• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Όταν η αναζήτηση του ιδιοκτήτη έπαυλης 29 εκατ. δολαρίων σε μια από τις αριστοκρατικότερες συνοικίες του Λονδίνου οδηγεί… στις φυλακές του Ουζμπεκιστάν!

    Gulnara Karimova


    Οι εισαγγελείς του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να αναγκαστούν να επισκεφτούν μια φυλακή του Ουζμπεκιστάν προκειμένου να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 23 εκατομμυρίων στερλινών (29 εκατ. δολαρίων), το οποίο προσπαθούν να δεσμεύσουν.

    Η Gulnara Karimova, κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν, είναι κάτοχος ή έχει τον έλεγχο του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, το οποίο δεσμεύτηκε από δικαστήριο του Λονδίνου το 2017 κατόπιν αιτήματος του Γραφείου Σημαντικών Περιστατικών Απάτης (Serious Fraud Office), λόγω πιθανής διαφθοράς. Η Karimova πιστεύεται ότι βρίσκεται στη φυλακή στη χώρα καταγωγής της, σύμφωνα με το SFO.

    Στα ακίνητα περιλαμβάνεται μία έπαυλη 18 εκατ. στερλινών κοντά στο Άσκοτ, στα δυτικά του Λονδίνου, ένα σπίτι 3,7 εκατομμυρίων στερλινών σε απόσταση αναπνοής από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και ένα διαμέρισμα ενός εκατομμυρίου στερλινών στην Μπελγκρέιβια, μια από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές του Λονδίνου.

    Concert by Russian Singer Valeria

    Το SFO εξασφάλισε παράταση της εντολής δέσμευσης σε δικαστήριο του Λονδίνου την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις αρχές η Karimova έλαβε δωροδοκίες ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων από διάφορες διεθνείς εταιρείες τηλεπικοινωνιών μεταξύ 2004 και 2012, με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν για να διευκολύνει την πρόσβαση τους στην αγορά τηλεπικοινωνιών της χώρας.

    Αυτά τα κεφάλαια διοχετεύθηκαν σε διάφορες offshore εταιρείες των οποίων δικαιούχος πιστεύεται ότι είναι η Karimova ή συνεργάτες της και αποτελούσαν την πηγή χρηματοδότησης για τα ακίνητα, ανέφερε η υπηρεσία εγκλήματος σε κατάθεση στο δικαστήριο.

    Σχεδόν τρία χρόνια μετά την παραλαβή της εντολής, η υπηρεσία δεν ήταν ακόμη σε θέση να επιδώσει στους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην συνεργάτη της Karimova, Rustam Madumarov, την νομικά απαιτούμενη ειδοποίηση για την αγωγή.

    Και οι δύο τους είναι σε φυλακή στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το SFO, και δεν έχουν καθόλου ή πολύ περιορισμένη πρόσβαση στον έξω κόσμο. Η πανδημία έχει επίσης εμποδίσει τις προσπάθειές τους να τους βρουν, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

    Οι δικηγόροι της υπηρεσίας αναφέρουν ότι “παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι” για το ενδεχόμενο να μπορέσει να προσφέρει βοήθεια  η Γενική Εισαγγελία του Ουζμπεκιστάν.

    Ο Hugo Keith, δικηγόρος του γιου της Karimova, Islam Karimov, του μόνου κατηγορούμενου που εκπροσωπήθηκε κατά την ακρόαση της Παρασκευής, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν αντιτίθεται στην παράταση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν δίκαιο να συνεχιστούν οι αξιώσεις εάν δεν καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η επίδοση της αγωγής στη Gulnara Karimova.

    Ο Keith υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο γιος της κατηγορούμενης πιστεύει ότι αυτά τα ακίνητα αγοράστηκαν με νόμιμα χρήματα, αλλά για να το αποδείξει αυτό, χρειάζεται πρόσβαση στη μητέρα του, κάτι που είναι πραγματικά αδύνατο να συμβεί. Ο γιος της δεν έχει κατηγορηθεί για αδικοπραξία, αλλά είναι κατηγορούμενος επειδή «είχε χρησιμοποιηθεί ως αχυράνθρωπος” και φαινόταν ιδιοκτήτης της οικογενειακής έπαυλης, όταν ήταν 19 ετών, δήλωσε ο Keith.



    ΣΧΟΛΙΑ