• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Μάριο Ντράγκι παραιτείται από την πρωθυπουργική αποζημίωση

    • Bloomberg
    Ιταλία: Παραμένει το νομοθετικό διάταγμα για το «πράσινο πάσο»

    Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργός Ιταλίας


    Ο Μάριο Ντράγκι θα υπηρετήσει την θητεία του ως πρωθυπουργός της Ιταλίας χωρίς να λαμβάνει μισθό…

    Η πρωθυπουργική αποζημίωση στην Ιταλία φτάνει τα 115.000 ευρώ, αν και ο προκάτοχός του, Τζουζέπε Κόντε, έλαβε το 80% του ποσού.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ επέλεξε ένα μείγμα τεχνοκρατών και πολιτικών από όλο το πολιτικό φάσμα για να στελεχώσει την κυβέρνησή του όταν παραιτήθηκε ο Κόντε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Ξεκίνησε άμεσα ένα επιθετικό πρόγραμμα στήριξης που στοχεύει στην επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας μετά την πανδημία.

    Ο Ντράγκι έγινε είδηση τον Μάρτιο, όταν μπλόκαρε την αποστολή παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία, ενώ βρίσκεται σε καβγά με άλλες πολιτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του για το πόσο γρήγορα μπορεί να ανοίξει εκ νέου η οικονομία.

    Ειδικότερα, ο ηγέτης της Λίγκας, Ματέο Σαλβίνι, καλεί συνεχώς τον Ντράγκι να άρει τους περιορισμούς, μεταξύ των οποίων κι η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.

    Ο Σαλβίνι έχει ένα διαρκές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, όμως τελευταία η διαφορά ψαλιδίζεται υπέρ του άλλου ακροδεξιού κόμματος «Τα Αδέρφια της Ιταλίας», υπό την Τζόρτζια Μελόνι, που έμεινε εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Οι άλλοι σύμμαχοι του Ντράγκι, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, επίσης διαφωνούν με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος και ζητούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

    Όλα τα ιταλικά λαϊκιστικά κόμματα στην Ιταλία ασκούν κριτική στους παχυλούς μισθούς των κυβερνητικών αξιωματούχων και η απόφαση του Ντράγκι να παραιτηθεί από την αποζημίωση ίσως τον ωφελήσει πολιτικά και να του δώσει πολιτικό χρόνο ώστε να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμά του.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός εργαζόταν στην Goldman Sachs  στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

    Διαβάστε ακόμη:

    Άκης Σκέρτσος: Οι ιδιώτες να ρίξουν χρήματα σε επενδύσεις και κατανάλωση

    Μητσοτάκης σε πρωθυπουργό της Σερβίας: Ανυπομονούμε να δεχτούμε τους Σέρβους τουρίστες στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ