• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πόσα θα χάσουν οι τράπεζες από την εφαρμογή της MiFID II

    • Bloomberg


    Οι μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη μπορεί να χάσουν μέχρι και το 15% των εσόδων που κερδίζουν από χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Ευρώπη, λόγω των νέων κανονισμών που τίθενται σε εφαρμογή τον ερχόμενο μήνα, υποστηρίζει η εταιρεία ερευνών Coalition Development Ltd, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Τα συνολικά έσοδα από τους κλάδους του corporate και του investment banking σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,6% λόγω της Οδηγίας που έχει γίνει γνωστή ως MiFID II. Αντιστοίχως, οι συναλλαγές επί ομολόγων και οι τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες αποφέρουν και τα περισσότερα έσοδα για τις τράπεζες, θα εμφανίσουν κάμψη 4,2% και 1,7% αντίστοιχα.

    Πολλά εταιρείες δεν είναι προετοιμασμένες για τις επιπτώσεις της MiFID, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να φέρει τα πάνω-κάτω στα επιχειρηματικά μοντέλα και να αυξήσει τα νομικά και ρυθμιστικά κόστη, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Οι κανονισμοί, οι οποίοι στοχεύουν αφενός στην αύξηση της διαφάνειας και αφετέρου στην ενδυνάμωση των πελατών, δίνοντάς τους καλύτερο έλεγχο επί των χρημάτων που καλούνται να πληρώσουν, θα μπορούσαν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν τα στελέχη τραπεζών όπως η Deutsche Bank, η Credit Suisse και η Barclays, οι οποίες καταβάλλουν ήδη μεγάλες προσπάθειες να αυξήσουν τα έσοδά τους σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων και χαμηλής μεταβλητότητας.

    Όπως υποστηρίζει ο διευθυντής έρευνας της Coalition Eric Li, ο τομέας που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι εκείνος των αναλύσεων.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς της MiFID, οι πελάτες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν χωριστά τις αναλύσεις, αντί να τις λαμβάνουν στο πλαίσιο των υπηρεσιών που τους παρέχονταν μέχρι τώρα όταν πληρώνουν προμήθειες για συναλλαγές επί μετοχών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Greenwich Associates, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλήρωσαν περίπου 2,9 δισ. δολάρια σε προμήθειες για χρηματιστηριακές συναλλαγές για το 12μηνο που έκλεισε τον Ιούνιο. Από το ποσό αυτό, το 46% πήγε σε πληρωμές για αναλύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Μάλιστα, ορισμένες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase & Co. κόβουν τις χρεώσεις για αναλύσεις προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από μια συρρικνούμενη πίτα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Coalition, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές έχουν αποφέρει, μέχρι στιγμής φέτος, έσοδα ύψους 6,9 δισ. δολαρίων στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Andrea Orcel, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη UBS, πολλές τράπεζες δυσκολεύονται ήδη να εγγράψουν κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Και η MiFID θα κάνει την αποστολή αυτή ακόμη πιο δύσκολη, οδηγώντας πιθανώς και σε «συγκέντρωση» της αγοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεγαλοτραπεζίτης προειδοποιεί: Έρχονται μειώσεις μισθών στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ