• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κινέζος tycoon δίνει 200 εκατ. στερλίνες για το ακριβότερο σπίτι στο Λονδίνο

    • Bloomberg
    Κινέζος


    Ένας Κινέζος μεγαλοεπιχειρηματίας βρίσκεται κοντά στο να σπάσει ρεκόρ στην λονδρέζικη αγορά ακινήτων, προχωρώντας στην αγορά της ακριβότερης κατοικίας που έχει πουληθεί ποτέ στη βρετανική πρωτεύουσα: ενός αρχοντικού 45 δωματίων στο Knightsbridge έναντι του ποσού των 200 εκατ. στερλινών (262 εκατ. δολαρίων).

    Ο φορέας διαχείρισης της οικογενειακής περιουσίας του Cheung Chung Kiu συμφώνησε να αγοράσει το αρχοντικό που βρίσκεται στον αριθμό 2-8a της Rutland Gate, το οποίο έχει θέα στο Hyde Park, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του επιχειρηματία με email του στο πρακτορείο Bloomberg. Με το συγκεκριμένο deal να αποτελεί ελπιδοφόρα αναλαμπή για την σχεδόν «ετοιμοθάνατη» αγορά πολυτελών ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας και σημάδι ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν την υποχώρηση της στερλίνας καθώς πλησιάζει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (Πατήστε εδώ για να δείτε εσωτερικές φωτογραφίες του ακινήτου)

    Η τιμή πώλησης έχει οριστεί σε 210 εκατομμύρια στερλίνες (246 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της συναλλαγής αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, θα είναι η υψηλότερη τιμή που έχει δοθεί ποτέ για σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 140 εκατ. στερλινών που φέρεται να δόθηκε για μία εξοχική κατοικία στο Oxfordshire πριν από περίπου μια δεκαετία. Θα είναι επίσης ένα από τα ακριβότερα deals παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμη και εκείνο του Κεν Γκρίφιν, ιδρυτή του hedge fund Citadel, που πέρυσι πλήρωσε 238 εκατ. δολάρια για ένα ρετιρέ στο Μανχάταν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κινέζου επιχειρηματία, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν το ακίνητο θα παραμείνει μονοκατοικία ή θα μετατραπεί σε πολυτελή διαμερίσματα. Με βάση τις τιμές πώλησης στο γειτονικό project Peninsula London, η μετατροπή του κτηρίου σε διαμερίσματα θα μπορούσε να αποφέρει σε αξία έως και 700 εκατ. στερλίνες.

    Ο Cheung είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της CC Land Holdings Ltd., μίας εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ εταιρείας ακινήτων που επενδύει κυρίως στη δυτική Κίνα και δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016. Στη Βρετανία, η CC Land έγινε ευρύτερα γνωστή από την αγορά του ουρανοξύστη «Cheesegrater», του κτηρίου Leadenhall, όπως είναι επισήμως γνωστό το κτήριο, στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου. Για την αγορά της κατοικίας στο Knightsbridge μεσολάβησε η Beauchamp Estates.

    Το ακίνητο, που βρίσκεται κοντά στην διασημότερη ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου, το “One Hyde Park”, και το πολυκατάστημα Harrods, ήταν κάποτε το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Rafic Hariri, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2005. Υπήρξε επίσης η κατοικία στο Λονδίνο του αείμνηστου πρίγκιπα Sultan bin Abdulaziz Al Saud της Σαουδικής Αραβίας.

    O Elie Chamat, συνιδρυτής της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Decisive Wealth που διαχειρίζεται το ακίνητο για λογαριασμό των κληρονόμων του αείμνηστου πρίγκιπα δήλωσε ότι η πώληση δείχνει ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να ποντάρουν στην ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και στην ανθεκτικότητα της στερλίνας. Η συμφωνία είναι αξιοσημείωτη «ειδικά επειδή γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι σήμερα η κατάσταση στην αγορά οικιστικών ακινήτων εξαιρετικά μεγάλης αξίας», ανέφερε σε δήλωσή του μέσω email.

    Η επταώροφη κατοικία έχει εμβαδόν 5760 τ.μ. (χώροι διαβίωσης), είναι δηλαδή περίπου 7% μεγαλύτερη σε επιφάνεια από ένα γήπεδο ράγκμπι. Χτίστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1830 ως συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αναδιαμορφώθηκε σε μονοκατοικία.

    Το σπίτι διαθέτει μεγάλα δωμάτια, με παράθυρα με αλεξίσφαιρα τζάμια, αρκετούς ανελκυστήρες, πισίνα, ιδιωτικό σπα και γυμναστήριο και υπόγειο πάρκινγκ.

    Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό της έπαυλης:



    ΣΧΟΛΙΑ