• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πού επενδύουν οι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι της Lego

    • Bloomberg

    Ο Kjeld Kirk Kristiansen, γιος του ιδρυτή της Lego (δεξιά) και o Thomas Kirk Kristiansen (γιος του Kjeld Kirk )


    To fund που διαχειρίζεται την περιουσία των δισεκατομμυριούχων κληρονόμων της δανέζικης εταιρείας παιχνιδιών Lego επισημαίνει ότι την επενδυτική στρατηγική υπαγορεύει η  λίστα με τις απειλές για την παγκόσμια οικονομία – μια λίστα που μεγαλώνει διαρκώς.

    Το Kirkbi Group, με περιουσιακά στοιχεία 16 δισ. δολαρίων, που προέρχονται από τις επενδύσεις των κερδών από τις πωλήσεις της Lego, στοχεύει σε αμυντικές μετοχές προκειμένου να προστατευτεί από το ενδεχόμενο ύφεσης. Παράλληλα, επενδύει περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον CEO του Soren Thorup Sorensen.

    “Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που θα υπάρχουν αναταραχές”, είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Είμαστε πολύ προσεκτικοί με την επενδυτική μας στρατηγική γιατί μπορούμε να εισέλθουμε σε μια εποχή όπου θα δούμε μεγαλύτερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια.”

    Ο κατάλογος των πιθανών αναταραχών είναι μακρύς και περιλαμβάνει το Brexit, έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και τις εντάσεις στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε ο Sorensen.

    Υπάρχουν “πολλά πράγματα που μας προκαλούν ανησυχία”, οπότε στόχος μας είναι να έχουμε μια επενδυτική στρατηγική που να λειτουργεί σε όλα τα περιβάλλοντα, είπε.

    Η Kirkbi αύξησε τη συμμετοχή της σε μη κυκλικές μετοχές, όπως η ISS A / S, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών καθαρισμού στον κόσμο. Ένας άλλος τομέας που μπορεί να τα πάει καλά εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης είναι η ανανεώσιμη ενέργεια, ανέφερε ο Sorensen.

    Την Παρασκευή, το Kirkbi δήλωσε ότι αγοράζει πλειοψηφικό μερίδιο στην Enerparc Inc., θυγατρική της παγκόσμιας εταιρείας ηλιακής ενέργειας Enerparc AG, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει το ποσό της επένδυσης. Το fund της Lego επενδύει ήδη σε δύο αιολικά πάρκα, για να εξασφαλίσει αποδόσεις που είναι “πολύ σταθερές”, ανέφερε ο Sorensen.

    “Ψάχνουμε επίσης για περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα, αλλά και στην ηλιακή ενέργεια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη”, είπε. “Δεν βιαζόμαστε, αλλά θα θέλαμε να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτόν τον τομέα.”

    Ο Thomas Lau Schleicher, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής του Kirkbi, δήλωσε ότι το ταμείο αναμένει να “επενδύσει περισσότερα χρήματα μέσω του Enerparc”.

    Sofie Kirk Kristiansen

    “Επίσης, μπορούμε να εξετάσουμε άλλες πλατφόρμες και άλλες επενδύσεις που προχωρούν”, είπε. Η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επειδή “η τεχνολογία είναι τώρα τόσο προηγμένη και η αγορά έχει προχωρήσει, οπότε ήρθε η ώρα να τοποθετηθούμε”, ανέφερε ο Schleicher.

    Οι επενδύσεις της Kirkbi σε εισηγμένες εταιρείες παρουσίασαν φτωχή απόδοση πέρυσι και οι απώλειες στη χρηματιστηριακή αγορά ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο το κέρδος του fund υποχώρησε κατά 32% το 2018. Στο μεταξύ, το κύριο περιουσιακό στοιχείο της Kirkbi, το ποσοστό 75% που κατέχει στη μη εισηγμένη Lego, πήγε καλά καθώς η παιχνιδοβιομηχανία επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης.

    Στο μεταξύ, ο Kjeld Kirk Kristiansen, ο πρόεδρος του Kirkbi και ο εγγονός του ιδρυτή της Lego, ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου ότι αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο του Lego στο πλαίσιο των σχεδίων του να δώσει μεγαλύτερη εξουσία στην τέταρτη γενιά της δυναστείας Lego.

    Παρά το γεγονός ότι ο 71χρονος μεταβίβασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στα παιδιά του, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Δανίας με περιουσία ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Τα τρία παιδιά του – Agnete Kirk Thinggaard, Sofie Kirk Kristiansen και Thomas Kirk Kristiansen – έχουν προσωπική περιουσία ύψους περίπου 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαστος.

    “Σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, για τις επόμενες γενιές”, είπε ο Sorensen. “Η δουλειά μας στο Kirkbi είναι να εξασφαλίσουμε ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο μέλλον για την οικογένεια Kirk Kristiansen”.

    Agnete Kirk Thinggaard

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: John Elkann: Ο κληρονόμος της δυναστείας των Agnelli ξέρει να επιβιώνει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή ήταν η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κερδοφορία στον κόσμο το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ