• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ως οπαδό του… Γκάντι θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τον κερασφόρο εισβολέα του Καπιτωλίου ο δικηγόρος του

    • Bloomberg

    Από την εισβολή στο Καπιτώλιο πριν από έναν χρόνο


    Ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, μέλος της οργάνωσης QAnon, που «σφράγισε» με την εμφάνισή του τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, απέκτησε δικηγόρο που προσπαθεί τώρα να τον παρουσιάσει ως θαυμαστή του Μαχάτμα Γκάντι και λάτρη της γιόγκα.

    Ο δικηγόρος από το Σεντ Λούις, Άλμπερτ Γουίτκινς, θα επιχειρήσει ένα τολμηρό νομικό άθλο: να παρουσιάσει τον ακροδεξιό ακτιβιστής ως έναν ενθουσιώδη φίλο της γιόγκα.

    «Αυτός είναι ένας άντρας του οποίου ήρωας είναι ο Μαχάτμα Γκάντι» δήλωσε ο Γουάτκινς για τον Τσάνσλι, ο οποίος κατηγορείται για μια σειρά αδικημάτων που έχουν σχέση με την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο.

    «Κοιτάξτε τη γούνα, κοιτάξτε τα κέρατα, κοιτάξτε τα τατουάζ που περιβάλλουν τις θηλές αυτού του γυμνόστηθου άνδρα. Αμφιβάλλω ότι υπάρχει ένα άτομο στην Βόρεια Αμερική που θα έλεγε ότι αυτός ο άντρας θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση».

    Μπροστά στον κίνδυνο να καταδικαστούν οι εισβολείς του Καπιτωλίου, με πολλά αποδεικτικά βίντεο να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Ουάτκινς και πολλοί δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπιση περίπου 135 ατόμων αναζητούν τρόπους υπεράσπισης για τις βαριές κατηγορίες της επίθεσης και της καταπάτησης, της κλοπής κυβερνητικής περιουσίας και της συνωμοσίας για ανατροπή του πολιτεύματος.

    Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι δικηγόροι περνούν από κόσκινο αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδήσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την αντίληψη του κοινού για τους πελάτες τους ή να περιορίσουν τον ρόλο τους στην πολιορκία του Καπιτωλίου, η οποία άφησε πέντε νεκρούς.

    Κάποιοι μάλιστα σκοπεύουν να κατηγορήσουν τον Τραμπ, που παραπέμφθηκε για υποκίνηση των ταραχών, με το επιχείρημα ότι απλώς ακολουθούσαν τις εντολές ενός κυβερνητικού αξιωματούχου.

    Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μια τέτοια στρατηγική θα έχει επιτυχία στην δικαστική αίθουσα.

    Για ορισμένους από τους κατηγορουμένους, μια γραμμή υπεράσπισης είναι ότι δεν είχαν πρόθεση να προκαλέσουν ζημία, την οποία πρόθεση πρέπει να αποδείξουν οι δημόσιοι κατήγοροι.

    Οι δικηγόροι με πελάτες που αντιμετωπίζουν μικρότερες κατηγορίες αναζητούν «τρύπες» στα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ άλλοι δικηγόροι σκέφτονται πώς μπορούν να κλείσουν την καλύτερη συμφωνία για τους πελάτες τους, είτε αυτό συνεπάγεται συνεργασία με την κυβέρνηση είτε την αποδοχή της ενοχής, αλλά χωρίς φυλάκιση.

    «Δεν υπάρχει υπερασπιστική γραμμή» για τους εισβολείς, τους οποίους οι κάμερες έπιασαν να κλέβουν έπιπλα ή να σπάνε αντικείμενα, δήλωσε ο Jeffrey Bellin, ειδικός σε ποινικές υποθέσεις.

    «Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι φαίνονται απλώς να περπατούν στο κτίριο, δεν καταστρέφουν περιουσία και δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να βρίσκονται στο Καπιτώλιο» δήλωσε ο Ρόμπερτ Τζένκινς, δικηγόρος στη Βιρτζίνια.

    «Ανεξάρτητα από το τι μπλουζάκι φορούσαν ή τι καπέλο είχαν ή ακόμα και ποιες λέξεις ίσως είπαν στο κτίριο, κανένα από αυτά δεν είναι έγκλημα» ισχυρίστηκε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το Smithsonian συγκεντρώνει ό,τι άφησαν πίσω τους οι εισβολείς του Καπιτωλίου – «Για να θυμούνται οι επόμενες γενιές»

    Ποιος είναι ο γραφικός κερασφόρος άνδρας που εισέβαλε στο Καπιτώλιο



    ΣΧΟΛΙΑ