• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Παρελθόν από τη Maersk η γυναίκα που έσπασε το κατεστημένο


    Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι γνωστή ως κάτι σαν ένα σκληρό κατεστημένο στο οποίο κυρίως άνδρες στελέχη ανεβαίνουν στην κορυφή μιας κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενης σκάλας.

    Στη Δανία, η AP Moller-Maersk έσπασε αυτό το καλούπι νωρίτερα φέτος, όταν επέλεξε την Carolina Dybeck Happe ως οικονομική διευθύντρια. Η 47χρονη Σουηδέζα, πρώην οικονομική διευθύντρια της Assa Abloy, θα έφερνε μια πνοή καθαρού αέρα στον κλαμπ των αγοριών που ήταν συνήθως τα ανώτερα κλιμάκια της Maersk.

    Τη Δευτέρα, η Dybeck Happe ανακοίνωσε την παραίτησή της. Η απόφασή της να αποχωρήσει από τη Maersk για ένα πόστο οικονομικής διευθύντριας στην General Electric για άλλη μια φορά αφήνει τον ναυτιλιακό γίγαντα της Δανίας με ένα εκτελεστικό συμβούλιο αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από άνδρες.

    Δεν είναι μόνο η τρίτη υψηλού προφίλ αποχώρηση από τις κορυφαίες τάξεις της Maersk φέτος. Αποτελεί επίσης μία οπισθοδρόμηση για την επιχείρηση με τα 115 χρόνια ιστορίας, η οποία παλεύει να προσαρμοστεί σε ένα δυσκολότερο επιχειρηματικό περιβάλλον εν μέσω ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

    «Είναι κρίμα για τη Maersk, γιατί αφήνει την εταιρεία με μία ακόμα δουλειά στη λίστα εργασιών που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Frans Hoyer, αναλυτής της Handelsbanken, τηλεφωνικά. «Θέτει επίσης την εταιρεία σε άλλη μία μεταβατική περίοδο, όπου ένας νέος οικονομικός διευθυντής πρέπει να προσαρμοστεί».

    Η Maersk έχει ένα ιστορικό προετοιμασίας των ηγετών της από μια βάση νέων ανδρών που τείνουν να ανελίσσονται μέσω του προγράμματος μαθητείας της. Αυτοί οι μακροχρόνιοι εργαζόμενοι σπάνια φεύγουν. Γι ‘αυτό και η απόφαση του Soren Toft να αποχωρήσει από το πόστο του ως COO της Maersk, αφού είχε περάσει ένα τέταρτο του αιώνα στην εταιρεία, σόκαρε τους επενδυτές. Μάλιστα, προσελήφθη στον βασικό ανταγωνιστή της Maersk, την MSC.

    Οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 3% των ανώτερων θέσεων εργασίας στον ναυτιλιακό κλάδο, σύμφωνα με μια έκθεση του Bloomberg Intelligence από πέρυσι. Αυτό υποδεικνύει ότι ο τομέας είναι πιθανό να παρουσιάσει χαμηλότερες επιδόσεις όσον αφορά στην προσέλκυση κεφαλαίων από επενδυτές, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο εκδηλωτικοί όσον αφορά στην ισότητα μεταξύ των φύλων. Οι μέτοχοι της Maersk είδαν την εταιρεία να κάνει βουτιά περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε αξία λίγο μετά την αποχώρηση της Dybeck Happe, καθώς η μετοχή υποχώρησε έως και 1,5%.

    Αλλά μπορεί να διακυβεύονται περισσότερα για τη Maersk. Κινδυνεύει να χάσει μακροπρόθεσμα λειτουργικά οφέλη σε μια εποχή που ο κλάδος προσπαθεί να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων περιβαλλοντικών απαιτήσεων για τα καύσιμα. Ο πρόεδρος της Maersk, Jim Hagemann Snabe, δήλωσε πέρυσι ότι πιστεύει πως ένας οργανισμός με μεγαλύτερη ποικιλομορφία και περισσότερες γυναίκες παράγει καλύτερα αποτελέσματα.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Maersk θα αποτελείται τώρα από τρεις άνδρες: τον διευθύνοντα σύμβουλο Soren Skou και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Morten Engelstoft, οι οποίοι αμφότεροι εντάχθηκαν στη Maersk ως έφηβοι. Ο Vincent Clerc, ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής, βρίσκεται στην επιχείρηση εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Maersk, η Dybeck Happe θα παραμείνει μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, εκτός αν η εταιρεία βρει αντικαταστάτη νωρίτερα. Η Maersk αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα τι σημαίνει η αποχώρηση για την εταιρεία και παρέπεμψε σε μία δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Skou:

    «Κατά το παρελθόν έτος, η AP Moller-Maersk πήγε καλά οικονομικά, όπως φαίνεται από την τελευταία αναβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη τον Οκτώβριο του 2019. Με ενισχυμένη οικονομική βάση, είμαστε σε καλή θέση για μελλοντική ανάπτυξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Carolina για τη σύντομη αλλά παραγωγική της περίοδο στην AP Moller – Maersk. Είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει πάνω στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και να εξασφαλίσει μία ομαλή μετάβαση. Θα φύγει το αργότερο σε 12 μήνες».
    Η Maersk έχασε επίσης τον προκάτοχο της Dybeck Happe, τον Jakob Stausholm, έναντι μιας μεγαλύτερης εταιρείας. Από το 2018 είναι ο οικονομικός διευθυντής του εξορυκτικού κολοσσού Rio Tinto Group.

    «Υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις, αλλά το θετικό είναι ίσως ότι οι περισσότεροι έχουν φύγει επειδή ήταν σε θέση να βρουν ακόμη καλύτερες δουλειές», δήλωσε ο Hoyer της Handelsbanken.



    ΣΧΟΛΙΑ