• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Επιστρέφει πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, μετά από ένα χρόνο

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται το αργό πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από ένα και πλέον έτος, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα περιορίζονται και οι προοπτικές ζήτησης βελτιώνονται με την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο κέρδισαν μέχρι και 1,2% νωρίτερα, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς τη Δευτέρα, καταγράφοντας κέρδη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

    Ένα χρόνο αφότου η πανδημία κράτησε εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους, τα αεροπλάνα παρέμειναν προσγειωμένα και η ζήτηση καυσίμων κατέρρευσε, η ανάκαμψη της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής οδήγησε σε ταχεία άνοδο των αγορών.

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των πλοίων που έπλεαν προς την Κίνα αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών την Παρασκευή, σηματοδοτώντας ισχυρή ζήτηση από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο. Παρά τους θετικούς δείκτες, οι κορυφαίοι ανεξάρτητοι έμποροι πετρελαίου Vitol και Gunvor Group, εξέφρασαν την επιφύλαξή τους για την πρόσφατη αύξηση των τιμών.

    Oil has surged amid vaccine breakthroughs and Saudi cuts

    Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι από τα τέλη Οκτωβρίου εν μέσω της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του Covid-19 και αφού η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε να αυξήσει τις περικοπές της παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ + έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τις πλεονάζουσες ποσότητες που δημιούργησε η πανδημία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, με μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται ήδη σε lockdown.

    «Η θεμελιώδης εικόνα της βελτίωσης της ζήτησης και της πειθαρχίας από την πλευρά της προσφοράς υποδηλώνει ότι υπάρχει σαφής ανοδική πορεία στην αγορά», δήλωσε ο Michael McCarthy, επικεφαλής ανάλυσης αγορών της CMC Markets Asia Pacific στο Σίδνεϊ. “Η πειθαρχία του ΟΠΕΚ + ήταν το κλειδί για τα κέρδη.”

    Τα συμβόλαια Απριλίου του Brent ενισχύονταν κατά 51 σεντς και διαπραγματεύονταν στα 59,85 δολάρια το βαρέλι στο ICE ενώ νωρίτερα βρέθηκαν μέχρι το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιανουαρίου 2020.

    Τα συμβόλαια Μαρτίου του West Texas Intermediate ενισχύονταν κατά 1%, στα 57,40 δολάρια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης, μετά τα κέρδη 1,1% που κατέγραψαν την Παρασκευή.

    Η κινεζική ζήτηση εξακολουθεί να είναι κινητήριος μοχλός για την αγορά, παρά τις ανησυχίες για μια πρόσφατη επανεμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Dutch Shell , Ben Van Beurden, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πωλήσεις καυσίμων στην Κίνα επανέρχονται σε «σημαντικό δρόμο ανάπτυξης».

    Η αγορά «προχωρά μπροστά από την ευφορία που προκάλεσε το εμβόλιο», δήλωσε ο Mike Muller, επικεφαλής των ασιατικών επιχειρήσεων της Vitol σε συνέντευξη του.

    Κέρδη που ξεπερνούν τα 60 δολάρια το βαρέλι είναι απίθανο να υπάρξουν, διότι αυτό θα ωθήσει τις εταιρείες ενέργειας στην αύξηση της παραγωγής, δήλωσε την Παρασκευή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gunvor, Torbjorn Tornqvist.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ