• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πού ζουν οι υπερπλούσιοι του πλανήτη


    Με τα ιδιωτικά τζετ και τα πολλά σπίτια τους, οι υπερπλούσιοι κινούνται παντού στον κόσμο.

    Ωστόσο, περίπου το ήμισυ αυτής της αφρόκρεμας του πληθυσμού έχουν τις κύριες κατοικίες τους μέσα σε μια ομάδα μόλις 10 πόλεων, σύμφωνα με την Έκθεση Πλούτου 2019 της Knight Frank, η οποία απαριθμεί το Λονδίνο, το Τόκιο και τη Σιγκαπούρη ως έδρες για τους περισσότερους ανθρώπους με περιουσία τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Νέα Υόρκη είναι η μόνη της πόλη στην πρώτη δεκάδα της Knight Frank.

    Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη συγκέντρωση των υπερ-πλούσιων που ζουν στις μεγαλύτερες μητροπόλεις. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι επιθυμίες του lifestyle, τα νοσοκομεία και η υποδομή μεταφορών είναι όλοι τους παράγοντες που προσελκύουν τους υπερ-πλούσιους να δαπανήσουν χρήματα για σπίτια στις μεγάλες πόλεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Λονδίνο, το πολιτικό και οικονομικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου και τον κορυφαίο κόμβο πλούτου στον κόσμο, όπου οι ξένοι αγοραστές ακινήτων αντιμετώπισαν επικρίσεις για την άνοδο των τιμών. Οι πλουσιότεροι του Λονδίνου περιλαμβάνουν τα μέλη της οικογένειας Rausing, που είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας συσκευασίας Tetra Laval, και του γαιοκτήμονα του Chelsea Charles Cadogan.

    «Το Λονδίνο έχει μια πολύ μοναδική πρόταση», δήλωσε ο Liam Bailey, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Knight Frank. «Δεν υπάρχει άλλη πόλη που να συγκρίνεται ως παγκόσμιο κέντρο για τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς».

    Ο κόσμος είχε πέρυσι σχεδόν 200.000 άτομα με πολύ μεγάλη περιουσία, σύμφωνα με τη μελέτη πλούτου της εταιρείας, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο περιφερειακό κέντρο αυτού του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η άνοδος στις ασιατικές οικονομίες σημαίνει ότι ο κόσμος θα έχει για πρώτη φορά φέτος περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους με περιουσία τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

    Ουίσκι και Αυτοκίνητα

    Η οικονομική ανάπτυξη της Ασίας ενισχύει τις επενδύσεις πολυτελείας παγκοσμίως. Πέρυσι, οι αγοραστές από την Κίνας και το Χονγκ Κονγκ αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο των αγορών σπιτιών στο Λονδίνο αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την Knight Frank, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα. Οι πλούσιοι της περιοχής ενίσχυσαν επίσης τη ζήτηση για πολυτελή συλλεκτικά αντικείμενα, βοηθώντας τον δείκτη Rare Whiskey 100 της εταιρείας να ενισχυθεί κατά 40% πέρυσι.

    Η σπανιότητα και η προέλευση οδήγησαν επίσης τις πωλήσεις τέχνης και παλιών αυτοκινήτων σε νέα υψηλά επίπεδα το 2018. Μεταξύ των πιο αξιόλογων ήταν η δημοπρασία μίας Ferrari 250 GTO του 1962 έναντι 48 εκατ. δολαρίων και η προσφορά αξίας 90,3 εκατομμυρίων δολαρίων για έναν πίνακα του David Hockney, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε δημοπρασία για έργο εν ζωή καλλιτέχνη.

    «Οι άμεσες πτήσεις μεταξύ Εδιμβούργου και Πεκίνου δείχνουν την ανάπτυξη του ουίσκι ως κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Bailey αναφορικά με τα δρομολόγια που εισήχθησαν πέρυσι από την εταιρεία Hainan Airlines της Κίνας. «Υπάρχει ακόμα μία επιθυμία στους πλούσιους ανθρώπους να αφιερώσουν μέρος των χαρτοφυλακίων τους σε απτά στοιχεία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Μπερνάρ Αρνό: Ο Γάλλος «Τιτάνας» που «έσβησε» τον Μπάφετ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:    Christina Cho (BNP Paribas): «Άσκηση αυτοπεποίθησης» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Airbnb: Στη αντεπίθεση οι ιδιοκτήτες σπιτιών-Τι αποφάσισαν



    ΣΧΟΛΙΑ