• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το δόγμα «ψηφίστε μέχρι να κερδίσει ο Ερντογάν» «γκρεμίζει» την τουρκική λίρα

    • Bloomberg
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Τις μεγαλύτερες απώλειες στις αναδυόμενες αγορές καταγράφει η τουρκική λίρα, ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο διέγραψε όλα τα κέρδη της φετινής χρονιάς, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την απόφαση να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ως μία ακόμη εκδήλωση της επιρροής που ασκεί ο πρόεδρος Ερντογάν πάνω σε θεωρητικά ανεξάρτητους οργανισμούς.

    Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό επταμήνου, καθώς αυξήθηκε η μεταβλητότητα. Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχωρούσε έως 2,5%, υπό το βάρος της ανησυχίας ότι μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αναταραχής θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες εξόδου της οικονομίας από την ύφεση. Την πρώτη ύφεση στην Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Η απόφαση «καταφέρνει σοβαρότατο πλήγμα στο κράτος δικαίου και αποδυναμώνει τα δημοκρατικά πρότυπα στην Τουρκία», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές της TD Securities στο Λονδίνο. Ο ίδιος αναμένει πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 600 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούλιο.

    «Μέχρι πριν από τις δημοτικές εκλογές, οι αγορές είχαν χρόνο να επεξεργαστούν αυτά τα δύο θέματα. Πλέον όμως είναι σαφές πού στρέφεται η βελόνα», λέει.

    Βλέπει, μάλιστα, την τουρκική λίρα να χάνει πάνω από 20%, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στις 7,9 λίρες ανά δολάριο μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

    Όμως, η τουρκική λίρα, η οποία έχανε σήμερα 1,4%, στις 6,1658 λίρες ανά δολάριο, βρισκόταν υπό πίεση και πριν από την απόφαση.

    Το τουρκικό νόμισμα έσπασε το κρίσιμο φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο τη Δευτέρα, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων στις αναδυόμενες αγορές καθώς συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος.

    Όμως, το θέμα του πολιτικού καθεστώτος στην Τουρκία επηρεάζει καταλυτικά την πορεία του νομίσματος.

    «Η Τουρκία έχει δίκαιες και ελεύθερες εκλογές από το 1950», ανέφερε στο Twitter ο Soner Cagaptay, διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για την Τουρκία στο Institute for Near East Policy της Ουάσιγκτον.

    Η «απόφαση να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε το κυβερνών κόμμα, είναι ο επίλογος μιας ολόκληρης εποχής. Μέχρι σήμερα, ήταν ένας άνθρωπος, μία ψήφος. Από σήμερα θα είναι: ψηφίστε μέχρι να κερδίσει το κυβερνών κόμμα», λέει χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ