• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Όταν οι «ράμπο» της Εφορίας έψαχναν τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ευρώπης

    • Bloomberg

    Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος ομίλου LVHM


    Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι ελεγκτές της εφορίας κατά την άφιξή τους στα κεντρικά γραφεία της LVMH ( Moet Hennessy Louis Vuitton) στο Παρίσι ένα συννεφιασμένο πρωινό του περασμένου Σεπτεμβρίου, ήταν να ζητήσουν τον Bernard Arnault, τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο της εταιρείας.

    Οι επτά επιθεωρητές, οι οποίοι έφτασαν απροειδοποίητα στο κτίριο που βρίσκεται στην ακριβή λεωφόρο Montaigne, αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με τον Antonio Belloni, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου. Μια άλλη ομάδα εισέβαλε στις εγκαταστάσεις της Moet Hennessy, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

    Συνολικά, οι φορολογικές αρχές συγκέντρωσαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο emails στο πλαίσιο μίας έρευνας που ξεκίνησε με την υποψία ότι η LVMH ισχυρίζονταν ψευδώς ότι πραγματοποιούσε ταμειακές πράξεις στο Βέλγιο για να μειώσει τους λογαριασμούς της. Λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση έγιναν γνωστές στην ακρόαση του εφετείου στις 3 Ιουνίου στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου ο κολοσσός των πολυτελών ειδών υπέβαλε ένσταση για τις επιδρομές.

    Η εταιρεία διαφωνεί με το συμπέρασμα των Γάλλων εφοριακών ότι οι δραστηριότητες της LVMH Finance Belgique ενδέχεται στην πραγματικότητα να έχουν πραγματοποιηθεί στη Γαλλία – όπου οι φόροι είναι υψηλότεροι – και ισχυρίζεται ότι οι επιδρομές δεν δικαιολογούνταν, σύμφωνα με όσα τόνισε ένας από τους δικηγόρους της.

    Οι επιδρομές ήταν «απαράδεκτες», δήλωσε η Delphine Michot κατά την ακρόαση. Είπε ότι η βελγική μονάδα δεν είναι «γραμματοκιβώτιο», αλλά «καταλαμβάνει μισό όροφο σε έναν μεγάλο πύργο στις Βρυξέλλες» και έχει τουλάχιστον έξι πλήρους απασχόλησης άτομα προσωπικό.

     Τα υψηλά κέρδη

    Ο Arnault είχε ήδη προβλήματα στο Βέλγιο κατά το παρελθόν. Το 2012, υπέβαλε αίτηση για βελγική υπηκοότητα λόγω των σχεδίων της Γαλλίας για φορολόγηση στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Ενώ η αίτηση του απορρίφθηκε, η κίνηση αυτή προκάλεσε αναστάτωση.

    Η LVMH Finance Belgique έχει δανείσει περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια ευρώ (19 δισεκατομμύρια δολάρια) σε άλλες εταιρείες του ομίλου, κρατώντας 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ των ιδίων κεφαλαίων της, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της για το 2019.

    Ο Jean Di Francesco, δικηγόρος της γαλλικής φορολογικής αρχής, δήλωσε ότι οι επιδρομές στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 ήταν δικαιολογημένες λόγω των υποψιών των αξιωματούχων.

    «Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν υπήρχαν επαρκή μέσα στο Βέλγιο για τη διεξαγωγή των ταμειακών πράξεων», δήλωσε ο Di Francesco.

    Στο μεταξύ, η Michot παραπονέθηκε ότι η τεράστια ποσότητα εγγράφων που κατασχέθηκαν από φορολογικούς υπαλλήλους «σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να αμφισβητηθούν αποτελεσματικά» οι επιδρομές.

    «Πήραν περισσότερα από ένα εκατομμύριο email», είπε η Michot. «Ένας δικηγόρος που αξιολογεί τα emails μπορεί να διαβάσει τουλάχιστον 200 μηνύματα την ημέρα. Θα χρειαστείτε 5.000 ημέρες για να ελέγξετε τα μηνύματα αυτά. “

    Μεγάλος φορολογούμενος

    Η Michot πρόσθεσε ότι οι γαλλικές φορολογικές αρχές γνώριζαν για τη μεταφορά των ταμειακών δραστηριοτήτων στη βελγική μονάδα πριν από μια δεκαετία και είπε ότι δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως λειτουργίες υποστήριξης εκείνη την εποχή.

    Υποστήριξε ότι ο όμιλος LVMH – ο οποίος κατέχει περισσότερα από 70 εμπορικά σήματα από το Dior έως το Fendi – “είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στη Γαλλία” και πληρώνει τους περισσότερους φόρους του στο κράτος, παρόλο που δεν πραγματοποιεί την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων του εκεί.

    Ο Jérôme Turot, ένας άλλος δικηγόρος της LVMH, δήλωσε ότι τα έγγραφα που δόθηκαν στον δικαστή προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την επιδρομή, παραβίασαν τους κανόνες φορολογικού απορρήτου και προσωπικών δεδομένων, ιδίως όσον αφορά τον επικεφαλής της βελγικής μονάδας.

    Ο δικαστής έλαβε πληροφορίες σχετικά με όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που άνοιξε από το 1977 και τις αντίστοιχες διευθύνσεις αλληλογραφίας, παρόλο που αυτά τα δεδομένα πρέπει να φυλάσσονται μόνο για τρία χρόνια, δήλωσε ο Turot.

     Οι μετοχές

    Ο δικηγόρος παραπονέθηκε επίσης ότι ο δικαστής που έδωσε την άδεια, έλαβε πληροφορίες σχετικά με τους μισθούς ορισμένων υπαλλήλων, καθώς και τις option μετοχών και τους δωρεάν τίτλους που έχουν λάβει μέλη του προσωπικού.

    Η δικαστής Elisabeth Ienne-Berthelot δήλωσε ότι θα εκδοθεί απόφαση στις 9 Σεπτεμβρίου για την εγκυρότητα των επιδρομών.

    Η φορολογική υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία το διοικητικό συμβούλιο της LVMH εξετάζει την προγραμματισμένη εξαγορά της Tiffany & Co. ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέσω αναφορών ότι η συμφωνία ενδέχεται να διαφοροποιηθεί, καθώς η πανδημία και οι διαμαρτυρίες στις πόλεις των ΗΠΑ θολώνουν τις προοπτικές της εταιρείας κοσμημάτων.

    Ο ιδιοκτήτης της Louis Vuitton την Πέμπτη απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών της Tiffany μέσω χρηματιστηρίου, παρόλο που διαπραγματεύονται με discount 15% σε σχέση με τη συμφωνημένη τιμή εξαγοράς των 135 δολαρίων ανά μετοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ