότι έχει μπει σε διαδικασία μείωσης της έκθεσής του στην Ελλάδα.

    Το fund έχει επενδύσει και σε τουρκικές μετοχές, πιστεύοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δύο με τρία χρόνια για να δρομολογήσει πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων πριν αμφισβητηθεί η ηγεσία του.

    Το θέμα είναι να εντοπίσει κανείς και να ποντάρεις σε αισιόδοξες πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά να αλλάξει σελίδα, υποστηρίζουν οι ιδρυτές του fund. Μόλις διακρίνουν ένα τέτοιο σημείο καμπής, τοποθετούνται στην αγορά, αναζητώντας τις τέσσερις με οκτώ πιο εύρωστες και πιο κερδοφόρες εταιρείες σε ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας.

    Μετά περιμένουν τη μετοχή να «τρέξει». Αν δουν ότι η αρχική τους εκτίμηση ήταν λάθος, βγαίνουν από την αγορά όταν οι απώλειές τους πιάσουν το 10%. Και μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει το Bloomberg, το στοίχημα που έβαλαν στην Τουρκία δείχνει να αποδίδει: Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 καταγράφει κέρδη 7,1% φέτος, σε όρους δολαρίου, και βρίσκεται κοντά σε υψηλό ρεκόρ.

    Οι αποδόσεις που έχει επιτύχει κάνουν το fund να ξεχωρίζει σε μια περίοδο που οι money managers καταβάλλουν προσπάθεια να πείσουν τους πελάτες τους ότι αξίζουν τις προμήθειες που πληρώνονται. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης HFRI Composite Index, ο οποίος παρακολουθεί τις επιδόσεις των hedge funds, το 2019 ενισχύθηκε κατά 7,7%, υποαποδίδοντας σημαντικά του δείκτη MSCI World, η απόδοση του οποίου ήταν, κατά το ίδιο διάστημα, 28%.

    Οι ιδρυτές του fund, Philip Reade και Thomaz Malavazzi, ίδρυσαν τη Helm το 2016, μετά τη θετική εμπειρία που είχαν από τις επενδύσεις τους στη Βραζιλία, και εν συνεχεία, το 2019, στο δυναμικό του fund προστέθηκε και ο Rajat Suri, 37 ετών, πρώην διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Investment Authority).

    Το ελληνικό πάθημα και μάθημα

    Η Helm άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα στις αρχές του 2018, πεπεισμένη ότι η ελληνική οικονομία ήταν έτοιμη να ανακάμψει ύστερα από 10 χρόνια κρίσης. Και μπήκαν σε εταιρείες όπως η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,00% 4,04 και ο ΟΠΑΠ, παρ’ όλο που ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχασε σχεδόν 20% στο δεύτερο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς.

    Η ζημιά του 2018 -σχεδόν 25%- ήταν «τεράστιο μάθημα», λέει ο Malavazzi. «Αν η αγορά δεν συμφωνεί μαζί σου, υπό την έννοια ότι δεν έρχεται διόρθωση των τιμών, πρέπει απλά να βγεις μέχρι η αγορά να αρχίσει να συμφωνεί μαζί σου και μετά θα αγοράσεις στην άνοδο», εξηγεί.

    Η τύχη τους επέστρεψε το 2019, όταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας κέρδισε σχεδόν 50%, χαρίζοντας στην Ελλάδα την καλύτερη χρηματιστηριακή επίδοση στον κόσμο, καθώς υποχωρούσε η κρίση.

    Στα κέρδη που αποκόμισε το fund το 2019 συνέβαλε και η Αργεντινή, απ’ όπου κατάφερε να βγει πριν υποχωρήσει κατακόρυφα η αγορά τον Αύγουστο.

    Οι επενδυτές πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αντέξουν τις έντονες διακυμάνσεις και το «κλείδωμα» των κεφαλαίων τους για δύο με τρία χρόνια, υποστηρίζουν.

    «Δεν μπορείς να έχεις τις αποδόσεις που έχουμε καταφέρει να έχουμε εμείς χωρίς τη μεταβλητότητα», λέει ο Suri.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, από τη στιγμή που ιδρύθηκε, το fund της Helm έχει ετησιοποιημένη απόδοση 31%.



    ΣΧΟΛΙΑ