• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς μία 27χρονη CEO έφτιαξε μία start up μόδας αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

    • Bloomberg

    Ankiti Bose


    Η ιδέα της δημιουργίας της πλατφόρμας μόδας Zilingo Pte, με αποτίμηση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η Ankiti Bose, τότε αναλύτρια της Sequoia India, άρχισε να συνομιλεί με ένα γείτονα της, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στην ινδική πόλη Bengaluru.

    Η Bose, που ήταν τότε 23 ετών και ο Dhruv Kapoor, ένας 24χρονος μηχανικός λογισμικού στο στούντιο παιχνιδιών Kiwi Inc., γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι είχαν παρόμοιες φιλοδοξίες και συμπληρωματικές γνώσεις που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Τέσσερις μήνες αργότερα είχαν παραιτηθεί από την εργασία τους και είχαν χρηματοδοτήσει με τις αποταμιεύσεις τους, ύψους 30.000 δολαρίων, την ίδρυση της Zilingo, μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους μικρούς εμπόρους της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Την Τρίτη, η εταιρεία, με έδρα τη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 226 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως οι Sequoia Capital και Temasek Holdings Pte. Με την  τελευταία χρηματοδότηση η αποτίμηση της την Zilingo ανήλθε στα 970 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτή η εξέλιξη κατατάσσει την 27χρονη Bose μεταξύ των νεώτερων γυναικών CEO που ηγούνται εταιρειών αυτού του μεγέθους στην Ασία.

    Οι γυναίκες ιδρύτριες start up εταιρειών παραμένουν σπάνιες. Από τις 239 νεοσύστατες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, μόνο 23 έχουν ιδρυθεί από γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Pitchbook του περασμένου Μαΐου.

    Ankiti Bose και Dhruv Kapoor, ιδρυτές της Zilingo

    Online αγορές

    Η Bose είναι τώρα μέλος μιας ομάδας ιδρυτών επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ασία που αξιοποιούν την ταχεία ανάπτυξη των smartphones και την αύξηση των εισοδημάτων στην περιοχή. Οι αγορές μέσω διαδικτύου στην αγορά που δραστηριοποιούνται έφθασαν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Google και του Temasek. Αναμένεται να υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

    Η Zilingo ανακοίνωσε έσοδα ύψους 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων Σιγκαπούρης  (1,3 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2017, από περίπου 434.000 δολάρια Σιγκαπούρης από την έναρξη λειτουργίας της μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12 φορές το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2018 και τετραπλασιάστηκαν την περίοδο Απριλίου-Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο Kapoor κατέχει τη θέση του επικεφαλής της τεχνολογίας.

    Η εταιρεία άρχισε βοηθώντας τους μικρούς εμπόρους να πωλούν στους καταναλωτές και έκτοτε επεκτάθηκε σε νέους τομείς. Καθώς οι ιδρυτές ασχολήθηκαν με χιλιάδες μικροπωλητές, συνειδητοποίησαν ότι πολλοί δεν είχαν πρόσβαση στην τεχνολογία, το κεφάλαιο και τις οικονομίες κλίμακας.

    Έτσι, επεκτάθηκαν αναπτύσσοντας λογισμικό και άλλα εργαλεία που επιτρέπουν στους πωλητές να έχουν πρόσβαση σε εργοστάσια από το Μπαγκλαντές μέχρι το Βιετνάμ και επίσης τους βοηθούν στη διασυνοριακή ναυτιλία και στη διαχείριση αποθεμάτων. Από το 2018, η Zilingo έχει επίσης συνεργαστεί με εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρούς εμπόρους, ώστε να μπορούν να αγοράζουν πρώτες ύλες για την παραγωγή αγαθών.

    Οι παροχές είναι δωρεάν για τους συνεργάτες, με την εταιρεία να λαμβάνει προμήθεια μεταξύ 10% και 20% από τις παραγγελίες.

    Η ιστοσελίδα μόδας

    Η αρχική έμπνευση της Rose προήλθε από μια επίσκεψη στη δημοφιλή αγορά Chatuchak στην Μπανγκόκ, η οποία διαθέτει περισσότερα από 15.000 περίπτερα που πωλούν προϊόντα από όλη την Ταϊλάνδη. Εκεί συνειδητοποίησε ότι οι πωλητές δεν είχαν αρκετές ευκαιρίες να επεκταθούν.

    Από την πρώτη παρουσία της στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη το 2015, η εταιρεία έχει μεγαλώσει και διαθέτει γραφεία σε οκτώ χώρες με 400 υπαλλήλους. Έχει sites ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες και ετοιμάζεται να ξεκινήσει σύντομα στην Αυστραλία.

    Η πρόκληση πλέον για τη Bose είναι να διαχειριστεί την “υπερβολική ανάπτυξη” της εταιρείας, επιλέγοντας τη σωστή ομάδα ηγεσίας και διατηρώντας τη σωστή κουλτούρα, δήλωσε η Shailendra Singh, CEO της Sequoia Capital, στη Ινδία.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ