• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο άνθρωπος που γύρισε την πλάτη σε 100 εκατ. δολ. και δεν το μετανιώνει


    Ο Jeff Garzik άρχισε να γράφει κώδικα λογισμικού για τον Bitcoin όταν διάβασε ένα δημοσίευμα για το ψηφιακό νόμισμα τον Ιούλιο 2010. Την εποχή εκείνη εργαζόταν εξ αποστάσεως για στην εταιρεία Red Hat Inc., την αμερικανική πολυεθνική που ασχολείται με την ανάπτυξη προϊόντων ανοιχτού κώδικα για προσωπική και εμπορική χρήση.

    Σύντομα έγινε ο αναλυτής με την τρίτη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κώδικα του Bitcoin, μετά τον ανώνυμο δημιουργό του κρυπτονομίσματος με το ψευδόνυμο Satoshi Nakamoto και τον προγραμματιστή Gavin Andresen και παρέμεινε μέχρι το 2014. Κοιτάζοντας δέκα χρόνια πίσω μετά τη δημιουργία του, ο Garzik δηλώνει περήφανος, παρά το γεγονός ότι το Bitcoin δεν είναι αυτό που ο ίδιος οραματίστηκε.

    “Ως πατέρας απολαμβάνω να βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν, ακόμα κι όταν κάνουν λάθη ή μεγαλώνουν με τρόπο που δεν θα περίμενα”, δήλωσε ο Garzik, ο οποίος παράτησε Bitcoin αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις τρέχουσες τιμές.

    Στο ξεκίνημα, ο Garzik, 44 ετών, εργάστηκε απευθείας με τον Nakamoto, έχοντας επαφή μέσω του ιδιωτικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του φόρουμ Bitcointalk, έως ότου ο δημιουργός των ψευτονομισμάτων εξαφανίστηκε ξαφνικά το 2011. Πρώην συνεργάτες και δημοσιογράφοι προσπαθούν από τότε να μαντέψουν ποιος ή ποια ή ποιοι ήταν αυτοί, ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ο Nakamoto είχε τον έλεγχο περίπου ενός εκατομμυρίου Bitcoins και θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή αγοράς του κρυπτονομίσματος.

    “Η προσωπική μου θεωρία είναι ότι αυτό το πρόσωπο είναι ο Dave Kleiman από τη Φλόριντα”, ανέφερε ο Garzik σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Ταιριάζει το στυλ κωδικοποίησης, αυτός ο κύριος ήταν αυτοδίδακτος. Και αυτός που ανακάλυψε τον κώδικα του Bitcoin ήταν κάποιος πολύ έξυπνος, αλλά δεν ήταν ένας μηχανικός λογισμικού με τυπική εκπαίδευση”.

    Ο Kleiman, πρώην αξιωματικός του σερίφη της Φλόριντα, ο οποίος κατέληξε να γίνει εμπειρογνώμονας υπολογιστών στον τομέα της εγκληματολογίας, πέθανε το 2013. Οι κληρονόμοι του Kleiman έχουν κάνει μήνυση στον Αυστραλό Craig Wright, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο Nakamoto, για υποτιθέμενη υπεξαίρεση Bitcoins αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας του Kleiman. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

    Το όραμα του Nakamoto για το Bitcoin δεν έχει επιτεχθεί. Η χρήση του στο εμπόριο μειώνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, ενώ οι κερδοσκόποι και οι επενδυτές το έχουν αντιμετωπίσει ως ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός. Αυτό είναι καλό υποστηρίζει ο Garzik.

    “Είναι ένας οργανισμός, είναι κάτι που εξελίσσεται”, δήλωσε ο Garzik, ο οποίος εργάζεται για το BitPay, έναν παγκόσμιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, και παραμένει στο ΔΣ του, καθώς και στις διοικήσεις των εταιρειών τεχνολογίας blockchain, Bitchury και Linux Foundation.

    Ο Garzik συνέχισε την κωδικοποίηση για το Bitcoin μέχρι το 2016, όταν αποφάσισε να στραφεί στις δικές του επιχειρήσεις.

    Σήμερα, το Bitcoin αξίζει περίπου 6.500 δολάρια – πολύ χαμηλότερα από το υψηλό των 20.000 δολαρίων που βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά πολύ υψηλότερα από όσο ήταν την περίοδο που ξεκινούσε ο Garzik. Ο ίδιος θυμάται χαρακτηριστικά ένα πάρτι που έγινε όταν το νόμισμα βρέθηκε στο 1 δολάριο, το 2011.

    Ο Garzik αρνήθηκε να αποκαλύψει τις τρέχουσες συμμετοχές του, αλλά δήλωσε ότι έδωσε 15.678 Bitcoins περίπου πριν από επτά χρόνια για την πριμοδότηση εργασιών του λογισμικού. Θα άξιζαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές. Δεν έχει μετανιώσει για την απόφαση του. Σημασία έχει, όπως, τόνισε ότι το Bitcoin είναι ακόμα εδώ.

    “Ήταν ένα ερώτημα το κατά πόσο θα μπορούσε να επιζήσει” είπε ο Garzik. “Και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα σήμερα.”

     



    ΣΧΟΛΙΑ