Βλαντιμίρ Πούτιν
H Ρωσία δεν πλήρωσε το χρέος της σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, εξέλιξη που αποτελεί το αποκορύφωμα των ολοένα και σκληρότερων κυρώσεων που επιβάλει στη χώρα η Δύση.
Σύμφωνα με το Bloomberg τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έβρισκε τρόπους διαφυγής από τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής, έληξε η περίοδος χάριτος διάρκειας 30 ημερών για πληρωμές τόκων περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να έχει πληρώσει στις 27 Μαΐου, μια προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων εφόσον χαθεί (default).
Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποτυπώνει την ταχεία μετατροπή της χώρας σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό παρία, σχολιάζει το Bloomberg. Τα ρωσικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα διαπραγματεύονται σε δυσμενή επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας παραμένουν παγωμένα και οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όμως, δεδομένης της ζημίας που έχει ήδη γίνει στην οικονομία και τις αγορές, η χρεοκοπία θεωρείται προς το παρόν συμβολική και ελάχιστη σημασία έχει για τους Ρώσους που αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση εδώ και χρόνια.
Η Ρωσία υποστήριξε ότι έχει τα κεφάλαια για να καλύψει τυχόν χρέη επισημαίνοντας ότι αναγκάστηκε να μην πληρώσει. Στην προσπάθεια της να γλυτώσει, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στραφεί στην εξυπηρέτηση του ανεξόφλητου κρατικού χρέους της σε ρούβλια, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «ανωτέρας βίας» η οποία όπως είπε κατασκευάστηκε τεχνητά από τη Δύση.
«Είναι πολύ, πολύ σπάνιο πράγμα, μια κυβέρνηση που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε τα μέσα να αναγκάζεται από μια εξωτερική κυβέρνηση σε χρεοκοπία», δήλωσε ο Hassan Malik, αναλυτής της Loomis Sayles & Company LP. «Θα είναι μια από τις χρεοκοπίες ορόσημο στην ιστορία».
Σημειώνεται ότι η επίσημη δήλωση για την εξωτερική χρεοκοπία της Ρωσίας θα έπρεπε να γίνει από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι ωστόσο έχουν αποσύρει τις αξιολογήσεις τους λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Με την πάροδο της τελικής προθεσμίας, η προσοχή μετατοπίζεται στο τι θα κάνουν στη συνέχεια οι επενδυτές. Σύμφωνα με το bloomberg δεν χρειάζεται να λάβουν δράση αμέσως και μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθούν την πρόοδο του πολέμου με την ελπίδα ότι οι κυρώσεις τελικά θα αμβλυνθούν. Ο χρόνος μπορεί να είναι με το μέρος τους: οι αξιώσεις ακυρώνονται μόνο τρία χρόνια από την ημερομηνία πληρωμής, σύμφωνα με τα έγγραφα των ομολόγων.
«Οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων θα τηρήσουν στάση αναμονής», δήλωσε ο Takahide Kiuchi, οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura στο Τόκιο.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ρωσίας και της κατάρρευσης του ρουβλιού το 1998, η κυβέρνηση του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν αθέτησε την πληρωμή 40 δισ. δολαρίων εσωτερικού χρέους της χώρας.
Η τελευταία φορά που η Ρωσία αθέτησε τις πληρωμές της έναντι των ξένων πιστωτών της ήταν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, όταν οι Μπολσεβίκοι υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν απέρριψαν το ιλιγγιώδες χρέος του έθνους της τσαρικής εποχής το 1918.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, αποκάλεσε «φάρσα» τον χαρακτηρισμό της μη καταβολής αυτής ως αθέτησης υποχρέωσης.
«Ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει», είπε. «Όμως όποιος καταλαβαίνει τι συμβαίνει ξέρει ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση χρεοκοπία».
Διαβάστε ακόμη:
G7: Αποφασιστικότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας, εντείνονται οι πιέσεις προς την Μόσχα