• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ikea: Η ζωή μετά…

    • Bloomberg
    ΙΚΕΑ


    O Sankarshan Murthy βυθίζεται στον καναπέ που βρίσκεται στο συνεδριακό κέντρο του Ikea στη Νότια Σουηδία. Ο πρώην μηχανικός της Tesla και της Apple, βρίσκεται σε jet lag μετά την πτήση του από τη Σαν Φρανσίσκο, όπου ταξίδεψε για την προώθηση της start up εταιρείας του, BumbleBee Spaces, η οποία ανέπτυξε ένα ρομποτικό σύστημα για την εκμετάλλευση του χώρου στα μικρά διαμερίσματα, με κρεβάτια που ανυψώνονται και άλλα έπιπλα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ανυψώνονται στην οροφή όταν δεν χρησιμοποιούνται.

    Η BumbleBee είναι μία από τις 18 εταιρείες που κάλεσε η Ikea τον περασμένο Μάρτιο και επέλεξε ανάμεσα σε 1.100 start up, στο πλαίσιο του προγράμματος αναζήτησης καινοτόμων προϊόντων για την προσέλκυση της νέας γενιάς αγοραστών.

    Τα ρομποτικά έπιπλα του Murthy, περιλαμβάνουν αισθητήρες που μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να εντοπίσουν πράγματα στο χώρο, όπως για παράδειγμα τη ρακέτα του τένις που βρίσκεται πίσω από ένα ντουλάπι ή τα αθλητικά παπούτσια που είναι κοντά στην εξώπορτα – όλα με το άγγιγμα ενός κουμπιού ή μέσω φωνητικών εντολών.

    “Είναι σαν να έχεις ένα μπάτλερ” επισημαίνει ο Murthy, ο οποίος εμπνεύστηκε από τα κλασικά καρτούν της Disney για να δημιουργήσει ρομποτικούς βραχίονες και άλλες φουτουριστικές συσκευές.

    Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα από τα κλασικά επίπεδα έπιπλα, τα οποία παραδοσιακά πωλούνται στα καταστήματα Ikea. Και το εγχείρημα δεν είναι φθηνό. Το σύστημα υπνοδωματίων της BumbleBee, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε τρία συγκροτήματα διαμερισμάτων στην Καλιφόρνια και την Ουάσιγκτον, κοστίζει περίπου 6.000 δολάρια ανά δωμάτιο.

    Ωστόσο, η Ikea πρέπει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πελατών κάτω των 30 ετών, οι οποίοι συχνά ενδιαφέρονται λιγότερο για την ιδιοκτησία και περισσότερο για την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Και λόγω των περιορισμένων χώρων διαβίωση τους, χρειάζονται λιγότερα έπιπλα.

    “Βρισκόμαστε στο μέσον μιας λιανικής επανάστασης, όπου οι άνθρωποι κινούνται μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου”, δήλωσε ο Per Krokstade, διευθυντής του νέου εγχειρήματος της Ikea. “Όλοι θέλουν εξυπνότερες λύσεις και περισσότερη ευκολία από πριν.”

    Η Ikea δεν είναι η μόνη αλυσίδα λιανικής που ενώνει τις δυνάμεις της με τις νεοσύστατες εταιρείες. Η Walmart Inc. διαθέτει έναν εκκολαπτήριο start up στη Silicon Valley, που υποστηρίζει ανάλογες επιχειρήσεις.

    Η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη για την Ikea, η οποία έχει μεγαλύτερη βάση πελατών νεότερης ηλικίας σε σχέση με τους περισσότερους άλλους μεγάλους κατασκευαστές λιανικής πώλησης.

    Η Ikea έχει ήδη εξαγοράσει την TaskRabbit, μια start up με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία αποστέλλει εργάτες που συναρμολογούν έπιπλα στα σπίτια των πελατών. Και σύντομα θα ολοκληρώσει την κατασκευή ενός πρωτότυπου τραπεζιού υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να ανοίγει το φως ή να μειώνει το φωτισμό του δωματίου με μία κίνηση του χεριού επάνω στο τραπέζι. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια καλυμμένα με ένα ηλεκτρικά αγώγιμο χρώμα που αναπτύχθηκε από τη Bare Conductive, μία start up με έδρα το Λονδίνο.

    Παράλληλα, η Ikea ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ενοικίασης επίπλων το οποίο σχεδιάζει να επεκτείνει σε 30 αγορές στην Ευρώπη το επόμενο έτος. Οι πελάτες που εγγράφονται στην υπηρεσία μπορούν να πάρουν είτε νέα είτε μεταχειρισμένα αντικείμενα, τα οποία η εταιρεία παίρνει πίσω στο τέλος της μίσθωσης.

    Για τους επιχειρηματίες όπως ο Murthy, η ευκαιρία να συνεργαστεί με μια εταιρεία που πουλά προϊόντα αξίας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αξίζει λίγο jet lag. Η Ikea, με τη σειρά της, θέλει τις νεοσύστατες εταιρείες να την βλέπουν ως “φυσικό εταίρο”, δήλωσε ο Krokstade.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: IKEA: «Φτιάχνουμε μαζί έναν καλύτερο κόσμο»

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεγάλη έκπληξη από την Ikea



    ΣΧΟΛΙΑ