• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρεκόρ επενδυτικών κεφαλαίων στρέφονται στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις – Σε ποιες χώρες εστιάζουν

    Bjorn Sibbern


    Οι Σκανδιναβοί επενδυτές βρήκαν ένα νέο μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, καθώς μετά από χρόνια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων κατέχουν πλέον πολλά μετρητά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Nasdaq, έχει καταγραφεί ρεκόρ επενδυτικών κεφαλαίων που εισρέουν στις εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης που είναι εισηγμένες στα σκανδιναβικά χρηματιστήρια. Ο Bjorn Sibbern, επικεφαλής των ευρωπαϊκών αγορών στο Nasdaq, επισημαίνει ότι η τάση αυτή σηματοδοτεί την διαφοροποίηση συμπεριφοράς από την τελευταία οικονομική κρίση, κατά την οποία οι επενδυτές λιανικής εστίασαν το ενδιαφέρον τους στις μεγαλύτερες, πιο γνωστές επιχειρήσεις.

    «Αυτό που έχουμε δει τώρα είναι πολύ καλή ρευστότητα τόσο σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο και σε αυτές της μικρομεσαίας”, υποστήριξε ο Sibbern. «Ακόμα καλύτερη ρευστότητα, στην πραγματικότητα, από ό, τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης”.

    «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σχετικά υψηλή ρευστότητα στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και στο υπόλοιπο της χρονιάς”, εκτίμησε.

    Η εξέλιξη είναι ορατή στα δεδομένα παρακολούθησης του όγκου των συναλλαγών των χρηματιστηρίων της Σκανδιναβίας, ο οποίος κατά τον Ιούνιο ήταν περίπου 30-40% υψηλότερος στην Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη, τη Φινλανδία και την Ισλανδία από τα συνηθισμένα επίπεδα. Αμέσως μετά την πανδημία, οι όγκοι στις συναλλαγές κορυφώθηκαν στο διπλάσιο από το συνηθισμένο επίπεδο. Μάλιστα, ο Nasdaq έπρεπε ακόμη και να παρατείνει τις ώρες λειτουργίας του για να καλύψει την αύξηση.

    Σύμφωνα με τον Nasdaq τους τελευταίους μήνες η δραστηριότητα ήταν υψηλότερη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι όγκοι, με βάση τον αριθμό των συναλλαγών, αυξήθηκαν περίπου κατά 63% τους έξι μήνες έως τον Ιούνιο, αναφέρουν τα στοιχεία. Αυτό είναι περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τις συναλλαγές σε μεγαλύτερες εταιρείες.

    Ο Sibbern επισήμανε ότι ο Nasdaq δεν αναμένει να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα οι όγκοι των συναλλαγών μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, αν και αυτό εξαρτάται πολύ από το πόσο ευμετάβλητα θα είναι τα πράγματα και πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

    Κατά ειρωνικό τρόπο, οι επενδύσεις στις σκανδιναβικές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν αυξηθεί παρά τη μείωση των αναλύσεων για τις συγκεκριμένες εισηγμένες. Οι κανόνες της αγοράς που υιοθετήθηκαν πριν από λίγα χρόνια για τη βελτίωση της προστασίας των επενδυτών, απαιτούσαν την αξιολόγηση των αναλύσεων πριν από τη συναλλαγή.

    Αλλά όταν θεσπίστηκε η οδηγία των αγορών MiFID II το 2018, οδήγησε σε λιγότερες αναλύσεις για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι αρχές συζητούν τώρα το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κανόνων.

    «Πρέπει να έχουμε αναλυτές που εξετάζουν τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης”, δήλωσε ο Sibbern. “Έχουμε δει ότι τώρα υπάρχουν λιγότεροι αναλυτές που καλύπτουν αυτές τις εταιρείες”.



    ΣΧΟΛΙΑ