• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η μεγαλύτερη αμερικανική αλουμινοβιομηχανία πλήττεται από τους αμερικανικούς δασμούς

    • Bloomberg


    Οι αμερικανικοί δασμοί στο αλουμίνιο που υποτίθεται ότι θα προστάτευαν τη βιομηχανία από τους ξένους ανταγωνιστές, αντίθετα μειώνουν τα κέρδη του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου της χώρας. Η Alcoa Corp μείωσε τις προβλέψεις της για την κερδοφορίας της το 2018, καθώς οι δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου αποτελούν, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος Roy Harvey, ένα “σημαντικό” πτωτικό ρίσκο. Η εταιρεία έχει πληγεί με 15 εκατομμύρια δολάρια ως τώρα για υλικά που παρήγαγε κυρίως στον Καναδά και μετέφερε στις ΗΠΑ. Η εταιρεία επίσης επικαλέστηκε τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη και τις μειωμένες τιμές αλουμινίου για την περικοπή των προβλέψεών της.

    Οι προβλέψεις έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες των επενδυτών για τις πιθανές επιπτώσεις των δασμών, με τις τιμές των μετάλλων και τις μετοχές των παραγωγών να “σέρνονται”, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Ο Harvey επικεντρώθηκε στους δασμούς που επεβλήθησαν στις εισαγωγές από τον Καναδά, όπου η Alcoa αναμένεται να παράξει το 28% του πρωτογενούς αλουμινίου της φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

    Όλοι υπέθεταν, όπως κι εμείς, ότι θα υπήρχε μία εξαίρεση για την καναδική παραγωγή, όμως αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι και αυτό έχει μία αρκετά σημαντική επίπτωση για μας”, είπε ο Harvey μέσω τηλεφώνου.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA αναμένεται να είναι μεταξύ 3 και 3,2 δισ. δολαρίων, μειωμένα έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,5-3,7 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Alcoa.

    Ο Harvey ανέφερε ότι αν και η ζήτηση παραμένει ισχυρή, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι βιομηχανικοί πελάτες πιθανόν εν τέλει να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός των ΗΠΑ, ώστε να μπορούν να αγοράσουν μέταλλο που να μην υπόκειται στους δασμούς.

    Την ίδια στιγμή, η εταιρεία με έδρα το Πίτσμπεργκ ανακοίνωσε υψηλότερες των αναμενόμενων πωλήσεις και κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο.

    “Η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των αμερικανικών δασμών και των εν εξελίξει προβλημάτων παροχής αλουμινίου στην περιοχή του Ατλαντικού”, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

    Το αλουμίνιο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% από τα υψηλά σχεδόν 7 ετών που είχε φτάσει τον Απρίλιο, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της ρωσικής United Co. Rusal.

    Η εταιρεία ανέφερε ακόμα ότι βλέπει ένα βαθύτερο παγκόσμιο έλλειμμα παραγωγής του μετάλλου φέτος, καθώς αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή της για την πλεονάζουσα παραγωγή από την Κίνα.

    Η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 1,1-1,5 εκατομμύριο μετρικούς τόνους, ανέφερε την Τετάρτη η Alcoa στην παρουσίαση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου για έλλειμμα 600.000-1 εκατ. μετρικών τόνων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Νέες εξελίξεις στην «Ελλάκτωρ»: Ποια είναι η διεθνής συμβουλευτική εταιρία που προτείνει στα Funds να ψηφίσουν Καλλιτσάντση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σε οριακά επίπεδα η πτώση των τιμών των οικοπέδων σε Αμπελοκήπους, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μάχη των Καρέλια: Διαφώνησαν σε όλα αλλά συμφώνησαν στο μέρισμα των 25,4 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ