• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο επιχειρηματίας που έγινε πλουσιότερος κατά 12 δισ. δολάρια, αποσύροντας την εταιρεία του από το χρηματιστήριο

    • Bloomberg

    Michael Dell


    H επιστροφή του Michael Dell στη χρηματιστηριακή αγορά μετά από πολύχρονη απουσία, τον βοήθησε να γίνει πλουσιότερος κατά 12 δισ. δολάρια.

    Ο άνθρωπος που έγινε διάσημος πουλώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές φτηνότερα μέσω του διαδικτύου, αποχώρησε από τη Wall Street το 2013, διαγράφοντας από την αγορά την εταιρεία στην οποία είχε μερίδιο αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών βούλιαξαν.

    Στη συνέχεια προχώρησε στην αναδιάρθρωση της εταιρείας του, μετατρέποντας την από κατασκευάστρια φθηνών υπολογιστών σε μία εξειδικευμένη επιχείρηση τεχνολογίας που πουλά τα πάντα, από διακομιστές μέχρι λογισμικό ασφαλείας. Τώρα, η συμμετοχή του στην Dell Technologies Inc., η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο μήνα, ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

    “Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, η εταιρεία μετατράπηκε σε έναν βασικό πάροχο υποδομών αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εξαιρετική οικονομική απόδοση και ένα κορυφαίο χαρτοφυλάκιο ολοκληρωμένων λύσεων τεχνολογίας”, δήλωσε εκπρόσωπος της Dell Technologies σε μια ηλεκτρονική δήλωση.

    Η περιουσία του Dell ανέρχεται σήμερα στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, με την κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως, από 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013. Ο εκπρόσωπος του Michael Dell αρνήθηκε να σχολιάσει την καθαρή αξία της εταιρείας.

    Τα περιουσιακά στοιχεία της Dell διαχειρίζεται η MSD Capital, μια εταιρεία επενδύσεων με επικεφαλής τους Glenn Fuhrman και John Phelan. Ιδρύθηκε το 1998 και θεωρείται ως ένα από τα πιο εξελιγμένα γραφεία, που διαθέτει την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να αγοράζει εταιρείες και να διαχειρίζεται εσωτερικά αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου.

    Τα πλούτη της Dell αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια με πόση επιτυχία ο δισεκατομμυριούχος κατόθρωσε να αναδιαρθρώσει την εταιρεία του χρησιμοποιώντας τη λίστα των μετόχων του και με την βοήθεια της εταιρείας Silver Lake.

    Στην πορεία ο Michael Dell επανέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας του. Όταν η Dell Inc. διαγράφηκε από το χρηματιστήριο ο ίδιος διατηρούσε μερίδιο περίπου 15%. Μετά τη δέσμευση περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μετρητών κατά την ιδιωτικοποίηση, τώρα κατέχει το ήμισυ περίπου των μετοχών και περίπου τα τρία τέταρτα των δικαιωμάτων ψήφου.

    Η Dell εξαγόρασε την EMC Corp. έναντι 67 δισεκατομμυρίων το 2016, και τριπλασίασε τα δάνεια της. Ωστόσο, η κίνηση αυτή την βοήθησε να επεκταθεί σε λογισμικό και υπηρεσίες.

    Michael Dell, Διευθύνων σύμβουλος Dell



    ΣΧΟΛΙΑ