• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κοντά στο 1 τρισ. τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη – Δείτε σε γραφήματα την εικόνα ανά χώρα

    • Bloomberg


    Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αναφέρεται σήμερα το πρώτο θέμα του πρακτορείου Bloomberg, επισημαίνοντας ότι 944 δισ. ευρώ των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ένας… πονοκέφαλος που δεν πρόκειτα να φύγει. Και, όπως υποστηρίζουν οικονομολόγοι, το… βουνό του χρέους που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες καθιστά πιο δύσκολη τη χορήγηση άλλων δανείων, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία τους. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές Αρχές παροτρύνουν τις τράπεζες να πουλήσουν ή να διαγράψουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αλλά εμφανίζονται διχασμένες σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα και οι επενδυτές είναι απογοητευμένοι από τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση.

    Τα γραφήματα που ακολουθούν παρουσιάζουν τη γενική εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στις χώρες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, με την Ελλάδα να έχει τα… σκήπτρα σε ό,τι αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων, ενώ η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο όγκο «κόκκινων» δανείων σε απόλυτες τιμές.

    Από τα τέλη του 2014 και μετά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συνολικά, έχουν μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά τους κατά 280 και πλέον δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πειραιώς-Amoeba: Τρία funds θα είναι οι τελικοί μονομάχοι για τα «κόκκινα» εταιρικά δάνεια των 1,6 δισ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπάρχουν περιθώρια για να μειώσουν τα επιτόκια στα κόκκινα δάνεια; Τι απαντούν οι τραπεζίτες



    ΣΧΟΛΙΑ