• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μία ακόμη γυναίκα στα χνάρια της MacKenzie Bezos. Η 49χρονη που έγινε δισεκατομμυριούχος μετά το διαζύγιο της

    • Bloomberg


    Μια νέα γυναίκα έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη σε ένα από τα ακριβότερα διαζύγια που έχουν υπάρξει ποτέ στην Ασία.

    Ο Du Weimin, ο πρόεδρος της Shenzhen Kangtai Biological Products Co., μετέφερε 161,3 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας παρασκευής εμβολίων στην πρώην σύζυγό του, Yuan Liping, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στις 29 Μαΐου, με αποτέλεσμα αυτή να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμους. Οι μετοχές είχαν αξία 3,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον κλείσιμο τους στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

    Η Yuan, 49 ετών φέτος, κατέχει άμεσα τις μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου. Είναι Καναδή πολίτης, που διαμένει στο Shenzhen (Κίνα), κατείχε διευθυντική θέση στην Kangtai από το Μάιο 2011 μέχρι τον Αύγουστο 2018, και είναι τώρα αντιπρόεδρος της θυγατρικής της Beijing Minhai Biotechnology Co. Είναι κάτοχος πτυχίου στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Πεκίνου.

    Για να διασφαλίσει ο Du τον έλεγχο της εταιρείας, η Yuan υπέγραψε συμφωνητικό με βάση το οποίο παραχωρεί τα δικαιώματα ψήφου της στον πρώην σύζυγο της. Η καθαρή αξία της περιουσίας του Du έχει πλέον μειωθεί σε περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το διαχωρισμό. Η μετοχή της Kangtai, η οποία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αναπτύξει ένα εμβόλιο για την καταπολέμηση του κοροναϊού, αυξήθηκε κατά 60% φέτος, ενισχύοντας την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Τη Δευτέρα υποχώρησε κατά 3,6%, μετά την είδηση για το διαζύγιο.

    Ο Du, 56 ετών, γεννήθηκε σε μια αγροτική οικογένεια στην επαρχία Jiangxi της Κίνας. Αφού σπούδασε χημεία στο κολέγιο, άρχισε να εργάζεται σε μια κλινική το 1987 και έγινε διευθυντής πωλήσεων σε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας το 1995, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Kangtai το 2017. Το 2009, η Kangtai εξαγόρασε την Minhai, την εταιρεία που ίδρυσε ο Du το 2004 και έγινε πρόεδρος του νέου σχήματος.

    Η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για τους πλουσιότερους της χώρας, ενώ ο Du δεν είναι ο μόνος μεγιστάνας που έπρεπε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για το διαζύγιο του. Το 2012, η ​​Wu Yajun, η οποία κάποια περίοδο υπήρξε η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας, παραχώρησε μερίδιο αξίας περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πρώην σύζυγό της, Cai Kui, ο οποίος ήταν συν-ιδρυτής της εταιρείας Longfor Group Holdings Ltd. Το 2016, ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Zhou Yahui έδωσε μετοχές αξίας 1,1 δισ. δολαρίων της διαδικτυακής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, Beijing Kunlun Tech Co., στην πρώην σύζυγο του Li Qiong, μετά από μετά από δικαστικό διακανονισμό.

    Μερικές φορές, το “αντίο” μπορεί να είναι και χρονοβόρο. Η σύζυγος του μεγιστάνα της Νότιας Κορέας, Chey Tae-won υπέβαλε αγωγή τον Δεκέμβριο ζητώντας μερίδιο 42,3% στην SK Holdings Co. αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα την καταστήσει στη δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχο της εταιρείας, στην περίπτωση που κερδίσει την υπόθεση, η εκδίκαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Το πιο ακριβό διαζύγιο στην ιστορία είναι αυτό του ιδρυτή της Amazon.com Inc., Jeff Bezos. Με περιουσία 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η πρώην σύζυγός του, η MacKenzie Bezos, είναι τώρα η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο αφού έλαβε 4% των μετοχών του του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή στον κόσμο.



    ΣΧΟΛΙΑ