• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποια είναι η αξία του Λιονέλ Μέσι; Με έναν υπολογισμό κυμαίνεται στα 175 εκατομμύρια δολάρια ετησίως

    Λιονέλ Μέσι

    Λιονέλ Μέσι


    Ο Λιονέλ Μέσι αποχωρεί από την Μπαρτσελόνα, και τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια.

    Κάθε όμιλος που θα ήθελε να αποκτήσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια δολάρια για τον μισθό του. Αυτό ισχύει χωρίς τα επιπρόσθετα έξοδα μεταγραφής 825 εκατομμυρίων δολαρίων που η Μπαρτσελόνα  ισχυρίζεται ότι της οφείλονται — παρόλο που η μεριά του Μέσι πιστεύει ότι η χρέωση αυτή δεν υφίσταται.

    Σε αντάλλαγμα, η καινούργια του ομάδα μπορεί να αναμένει έσοδα 175 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος, αν ο Αργεντινός επιθετικός διατηρήσει την φόρμα του, σύμφωνα με υπολογισμούς του Matt Balvanz, επικεφαλής τμήματος ανάλυσης δεδομένων της Navigate, συμβουλευτικής εταιρίας για τα αθλητικά και την ψυχαγωγία.

     

    FC Barcelona v Club Atletico de Madrid - Supercopa de Espana: Semi Final
     

    Να πως γίνεται ο υπολογισμός:

    Περίπου δύο εκατομμύρια αθλητικές φανέλες του Μέσι πωλούνται κάθε χρόνο σε τιμές που κυμαίνονται από 100 έως 200 δολάρια. Τυπικά οι ομάδες εισπράττουν το 15% των εσόδων από τα είδη ενδυμασίας, οπότε η νέα του ομάδα μπορεί να αναμένει περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια μονάχα από τις πωλήσεις φανελών.

    Αλλά ο Balvanz υποστηρίζει ότι θα μπορούσε κανείς να κοιτάξει και τα έσοδα της Μπαρτσελόνα, που έφτασε στην κορυφή των τσαρτ με 960 εκατομμύρια δολάρια το 2019. Υποθέτοντας ότι σε κάθε ένα από τα αρχικά 11 μέλη του ομίλου αντιστοιχεί ισόποσα ένα ποσοστό των πωλήσεων, τότε ο Μέσι θα αξίζει περίπου 87 εκατομμύρια (ένα ποσό που συμπεριλαμβάνει τις πωλήσεις φανελών).

    Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι η συνεισφορά του Μέσι στις πωλήσεις εισιτηρίων, τα δικαιώματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις χορηγίες είναι πράγματι διπλάσια από κάθε μέσο παίκτη, τότε ο Balvanz συμπεράνει ότι ο ποδοσφαιριστής θα μπορούσε να αξίζει περίπου 175 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

    Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό, αλλά δεν απέχει πολύ από την αξία που είχε υπολογίσει για τον Μέσι η Transfermarkt στο παρελθόν. Το 2018, η ιστοσελίδα ποδοσφαίρου εκτίμησε την αξία του στα 198 εκατομμύρια δολάρια. Η τρέχουσα αξία του στην αγορά κυμαίνεται στα 123 εκατ. δολάρια.

    Με την ίδια λογική, η πιθανή αποχώρηση του Μέσι από την ομάδα της Μπαρτσελόνα είναι πιθανό να σηματοδοτήσει το τέλος της πρωτιάς που κατέχει ως η πλουσιότερη ομάδα στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα θα πυροδοτήσει τη σημαντική αύξηση εσόδων οποιασδήποτε ομάδας καταφέρει να υπογράψει με τον 33χρονο παίχτη που έγινε συνώνυμο με την επιτυχία της Μπάρτσα εντός αλλά και εκτός γηπέδου τα τελευταία χρόνια.

    Η Manchester City, η οποία δείχνει να έχει το προβάδισμα αυτή τη στιγμή στην απόκτηση του, βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης του Football Money League της Deloitte.

    Επιμέλεια μετάφρασης: Αμαλία Σοφία Βερούτη



    ΣΧΟΛΙΑ