• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ηχηρό μήνυμα κατά Ερντογάν από τον CEO της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας: «Σταματήστε τον καρκίνο ΤΩΡΑ»

    • Bloomberg


    Έκκληση στις αρμόδιες Αρχές, να πάρουν γρήγορα μέτρα για να σταματήσουν την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, απηύθυνε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης, βάσει ενεργητικού, εισηγμένης στο χρηματιστήριο τράπεζας της Τουρκίας, την ώρα που η μετοχή της δέχεται «σφυροκόπημα» και ετοιμάζεται να κάνει τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων 15 ετών.

    «Στο μέτωπο των επιτοκίων, ό,τι προβλέπει η επιστήμη των Οικονομικών πως πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Adnan Bali, CEO της Turkiye Is Bankasi AS, γνωστότερης ως Isbank, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Τώρα είναι ώρα για πράξεις, όχι για λόγια. Η αγορά τιμωρεί το κράτος επειδή δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες», συμπλήρωσε.

    «Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά αν θες να ξεφορτωθείς τους ανεπιθύμητους ιστούς, πρέπει να κάνεις χημειοθεραπεία, ρισκάροντας να πλήξεις το ανοσοποιητικό», δήλωσε ακόμη ο Bali, προσθέτοντας: «Έτσι είναι και τα επιτόκια».

    Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας

    Η τουρκική λίρα συνέχισε τη διολίσθησή της σήμερα, Δευτέρα, χάνοντας 7% επιπλέον έναντι του δολαρίου, μετά την υποχώρησή της που ξεπέρασε το 20% την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να αδιαφορεί για την αντίδραση των αγορών.

    Ο Bali εξήρε, ωστόσο, την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει το ποσοστό που πρέπει να διακρατούν οι εμπορικές τράπεζες ως ελάχιστο αποθεματικό και να χαλαρώσει τους κανόνες που ίσχυαν για τη διαχείριση της ρευστότητάς τους σε τουρκικές λίρες και συνάλλαγμα. Η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, λέγοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στην πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων.

    Οι τουρκικές τράπεζες έχουν γύρω στα 50 δισ. δολάρια ρευστότητα σε συνάλλαγμα, ανέφερε ο Bali, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη και σοβαρή κερδοσκοπική επίθεση» που δεν έχει σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της τουρκικής οικονομίας.

    Διευκρίνισε παράλληλα ότι η τράπεζά του δεν χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια.

    Η μετοχή της Isbank υποχωρούσε έως 13% σήμερα, έχοντας χάσει 8% την Παρασκευή, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις μετοχές του Γενικού Δείκτη του τουρκικού χρηματιστηρίου. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η μετοχή της θα σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια «βουτιά» που έχει κάνει από το 2003.

    Βαριές απώλειες άνω του 10% κατέγραφαν επίσης οι μετοχές των τραπεζών Yapi ve Kredi Bankasi AS, Akbank Turk AS και Turkiye Garanti Bankasi AS.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρκική προσφυγή στο ΔΝΤ προτείνει το Ifo – Είμαστε ισχυροί, λένε οι Τούρκοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επί ξηρού ακμής η τουρκική λίρα: Κατρακύλα με το «καλημέρα» στην Ασία, οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα βήμα πριν το «κραχ» η Τουρκία: «Μας κήρυξαν πόλεμο», βρυχάται ο Ερντογάν – Οι Τούρκοι σπεύδουν στις τράπεζες να πάρουν συνάλλαγμα



    ΣΧΟΛΙΑ