• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Morgan Stanley: Οι τρεις λόγοι για τους οποίους θα είναι σύντομη η ύφεση. Οι αντίθετες απόψεις

    • Bloomberg


    Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε έναν νέο κύκλο επέκτασης και η παραγωγή θα επιστρέψει στα προ κρίσης κορονοϊού επίπεδα έως το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Morgan Stanley.

    “Έχουμε μεγαλύτερη πεποίθηση για την εκτίμηση μας σχετικά με την ανάκαμψη σε σχήμα V, δεδομένων των πρόσφατων ανοδικών εκπλήξεων στα στοιχεία για την ανάπτυξη και τις πολιτικές δράσεις” επισήμαναν οι  οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Chetan Ahya σε μία ανάλυση για τις προοπτικές, στις 14 Ιουνίου.

    Προβλέποντας μια «απότομη αλλά σύντομη» ύφεση, οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι αναμένουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο -8,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και θα ανακάμψει στο 3% έως το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Η Morgan Stanley κατέγραψε τρεις λόγους για τους οποίους η ύφεση θα είναι σύντομη:

    -Αυτό δεν είναι ένα ενδογενές σοκ που προκαλείται από τεράστιες ανισορροπίες

    -Οι πιέσεις απομόχλευσης θα κυμανθούν σε λογικά επίπεδα

    -Η υποστήριξη από την πολιτεία ήταν αποφασιστική, αρκετά μεγάλη και θα είναι αποτελεσματική στην ενίσχυση της ανάκαμψης

    Η κρατική υποστήριξη δεν θα σταματήσει σύντομα, καθώς τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και τα υπουργεία οικονομικών ενισχύουν με  χρήματα τις αντίστοιχες οικονομίες τους, σύμφωνα με την ανάλυση.

    Οι κίνδυνοι για τις περαιτέρω προοπτικές, εστιάζουν στις εξελίξεις από το μέτωπο του ιού και του εμβολίου.

    «Στο βασικό μας σενάριο, υποθέτουμε ότι ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων θα προκύψει μέχρι το φθινόπωρο, αλλά ότι θα είναι διαχειρίσιμο και θα οδηγήσει σε επιλεκτικούς περιορισμούς και lockdown», έγραψαν οι οικονομολόγοι, επικαλούμενοι ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο θα είναι ευρέως διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

    «Αντίθετα, υποθέτουμε στο χειρότερο σενάριο ότι θα επανέλθουν τα αυστηρά lockdown που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχουμε διπλή ύφεση (double-dip)”, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

    Βαθιά αβεβαιότητα

    Οι απόψεις της Morgan Stanley έρχονται σε αντίθεση με άλλες πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει πιο αργά από το αναμενόμενο και παραμένει η «βαθιά αβεβαιότητα» γύρω από τις προοπτικές της.

    Το πρόσφατο άλμα στα κρούσματα του Πεκίνου έχει προκαλέσει φόβους για επανεμφάνιση της πανδημίας στην Κίνα, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο αντιπρόεδρος της Κίνας δήλωσε ότι οι κίνδυνοι είναι υψηλοί για εξάπλωση του ιού στο Πεκίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua.

    Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. με επικεφαλής τον Bruce Kasman τόνισαν τον κίνδυνο αύξησης του χρέους και των ελλειμμάτων που μπορεί να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να αναστείλουν τα μαζικά δημοσιονομικά τους κίνητρα.

    «Αυτή η στροφή στη δημοσιονομική πολιτική, μαζί με τα περιορισμένα βήματα που αναμένονται από τις κεντρικές τράπεζες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο βασίζονται οι προβλέψεις μας για μη ολοκληρωμένη ανάκαμψη μέχρι το 2021», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της JPMorgan.

     



    ΣΧΟΛΙΑ