• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποια είναι η Hoist Finance που ετοιμάζεται να αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών

    • Bloomberg


    H σουηδική εταιρεία Hoist Finance AB ετοιμάζεται να αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ετοιμάζονται να ξεφορτωθούν τα δάνεια που «κοκκίνισαν» κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που βίωσε η χώρα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Klaus-Anders Nysteen, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Στοκχόλμη, «το συγκεκριμένο θέμα συζητιέται εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά αλλά τώρα συμβαίνει πραγματικά».

    Η Hoist αγοράζει και αναδιαρθρώνει «κόκκινα» δάνεια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. Στις αγορές της περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια, επένδυε στην Ιταλία, αλλά τώρα έχει στρέψει το στόχαστρό της και στην Ελλάδα, όπου βλέπει ένα δυνητικό χρυσωρυχείο, αφού τα τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται περίπου στο 50% του συνόλου των δανείων στη χώρα.

    «Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι πλέον διατεθειμένες και έτοιμες να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ υπάρχει πλέον και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, επομένως θα είναι μία αποτελεσματική και καλή αγορά», σημείωσε ο Nysteen. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λέει, προσθέτοντας ότι η Hoist «θα προσπαθήσει να κτίσει μία θέση ως κατάλληλος τραπεζικός εταίρος σε αυτήν την κατηγορία, καθώς και στα άνευ εξασφαλίσεων καταναλωτικά δάνεια».

    Σύμφωνα με τον Nysteen, η εταιρεία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και επομένως έχει μία βάση για να κτίσει τη θέση της. Η Hoist μπήκε στην ελληνική αγορά το 2016 μέσω της στρατηγικής συνεργασίας της με την κεντρική τράπεζα, καθώς μετείχε στην κοινοπραξία που επελέγη για να διαχειρισθεί το συνολικό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων των 16 ελληνικών τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση.

    Αν και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι μεγάλο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά και ο τραπεζικός τομέας είναι καλά κεφαλαιοποιημένος, σύμφωνα με τη Hoist.

    «Έχω συναντηθεί και με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα και την κεντρική τράπεζά της και, όπως το αντιλαμβάνομαι και το βλέπω, δεν υπάρχει καμία άμεση ανάγκη για “ενέσεις” κεφαλαίων», υποστηρίζει ο Nysteen, προσθέτοντας: «Η πώληση, όμως, μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένας τρόπος να τα κεφαλαιοποιήσουν και να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες τους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι τράπεζες «τρέχουν» να σώσουν 50 εταιρίες έως το τέλος του χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ