• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα για να στηρίξουμε την ανάπτυξη»

    • Bloomberg
    Η ΕΚΤ παίρνει το «όπλο» της λόγω του πληθωρισμού - Οι εκτιμήσεις των οίκων για τα επιτόκια

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες είναι έτοιμοι να αναλάβουν άμεσα δράση για να στηρίξουν την ανάπτυξη σε μια παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, όπως το τεταμένο κλίμα στις εμπορικές σχέσεις, υποστηρίζει το ανακοινωθέν της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής (IMFC), της βασικής συμβουλευτικής επιτροπής των 189 κρατών μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Αν και η ανάπτυξη προβλέπεται να σταθεροποιηθεί το 2020, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να την αποσταθεροποιήσουν. Μεταξύ αυτών είναι, όπως σημειώνεται, «οι εμπορικές εντάσεις, η αβεβαιότητα σε επίπεδο χάραξης πολιτικής, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και μια ξαφνική απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών την ώρα που τα περιθώρια για αλλαγή πολιτικής είναι περιορισμένα, τα επίπεδα του χρέους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι αδυναμίες σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο μεγαλύτερες».

    «Για να προστατεύσουμε τη μεγέθυνση, συνεχίζουμε να περιορίζουμε τους κινδύνους, να ενισχύουμε την ανθεκτικότητα και, αν είναι απαραίτητο, θα ενεργήσουμε πάραυτα για να στηρίξουμε την ανάπτυξη προς όφελος όλων», ανέφεραν αξιωματούχοι.

    Η Επιτροπή παροτρύνει, επίσης, τις κεντρικές τράπεζες να επικοινωνούν καλά τις αποφάσεις που λαμβάνουν για την πολιτική που θα ακολουθήσουν και να ενεργούν με βάση απτά δεδομένα.

    Επιπλέον, επαναλαμβάνει τη δέσμευση των κρατών μελών να απέχουν από κινήσεις υποτίμησης του νομίσματός τους προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

    Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζεται, είναι πολύ σημαντικό να αποκλιμακωθούν οι εμπορικές εντάσεις, αφού, όπως τονίζεται, «το ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και οι επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας»

    «Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ο πρόεδρος της IMFC, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Αφρικής, Lesetja Kganyago.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λαγκάρντ: «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τον Ευκλείδη, συζητήσαμε για την ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία»



    ΣΧΟΛΙΑ