• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέα εμπόδια για το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook

    • Bloomberg


    Το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook μπαίνει στο 2020 χωρίς να δείχνει πιο κοντά στην κυκλοφορία του, ενώ οι αρχές στην έδρα του στην Ελβετία θέτουν νέα ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητά του ως παγκόσμιου νομίσματος.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Ueli Maurer δήλωσε στις 27 Δεκεμβρίου στη Βέρνη ότι η χώρα δεν μπορεί να εγκρίνει το Libra στην τρέχουσα μορφή του, διαμηνύοντας στο Facebook ότι το προϊόν που θέλει να ξεκινήσει στη Γενεύη δεν πρόκειται να πάρει πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές σύντομα.

    Ο Maurer πήγε ένα βήμα παραπέρα σε συνέντευξή του στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SRF την ίδια ημέρα, λέγοντας ότι το σχέδιο «απέτυχε» στην τρέχουσα μορφή του, επειδή το καλάθι των νομισμάτων στα οποία το Libra πρότεινε να στηρίξει το ψηφιακό νόμισμα δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τις εθνικές τράπεζες.

    Η απότομη γλώσσα σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στον τόνο από τις θερμές υποδοχές που οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές επεφύλαξαν στο Facebook τον περασμένο Ιούνιο, όταν επέλεξε τη Γενεύη ως βάση του σχεδίου. Τότε, ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων απέτισε φόρο τιμής στη φήμη της πόλης ως κόμβου διεθνούς συνεργασίας, ενώ οι Ελβετοί αξιωματούχοι υπερθεμάτιζαν τα «θετικά» σημάδια που έστελνε σχετικά με το ρόλο της Ελβετίας σε ένα «φιλόδοξο διεθνές σχέδιο».

    Ωστόσο, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί εξέφρασαν ανησυχίες για τον εθνικό χαρακτήρα των νομισμάτων, την πρόσφατη κακοδιαχείριση δεδομένων από το Facebook και τον κίνδυνο του Libra ως μαγνήτη για τους οικονομικούς εγκληματίες, οι Ελβετοί αξιωματούχοι άρχισαν να αλλάζουν τον τόνο τους.

    «Εφόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανησυχεί για το Libra, λέγοντας ότι βασίζεται σε σχετικά νέα και μη αποδεδειγμένη τεχνολογία και μπορεί να ανταγωνιστεί το δολάριο, άλλες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, θα περιμένουν και θα τηρήσουν μία στάση αναμονής», δήλωσε ο Nils Reimelt της Capco Digital, εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Ζυρίχη.

    Το Libra έκανε επίσης ένα στρατηγικό λάθος με το να μην προσεγγίσει τη ρυθμιστική αρχή των ελβετικών τραπεζών Finma σχετικά με μία αίτηση για τραπεζική άδεια πριν αναγγείλει τα σχέδια της στη Γενεύη, δήλωσε ο Reimelt. Στη συνέχεια, η Libra Association αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το ασφαλές ελβετικό φράγκο στο καλάθι των νομισμάτων που υποστηρίζουν το κρυπτονόμισμα, δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον Reimelt.

    Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας Thomas Jordan εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες σε μια ομιλία του τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αναφέρει ρητά το Libra. «Εάν σταθερά νομίσματα που συνδέονται με ξένα νομίσματα εγκατασταθούν στην Ελβετία, η αποτελεσματικότητα της νομισματικής μας πολιτικής θα μπορούσε να υποβαθμιστεί».

    Ξέπλυμα χρήματος

    Η Finma συμφώνησε με τον Jordan σε έναν προειδοποιητικό τόνο, υποστηρίζοντας τον Σεπτέμβριο ότι το Libra θα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες «όπως οι τράπεζες» για τους κινδύνους και να εφαρμόσει τα «υψηλότερα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

    Ορισμένες κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές έθεσαν ερωτήματα «τα οποία παίρνουμε πολύ σοβαρά και εργαζόμαστε σκληρά για να δώσουμε σωστές απαντήσεις», ανέφερε η Libra Association σε ανακοίνωσή της. «Είμαστε αφοσιωμένοι σε έναν συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο» μαζί τους και «ο στόχος μας παραμένει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να ξεκινήσουμε ένα γρήγορο, ασφαλές και συμβατό διεθνές σύστημα πληρωμών».

    Ο Bertrand Perez, διευθύνων σύμβουλος της Libra, πρόκειται να μιλήσει τη Δευτέρα στο συνέδριο Blockchain της Γενεύης. Το Facebook σχεδίαζε να ξεκινήσει το Libra το 2020, αλλά έκτοτε έχει κάνει πίσω στο χρονοδιάγραμμα, με τον Perez να λέει τον Σεπτέμβριο ότι η εισαγωγή του εξαρτάται από τις συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές.

    «Γι ‘αυτό πράγματι δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ξεκινήσουμε το 2020, ή ότι είμαστε σίγουροι ότι θα ξεκινήσουμε σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία το 2020», είπε.

    Μετά τη δήλωση του Maurer τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Ελβετίας, στις 15 Ιανουαρίου, δημοσίευσε ένα πιο λεπτό κείμενο, υπονοώντας ότι θα ήταν πιο ανοιχτή σε μια επανεξέταση του σχεδίου. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί το Libra, δήλωσε το συμβούλιο, «ιδίως τη μορφή που μπορεί να πάρει το Libra στο μέλλον».

    «Η Ελβετία είναι γενικά ανοιχτή σε έργα που μειώνουν το κόστος των διασυνοριακών συναλλαγών πληρωμών και επιδιώκουν την προώθηση της οικονομικής ένταξης», ανέφερε η κυβέρνηση.

    Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα στο Libra, λέει ο Reimelt της Capco, ότι «οι κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο και το Libra πρέπει να τροποποιήσει το μοντέλο του και να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς ώστε να μην εξελιχθεί σε απειλή».



    ΣΧΟΛΙΑ