• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Μάριο Ντράγκι καλύτερα να αποφύγει το ζεστό prosecco

    Ντράγκι

    Mario Draghi, πρώην Πρόεδρος ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει τα 20 χρόνια της την Παρασκευή και έχει κάποιους λόγους να γιορτάζει. Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιτέλους επέστρεψε στον στόχο της: κάτω, αλλά κοντά στο 2%.

    Τα στελέχη της ΕΚΤ δεν πρέπει να το παρακάνουν με την τούρτα και το ζεστό prosecco, όμως. Ο πληθωρισμός μπορεί να επέστρεψε εκεί που τον ήθελε η ΕΚΤ, αλλά το ζήτημα είναι να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι πρέπει να είναι προσεκτικός να μην αυστηροποιήσει υπερβολικά γρήγορα τη νομισματική πολιτική.

    Την Πέμπτη, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές στην Ευρωζώνη ανέβηκαν κατά 1,9% στους 12 μήνες έως τον Μάιο, έναντι 1,2% τον Απρίλιο. Αν και αυτή ήταν η υψηλότερη ένδειξη που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η επαναφορά στο επίπεδο-στόχο προκλήθηκε κυρίως από έκτακτες συνθήκες, μεταξύ των οποίων και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Ο πληθωρισμός χωρίς τις τιμές ενέργειας και τροφίμων παρέμεινε στο 1,1%.

    Αυτό δεν υποβαθμίζει πλήρως το επίτευγμα. Η ΕΚΤ δαπανά 30 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερο. Οποιαδήποτε σημάδια ζωής είναι ευπρόσδεκτα, ειδικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι απρόθυμα να το συνεχίσουν για πολύ ακόμα.

    Όμως δεν θα ήταν σοφό να τερματίσουν την ποσοτική χαλάρωση υπερβολικά γρήγορα. Αν και οι μισθοί επιτέλους ανεβαίνουν με πιο βιώσιμο τρόπο, η οικονομία της Ευρωζώνης δε δείχνει πολλά σημάδια υπερθέρμανσης. Οι πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία και (σε πολύ μικρότερο βαθμό) στην Ισπανία έχουν προκαλέσει άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και να “σφίξει” το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

    Φυσικά, η ΕΚΤ δεν έχει τη δύναμη να προσφέρει ειδική υποστήριξη σε καμία χώρα, ούτε στην Ιταλία, εκτός και αν μία κυβέρνηση ζητήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, έχει νόημα να περιμένει για να δει αν η πρόσφατη αναταραχή θα επηρεάσει την οικονομία της Ευρωζώνης προτού περιορίσει τις αγορές ομολόγων. Λίγη υπομονή θα βοηθούσε να αποφευχθεί το μεγάλο λάθος της ΕΚΤ το 2011, όταν αύξησε τα επιτόκια δύο φορές, την ώρα που η κρίσι χρέους άρχιζε να πλήττει την Ευρωζώνη.

    Ο καλύτερος τρόπος δράσης, επομένως, είναι να μείνει στον ίδιο δρόμο. Όταν το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες, θα πρέπει να κάνει αυτό που έκανε και στις τελευταίες συνεδριάσεις: να δηλώσει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις οικονομικές προοπτικές και διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης. Τα στελέχη της ΕΚΤ θα μπορούν να παράσχουν περισσότερη καθοδήγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές όταν συναντηθούν ξανά, τον Ιούλιο.

    Υπό την ηγεσία του Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει οδηγήσει την οικονομία της Ευρωζώνης έξω από την κρίση και προς μία φάση επέκτασης. Παρ’ όλη την πρόοδο ως προς τον στόχο του πληθωρισμού, αυτή η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί. Η αναμονή για λίγο ακόμα θα επιτρέψει στους κοστουμάτους της ΕΚΤ να κάνουν ένα κανονικό πάρτι αργότερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέλος η Εφορία: Ποιες συναλλαγές μπορούν να κάνουν οι πολίτες από το σπίτι τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Ραχόι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου



    ΣΧΟΛΙΑ