• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Νέας Ζηλανδίας ήταν κάποτε οδηγός φορτηγού και παράτησε το σχολείο

    • Bloomberg

    Graeme Hart


    Κάποτε ο Graeme Hart παράτησε το γυμνάσιο και εργάζονταν για ένα διάστημα σε συνεργείο αυτοκινήτων και ως οδηγός φορτηγού.

    Σήμερα, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Νέας Ζηλανδίας, χάρη στην καριέρα του στο private equity, και έχει προτίμηση στα super-yachts, τα υποβρύχια και τα φλίπερ.

    Την περασμένη εβδομάδα, η περιουσία του ενισχύθηκε σημαντικά μετά την εισαγωγή των μετοχών της Reynolds Consumer Products Inc., στο χρηματιστήριο. Πρόκειται για την εταιρεία που κατασκευάζει τις σακούλες απορριμμάτων και τα αλουμινόχαρτα Hefty.  Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 9,8% και έκλεισαν στα 28,55 δολάρια την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η αξία του ποσοστού που κατέχει ο επιχειρηματίας σε αυτήν να ανέλθει στα 4,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Η άνοδος συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τις μετοχές να καταγράφουν επιπλέον κέρδη 3,7%.

    Ο Hart, 64 ετών, κατέχει ποσοστό πλειοψηφίας στην Reynolds μέσω της Rank Group, της εταιρείας private equity με έδρα το Όκλαντ, της οποίας το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο είναι η επιχείρηση καταναλωτικών αγαθών. Ο εκπρόσωπος της Rank αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    Αν και ο Hart είναι ένας από τους πιο χαμηλών τόνων δισεκατομμυριούχους του κόσμου, δεν διστάζει να ξοδεύει αφειδώς χρήματα, ενώ είναι δεινός αγοραστής super-yachts, συμπεριλαμβανομένου του  σκάφους Ulysses, 116 μέτρων. Η αξία του εκτιμάται περίπου στα 200 εκατ. δολάρια, είναι πολύ ευρύχωρο, διαθέτει ελικοδρόμιο και ένα μικρότερο γιοτ στο μπροστινό του κατάστρωμα. Ένα από τα προηγούμενα σκάφη του, με το ίδιο όνομα, περιείχε ένα φλίπερ Batman και ένα παροπλισμένο υποβρύχιο του αμερικανικού ναυτικού στο μπροστινό κατάστρωμα.

    Ulysses
    The Ulysses

    Ο Hart παράτησε το σχολείο στην εφηβεία και εργάστηκε ως επισκευαστής αυτοκινήτων και οδηγός φορτηγού. Αργότερα πήρε MBA από το Πανεπιστήμιο του Otago της Νέας Ζηλανδίας, όπου δημιούργησε τις βάσεις για την μετέπειτα επενδυτική στρατηγική των πολλών συμφωνιών που πραγματοποίησε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σε μια ομιλία του 2018, ο Hart παρουσίασε τη στρατηγική αυτή στους τελειόφοιτους.

    “Να είστε τολμηροί”, είπε. “Αυτό σημαίνει να κάνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αγορές, να δανείζεστε όσο μπορείτε και στη συνέχεια να εργάζεστε όσο πιο σκληρά μπορείτε”.

    Η Reynolds δημιουργήθηκε από την Rank Group το 2010. Η εταιρεία με έδρα το Ιλινόις, εμφάνισε καθαρά κέρδη 135 εκατ. δολαρίων και έσοδα 2,1 δισ. δολ. στο εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Άλλα περιουσιακά στοιχεία της Rank είναι η Pactiv, η οποία προμηθεύει συσκευασίες τις αλυσίδες ταχείας εστίασης.



    ΣΧΟΛΙΑ