• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Πράσινο φως» για έκτακτη χρήση στον κορονοϊό πήραν υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη


    Έγκριση να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού έδωσαν οι αμερικανικές Αρχές στην υδροξυχλωροκίνη.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Άζαρ, το υπουργείο του δέχθηκε 30 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί «να αλλάξει το παιχνίδι», από τη Sandoz του ομίλου Novartis.

    Η υδροξυχλωροκίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας (μαλάρια) έδωσε αισιόδοξα, αν και όχι ολοκληρωμένα ώστε να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, σε μια μικρή δοκιμή για τον κορονοϊό.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πως το φάρμακο είναι ασφαλές, η υδροχλωροκίνη έχει σημαντικές παρενέργειες και κάποιοι αρρώστησαν, ενώ έχει αναφερθεί και ένας θάνατος, μετά τη λήψη του για τον νέο κορονοϊό.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση για την έκτακτη χρήση της υδροξυχλωροκίνης και της χλωροκίνης στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η ειδική αυτή έγκριση δίνεται όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές και τα «γνωστά και δυνητικά» οφέλη είναι περισσότερα από τους γνωστούς και δυνητικούς κινδύνους.

    Την ίδια ώρα, σε όλο τον κόσμο δοκιμάζονται με κλινικές δοκιμές διάφορες θεραπείες, όπως η ρεμδεσιβίρη (remdesivir).



    ΣΧΟΛΙΑ