• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέο καμπανάκι για το ελβετικό φράγκο

    • Bloomberg
    ελβετικό φράγκο


    Μπορεί να έκανε εντυπωσιακό comeback μετά τη σημαντική υποχώρηση που σημείωσε τον περασμένο μήνα, αλλά η άνοδος του ελβετικού φράγκου θα αποδειχθεί, πιθανότατα, βραχύβια, προειδοποιούν κάποιοι αναλυτές.

    Το ελβετικό νόμισμα, που έχει ενισχυθεί πάνω από 3% από τον περασμένο μήνα, όταν και υποχώρησε στο επίπεδο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, αλλά είναι θέμα χρόνου να «ξανακυλίσει», προειδοποιεί η Nordea Bank. Ο Andreas Steno Larsen, υπεύθυνος στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος στη σουηδική τράπεζα, «βλέπει» το ελβετικό φράγκο να διολισθαίνει στα 1,18-1,19 φράγκα ανά ευρώ, ενώ ανάλογη πρόβλεψη έχει κάνει και η καναδική Imperial Bank of Commerce.

    Το ελβετικό φράγκο ακολούθησε πτωτική πορεία από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο, καθώς υπήρχε η προσδοκία ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα συνέχιζε την ήπια πολιτική της, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σταθερά προς τον δρόμο της σύσφιξης (της αύξησης των επιτοκίων).

    Μολονότι, όμως, το πρόσφατο ράλι του νομίσματος είναι κάτι που η κεντρική τράπεζα της χώρας θα συνεχίσει, κατά πάσα πιθανότητα, να παρακολουθεί με προσοχή, οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, θεωρώντας ότι το πιθανότερο είναι το νόμισμα να υποχωρήσει και πάλι έναντι του ευρώ.

    Την ίδια ώρα, οι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν όλο και περισσότερο στην υποχώρηση του νομίσματος, αυξάνοντας τις καθαρές short θέσεις τους για το νόμισμα σε επίπεδο ρεκόρ την εβδομάδα που έκλεισε στις 15 Μαΐου.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον Larsen, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ενδέχεται να θορυβηθεί αν δει την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου προς το ευρώ να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,16:1.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανωλεθρία άνευ προηγουμένου για την τουρκική λίρα – Παρενέβη το Χρηματιστήριο για να στηρίξει το νόμισμα



    ΣΧΟΛΙΑ