• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    ΕΚΤ: Ζητούν αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη του 2019

    Bloomberg

    Mario Draghi, European Central Bank (ECB)


    Κάποια στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν για το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν ποντάρουν σε μία αύξηση επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος. Και αυτό γιατί, όπως λένε, δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο της επόμενης χρονιάς, αν και η όποια απόφαση για τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προοπτικές την περίοδο εκείνη.

    Όσοι επενδύουν στις χρηματαγορές θεωρούν σίγουρη μία άνοδο 10 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων μόνο τον Δεκέμβριο του 2019.

    Όμως αύξησαν την πιθανότητα μίας κίνησης τον Σεπτέμβριο στο 80%, από κάτω του 70%, μετά το ρεπορτάζ.

    Αν και η πρώτη κίνηση με τα επιτόκια απέχει ακόμα ένα χρόνο ή περισσότερο, ο χρόνος αυτής έχει σημασία, γιατί θα δώσει το στίγμα για την έξοδο της ΕΚΤ από χρόνια νομισματικής ενίσχυσης. Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι επίσης οι τελευταίες ευκαιρίες του προέδρου Μάριο Ντράγκι να κλείσει τη θητεία του με μία αύξηση πριν από τη λήξη της θητείας του στις 31 Οκτωβρίου.

    Η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση

    Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων φέτος, αλλά και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι “τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2019”. Η επιλογή των λέξεων αυτών ερμηνεύτηκε γενικά σαν να αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα αύξησης του κόστους δανεισμού ήδη από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

    Όμως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Βίτας Βασιλιάουσκας δήλωσε ότι η αναφορά αυτή θα πρέπει να ερμηνευθεί ως “μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου”, υπογραμμίζοντας την αμφισημία της γλώσσας.

    Μετά την απόφαση, η χαλαρή ρητορική από στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και του Ντράγκι, έχει δώσει το στίγμα στην αγορά. Οικονομολόγοι της ABN Amro ανέβαλαν την πρόβλεψή τους για τον Δεκέμβριο από τον Σεπτέμβριο, μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ.

    Αν και η ΕΚΤ ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της θα επιβραδυνθεί, το θέμα των επιτοκίων παραμένει μία σημαντική εκκρεμότητα. Ο Πίτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, είπε την Τρίτη ότι οι νέες δηλώσεις για τα επιτόκια “υπογραμμίζουν τον κομβικό τους ρόλο” ως το κύριο εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής στο μέλλον. Επίσης, η ΕΚΤ προσάρμοσε τις γαλλικές, γερμανικές και ισπανικές μεταφράσεις της δέσμευσης που έκανε στην ανακοίνωσή της για την πολιτική της τον Ιούνιο.

    Στην BNP Paribas, οικονομολόγοι ανέφεραν πως οι αλλαγές αυτές υποστηρίζουν την άποψή τους ότι μία αύξηση τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή και μία τέτοια κίνηση παραμένει το βασικό τους σενάριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Σε χειρότερη θέση ακόμη και από τη Ρουμανία και την Τουρκία το ελληνικό real estate

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  «Βόμβες» από την Die Welt: Ο Τσίπρας παζάρεψε τη μείωση του ΦΠΑ με την επιστροφή μεταναστών – Η Μέρκελ δεν συμφώνησε στο «πάγωμα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Ζάεφ μιλά για «μακεδονικό στρατό» και δηλώνει ήδη μέλος του ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ