• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι fund managers της Ευρώπης για το 2018. Τα ονόματα

    • Bloomberg
    Wall Street


    Η χειρότερη χρονιά για τα hedge funds από το 2011, πλησιάζει στο τέλος της. Οι αποδόσεις έχουν εξανεμιστεί, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έκλεισαν και οι επενδυτές απέσυραν τα χρήματα τους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία.

    Ας δούμε funds ξεχώρισαν και ποια υποχώρησαν δραματικά το 2018, στην Ευρώπη.

    Οι κερδισμένοι της Ευρώπης 

    Η επιστροφή της μεταβλητότητας έφερε μεγάλη αναστάτωση στα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, ωστόσο, δύο από τους πιο γνωστούς fund managers της Ευρώπης, κατάφεραν να επωφεληθούν και να καλύψουν ζημιές του παρελθόντος.

    Ο δισεκατομμυριούχος Alan Howard, βυθίστηκε όταν οι επενδυτές του αποχώρησαν, μείωσε τις προμήθειες και δημιούργησε αρκετά funds που τον βοήθησαν να αναβιώσει την επενδυτική του εταιρεία. Παράλληλα ο Crispin Odey, του οποίου το βασικό fund κατέγραψε απώλειες 65% σε τρία χρόνια μέχρι το 2017, έκανε ένα δυναμικό comeback.

    Alan Howard

    Το master fund Brevan Howard κέρδισε περίπου 12% μέχρι τον Νοέμβριο, αντιστρέφοντας τη χειρότερη ετήσια απόδοση που είχε καταγράψει από την ίδρυση του, το 2003. Το μακροπρόθεσμο hedge fund, το οποίο είδε τα στοιχεία ενεργητικού του να υποχωρούν περίπου στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια από 28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, βιώνει την καλύτερη του χρονιά τουλάχιστον από το 2011, όταν είχε καταγράψει κέρδη 12,2%.

    Crispin Odey

    Ο Odey, ο οποίος για χρόνια προειδοποιούσε για το χάος στις αγορές και μάλιστα έχασε χρήματα επενδύοντας σε αυτό, κατέγραψε εντυπωσιακή απόδοση 48% μέχρι το Νοέμβριο μέσω της ναυαρχίδας του. Επικριτής των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, ο Odey έχει επίσης κερδίσει χρήματα φέτος μέσω των long τοποθετήσεων του. Το fund του σημείωσε άνοδο 10% μόνο το Σεπτέμβριο, ενισχυμένο από την άνοδο των μετοχών της Sky Plc, αφού η Comcast Corp. κέρδισε τη δημοπρασία για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βρετανίας, καθώς και από την άνοδο της εταιρείας Randgold Resources Ltd μετά από τη συμφωνία με την καναδική Barrick Gold Corp., να εξαγοράσει τo ορυχείο μετάλλου.

    Οι χαμένοι της Ευρώπης

    Αντίθετα, μερικοί από τους κερδισμένους του 2017 κατέρρευσαν καθώς τα χαρτοφυλάκια τους επηρεάστηκαν από τα δραματικά selloffs. Το Horseman European Select Fund, που ιδρύθηκε το 2005, είχε καταγράψει απώλειες 29% μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Το αξίας 104 εκατ. δολαρίων hedge fund, που διαχειρίζεται ο Stephen Roberts, κατέγραψε το 2017 απόδοση 40% αλλά είχε μεγάλο άνοιγμα σε μετοχές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Ένα από τα hedge funds της GAM Holding AG κατέγραψε απώλειες 29% φέτος μέχρι το Νοέμβριο, χάνοντας όλα τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης. To Cantab Capital Partners, που εξαγόρασε η GAM το 2016, επλήγη από την αστάθεια της αγοράς το Φεβρουάριο και ξανά το τελευταίους μήνες.

    FUNDS

     



    ΣΧΟΛΙΑ