• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Isabel dos Santos: Η αποκαθήλωση της πλουσιότερης γυναίκας της Αφρικής

    Isabel dos Santos


    Η Isabel dos Santos, η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής αναμένεται να απομακρυνθεί από το τιμόνι της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Αγκόλα, καθώς οι μέτοχοι της επανεξετάζουν το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης της, μετά από τη νομική προσφυγή ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτών της.

    Η συνεδρίαση των μετόχων της Unitel, στην οποία η νυν πρόεδρος κατέχει ποσοστό 25%, πραγματοποιείται μετά από απόφαση του δικαστηρίου διαιτησίας, σύμφωνα με την οποία  η βραζιλιάνικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Oi SA δικαιούται να λάβει 654 εκατομμύρια δολάρια από τους άλλους μετόχους της Unitel, επειδή παραβίασαν διάφορες ρήτρες της μεταξύ τους συμφωνίας και δεν κατέβαλαν μερίσματα στην Oi.

    Οι μέτοχοι ποσοστού έως και 75% της Unitel ενδέχεται να ψηφίσουν την απομάκρυνση της dos Santos, σύμφωνα με τον Antonio Estote, ανεξάρτητο οικονομολόγο και καθηγητή στο Universidade Lusiada de Angola. Εκτός από την Oi, μέτοχοι είναι επίσης η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Sonangol και ο στρατηγός Leopoldino do Nascimento, οι οποίοι κατέχουν το 25% έκαστος, σύμφωνα με την Estote.

    Η κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλα Jose Eduardo dos Santos, Isabel συγκέντρωσε μια περιουσία κατά τη διάρκεια της σχεδόν τετραετούς θητείας του πατέρα της και η εκτιμώμενη καθαρή της αξία κυμαίνεται στα περίπου 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Εκτός από την Unitel, οι επιχειρήσεις της περιλαμβάνουν μέσα ενημέρωσης, λιανικό εμπόριο, χρηματοδότηση και ενέργεια, τόσο στην Αγκόλα όσο και στην Πορτογαλία.

    Leopoldino do Nascimento

    Ο Joao Lourenco, ο οποίος αντικατέστησε τον dos Santos το 2017, έκανε αγώνα για να περιορίσει την επιρροή της οικογένειας του προκατόχου του σε βασικούς τομείς. της χώρας.

    Η απομάκρυνση της Dos Santo από τη Unitel την αποδυναμώνει όσον αφορά την εξουσία στην Αγκόλα, αλλά είναι πιθανό να διατηρήσει το μερίδιό της σε αυτήν, αναφέρει η Estote απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις.

    Στο μεταξύ, η πετρελαϊκή εταιρεία Sonangol έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει ένα νέο ΔΣ στην Unitel, ενώ η Oi έχει εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά της με τη διοίκηση για την παρακράτηση εκατομμυρίων δολαρίων σε πληρωμές μερισμάτων. Από την πλευρά του ο στρατηγός Nascimento, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Dos Santos, είναι πιθανό να ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσης της Isabel dos Santos για να κερδίσει την εύνοια με του Lourenco, σύμφωνα πάντα με την Estote.

    “Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένας μέτοχος με ποσοστό 25% μπορεί να λάβει μονομερείς αποφάσεις στην εταιρεία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Sonangol, Carlos Saturnino στους δημοσιογράφους στις 25 Φεβρουαρίου.“Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία για διορισμό νέου συμβουλίου “.

    Ένας εκπρόσωπος της Oi αρνήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θα ψηφίσει ή αν θα πουλήσει το μερίδιό της Unitel. Ο Nascimento και η Isabel dos Santos δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν.

    Isabel dos Santos

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ